Η οικονομία των ΗΠΑ μόλις πήρε μια πολύ σκοτεινή στροφή

Dark Turn / Pixabay
Ο δρόμος μπροστά σίγουρα δε φαίνεται πολλά υποσχόμενος. Για μεγάλο μέρος του 2022, υπήρξε πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση ή όχι, οδεύει προς ύφεση ή πρόκειται να στραφεί σε θετική κατεύθυνση. Δυστυχώς, σχεδόν όλοι οι αριθμοί μάς λένε τώρα πω; οι οικονομικές συνθήκες αρχίζουν να επιδεινώνονται αρκετά γρήγορα καθώς πλησιάζουμε στις αρχές του 2023, και ακόμη και αισιόδοξοι επιχειρηματικοί ηγέτες όπως ο Τζεφ Μπέζος μας προειδοποιούν να προετοιμαστούμε για πιο δύσκολες στιγμές. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Έτσι τώρα το πλαίσιο για τη συζήτηση για το οικονομικό μας μέλλον έχει αλλάξει. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν κάποιοι που αναμένουν μια σχετικά μικρή ύφεση και στη συνέχεια ανάκαμψη, και υπάρχουν και αυτοί όπως εγώ που περιμένουν τεράστιο πόνο τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν τόσα πολλά προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι ολόκληρο το σύστημα αρχίζει να σπάει και να καταρρέει, αλλά πολλοί από τους «ειδικούς» εξακολουθούν να ελπίζουν πως οι ηγέτες μας θα βρουν έναν τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα με κάποιο τρόπο.

Την Τετάρτη, όσοι από εμάς παρακολουθούμε στενά τους οικονομικούς αριθμούς δεχθήκαμε μεγάλο σοκ.

Το πιο πρόσφατο νούμερο για το Chicago Purchasing Managers' Index ήρθε, πολύ κατώτερο των προσδοκιών, και αυτό είναι πραγματικά άσχημα νέα.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον PMI του Σικάγο, εδώ είναι ένας πολύ καλός ορισμός:

Ο δείκτης Chicago Purchasing Managers' Index (PMI) καθορίζει την οικονομική υγεία του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή του Σικάγο. Μια ένδειξη άνω του 50 υποδηλώνει επέκταση του μεταποιητικού τομέα. μΜια ανάγνωση παρακάτω δείχνει συστολή. Ο PMI του Σικάγο μπορεί να βοηθήσει κάπως στην πρόβλεψη του PMI παραγωγής ISM.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν πως η έρευνα θα ήταν περίπου 47, αλλά αντίθετα ο τελικός αριθμός έφτασε σε μόλις 37,2:

Σε μια τεράστια έκπληξη, η έρευνα PMI του Σικάγο μόλις τύπωσε 37,2 (έναντι 47,0 προσδοκιών), βυθίζοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από την κορύφωση του lockdown COVID το 2020. Αυτό ήταν κάτω από τη χαμηλότερη εκτίμηση των 25 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σε ολόκληρη την ιστορία της έρευνας, ο δείκτης PMI του Σικάγο έχει πέσει κάτω από το 40 σε περιόδους που η οικονομία των ΗΠΑ βρισκόταν σε ύφεση.

Άλλα σημεία δεδομένων μας λένε επίσης πως η οικονομία των ΗΠΑ κινείται σαφώς προς τη λάθος κατεύθυνση…

- Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί για δύο συνεχόμενους μήνες.

- Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ έχουν πλέον μειωθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες.

- Οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών έχουν πλέον μειωθεί για εννέα συνεχόμενους μήνες.

Ο κλάδος της στέγασης δεν ήταν σε τόσο μεγάλο χάος από το τελευταίο στεγαστικό κραχ.

Σύμφωνα με το NAR, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν πολύ σε όλη τη χώρα τον περασμένο μήνα:

«Από ένα χρόνο πριν, και οι τέσσερις περιφέρειες είχαν διψήφια πτώση στις πωλήσεις τον Οκτώβριο. Η Δύση είχε τη μεγαλύτερη πτώση στο 37,5%, ακολουθούμενη από το Νότο, που υποχώρησε 27,2%. Το Midwest μειώθηκε κατά 25,5%, ακολουθούμενο από τα βορειοανατολικά με πτώση 23,0%».

Και αν η Federal Reserve συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Ακόμη και τώρα, αρχίζουμε να βλέπουμε απολύσεις στον κλάδο που κάποτε θα ήταν αδιανόητες. Για παράδειγμα, η Reverse Mortgage Funding «απέλυσε το 80% του προσωπικού της την Τρίτη»:

Μία εβδομάδα αφότου αποφάσισε να «παύσει» όλες τις δημιουργίες στεγαστικών δανείων της, η Reverse Mortgage Funding LLC (RMF) απέλυσε το 80% του προσωπικού της την Τρίτη.

Διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρώην υπαλλήλων υποστήριξαν ότι η εταιρεία, που εδρεύει στο Bloomfield, NJ, είχε κλείσει, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, σύμφωνα με κάποιον που γνωρίζει τα γεγονότα της Τρίτης που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα.

Αμέτρητοι άλλοι θα απολυθούν τους επόμενους μήνες.

Φυσικά και άλλες βιομηχανίες αρχίζουν να αισθάνονται πολύ πόνο επίσης. Νωρίτερα σήμερα, με έκπληξη έμαθα ότι το CNN αποφάσισε ότι ένα μεγάλο κύμα απολύσεων κατέστη απαραίτητο:

Ο γίγαντας των καλωδιακών ειδήσεων CNN θα πληγεί από απολύσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, ως μέρος της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους από τη μητρική εταιρεία Warner Bros. Discovery, η οποία προσπαθεί να ενσωματώσει τις κληρονομικές επιχειρήσεις WarnerMedia (όπως το CNN) και τις επιχειρήσεις Discovery.

Σε ένα σημείωμα της Τετάρτης το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος του CNN, Chris Licht, έγραψε πως το κανάλι θα ενημερώσει τους πληρωμένους συντελεστές την Τετάρτη ως μέρος μιας νέας στρατηγικής αναφοράς, με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης να ενημερώνονται για την κατάστασή τους την Πέμπτη.


Δεν εύχομαι κακό σε κανέναν, αλλά η αλήθεια είναι ότι το CNN το προκάλεσε μόνο του στον εαυτό του.

Το CNN είπε ψέματα ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια και αυτά τα ψέματα έχουν πληγώσει βαθιά εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους.

Κατά τα άλλα, οι εκπληκτικές απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας απλώς συνεχίζουν να επιταχύνονται. Την Τετάρτη, η DoorDash ανακοίνωσε πως θα καταργήσει περίπου 1.250 εταιρικές θέσεις εργασίας:

Η DoorDash ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα απολύσει περίπου 1.250 εταιρικούς υπαλλήλους αφού μεγάλωσε πολύ γρήγορα την ομάδα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθιστώντας την την τελευταία εταιρεία τεχνολογίας που μείωσε το προσωπικό τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι περικοπές αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του προσωπικού της DoorDash, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.


Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε τόσες πολλές εξέχουσες εταιρείες τεχνολογίας να απολύουν εργαζομένους.

Στην πραγματικότητα, το CNBC αναφέρει ότι πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχασαν τη δουλειά τους μόνο τον Νοέμβριο:

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι μαζικές απολύσεις κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Meta, Amazon, Salesforce, HP, Lyft, Doordash και άλλων, έχουν κατακλύσει τα πρωτοσέλιδα. Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχασαν τη δουλειά τους το Νοέμβριο, από 12.600 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Layoffs.fyi.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να χειριστούν μια απώλεια εργασίας.

Όπως σημείωσαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, περισσότερο από το 60 τοις εκατό της χώρας ζει επί του παρόντος από μισθό σε μισθό:

Πάνω από το 60% των Αμερικανών ζουν από μισθό σε μισθό στην οικονομία του Τζο Μπάιντεν.

Σχεδόν το 40% των εργαζομένων σκέφτεται μια δεύτερη δουλειά για να παραμείνει στη ζωή.


Όταν ζείτε από μισθό σε μισθό, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσετε να πληρώνετε τους λογαριασμούς μόλις χάσετε μια δουλειά.

Και τους επόμενους μήνες, θα δούμε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν ξαφνικά το τσεκούρι.

Οι ηγέτες μας ακολούθησαν πολιτικές που έκαναν αναπόφευκτο τον επερχόμενο οικονομικό εφιάλτη και τώρα όλοι θα πληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο τίμημα για την ανοησία τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail