Η αντιμετώπιση των πετρελαιοφόρων στην Τουρκία εμποδίζει τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Capt-M / pixabay
Η Τουρκία αναδείχθηκε ως κρίσιμο εμπόδιο σε ένα περίπλοκο διεθνές σχέδιο να στερήσει από τη Ρωσία τα έσοδα από πετρέλαιο εν καιρώ πολέμου, καθώς ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που περίμεναν να βγουν από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών στενών συνέχισε να αυξάνεται την Παρασκευή, ανέφερε το Reuters.

turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Άγκυρα αρνήθηκε να καταργήσει ένα νέο κανόνα ασφαλιστικών επιθεωρήσεων που εφάρμοσε στις αρχές του μήνα παρά τις μέρες πίεσης από δυτικούς αξιωματούχους.

Συνολικά 28 πετρελαιοφόρα βρίσκονται σε ουρά για να φύγουν από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ναυτιλιακή υπηρεσία Tribeca.

Οι πλούσιες χώρες της G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να απαγορεύσουν σε παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, να βοηθήσουν στην εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου εκτός εάν πωληθεί σε επιβεβλημένη χαμηλή τιμή ή ανώτατο όριο, με στόχο να στερηθεί η Μόσχα από έσοδα εν καιρώ πολέμου.

Η ναυτιλιακή αρχή της Τουρκίας δήλωσε πως θα συνεχίσει να κρατά μακριά από τα ύδατά της τα πετρελαιοφόρα που δεν είχαν κατάλληλες ασφαλιστικές επιστολές.

Οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες είπαν ότι δεν μπορούσαν να παράσχουν τα έγγραφα που απαιτούνται από την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να τους εκθέσει σε κυρώσεις εάν προέκυπτε ότι τα φορτία πετρελαίου που κάλυπταν πωλούνταν σε τιμές που υπερέβαιναν το ανώτατο όριο.

Πρόσθεσε πως η συντριπτική πλειονότητα των πλοίων που περίμεναν κοντά στα στενά ήταν πλοία της ΕΕ, με ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου να προορίζεται για τα λιμάνια της ΕΕ - ένας παράγοντας που απογοητεύει τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας.

Η τουρκική αρχή είπε ότι η Τουρκία είχε σχέδια για την απομάκρυνση οκτώ δεξαμενόπλοιων που δεν είχαν ασφάλιση P&I που περίμεναν στη Θάλασσα του Μαρμαρά για να διέλθουν από τα Δαρδανέλια από τα ύδατά της. Αυτά τα δεξαμενόπλοια θα συνοδεύονται για να διασχίσουν τα Δαρδανέλια με πρόσθετα μέτρα αφού το στενό κλείσει για τη θαλάσσια κυκλοφορία, ανέφερε η δήλωση.

Μια ναυτιλιακή πηγή είπε ότι τέσσερα από τα δεξαμενόπλοια που περίμεναν να πλεύσουν μέσω των Δαρδανελίων ήταν προγραμματισμένο να πάνε το Σάββατο με συνοδεία ρυμουλκών.

Ένα δεξαμενόπλοιο υπό τουρκική σημαία έλαβε ασφαλιστική επιστολή P&I από μια διεθνή ασφαλιστική εταιρεία μέλος του ομίλου P&I, αφού η Τουρκία ζήτησε για πρώτη φορά ασφαλιστικές επιστολές από πετρελαιοφόρα και αυτό το δεξαμενόπλοιο διέσχισε τον Βόσπορο την Παρασκευή, ανέφερε η δήλωση.

Η εκκρεμότητα των πλοίων δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία στις αγορές πετρελαίου και δεξαμενόπλοιων. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα κινούνται νότια από τα ρωσικά λιμάνια μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Καζακικό πετρέλαιο

Τα περισσότερα από τα δεξαμενόπλοια που περιμένουν στον Βόσπορο μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε βλέπει κανένα λόγο να υπόκεινται τέτοιες αποστολές στις νέες διαδικασίες της Τουρκίας.

Η Ουάσιγκτον δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει πως η Ρωσία εμπλέκεται στην απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει τη διέλευση πλοίων, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι οι καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με το ανώτατο όριο τιμών και πως η Τουρκία θα μπορούσε να συνεχίσει να επαληθεύει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια «με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως πριν».

«Είμαστε λοιπόν σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να αναζητήσουμε διευκρινίσεις και εργαζόμαστε για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail