Οι Ουκρανοί είναι Ρώσοι;

Οι Ουκρανοί είναι Ρώσοι;

Φαίνεται σαν μια απλή ερώτηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Θα προσπαθήσω να περιγράψω μερικά από τα ζητήματα, τις υποθέσεις και τις επιπτώσεις που περιλαμβάνει αυτή η ερώτηση.

thesaker.is - Αντρέι / Παρουσίαση Freepen.gr

Λοιπόν, για αρχή, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε "τι είναι ο Ουκρανός;" Άλλωστε, δεν υπάρχει τέτοιο έθνος ή χώρα στα βιβλία της ιστορίας. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ, και πρέπει επίσης να ρωτήσουμε "τι είναι Ρώσος;". Ναι, υπήρχε ένα ρωσικό έθνος και μια ρωσική χώρα καταγεγραμμένα στα βιβλία ιστορίας, αλλά μας βοηθά πραγματικά αυτό;

Τα βιβλία της γαλλικής ιστορίας ξεκινούσαν με την πρόταση «οι πρόγονοί μας οι Γαλάτες», την οποία έπρεπε να μάθουν ακόμη και τα παιδιά στις γαλλικές αποικίες. Κάποιοι χλεύασαν το γεγονός πως έπρεπε να το μάθουν οι άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική ή τα παιδιά της Γουαδελούπης και αυτό ήταν αυτονόητο γελοίο.

Τι γίνεται όμως με τη μητρόπολη των Γάλλων, αυτούς που έζησαν στη Γαλλία;

Πού οι πρόγονοί τους είναι πραγματικά Γαλάτες και, αν ναι, πόση συνέχεια, αν υπάρχει, υπάρχει μεταξύ του Vercingetorix και του Macron ή των ανθρώπων από τις αρχαίες γαλατικές φυλές έως τους σύγχρονους Γάλλους;

Αυτό που συχνά παραβλέπουμε είναι πως η εθνικότητα είναι μια πολύ σύγχρονη έννοια που γεννήθηκε από την ιδεολογία του εθνικισμού μετά το 1789. Στο πιο μακρινό παρελθόν, οι άνθρωποι έχτιζαν την ταυτότητά τους γύρω από 1) τον τόπο γέννησής τους/κατοικία 2) τη θρησκεία τους και 3) τον κυβερνήτη τους. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ας ξεκινήσουμε κάνοντας την ερώτηση «τι είναι Ρώσος;». Αλλά προτού πάμε εκεί, πρέπει να αναφέρω ένα άλλο ενοχλητικό ζήτημα: η αγγλική λέξη «Ρώσος» μπορεί να σημαίνει ένα από δύο πράγματα: μέλος της ρωσικής εθνικής/πολιτιστικής ομάδας, οπότε ο ρωσικός όρος είναι русский (roosskii) ή πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οπότε ο ρωσικός όρος θα ήταν rossiyanin (rossiianin).

[Παρένθεση: πριν από το 1917 θα μπορούσατε να είστε «Ρώσος Τσετσένος» ή «Ρωσογερμανός» επειδή η διάκριση μεταξύ rossiianin και roosskii δεν υπήρχε τότε ή, ας πούμε, ήταν λιγότερο κοινή και χρησιμοποιήθηκε διαφορετικά. Η Ρωσία, ως η πολιτιστική, πολιτική και πνευματική κληρονόμος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είχε ενσωματωμένη την πολυεθνικότητα από την στιγμή που εμφανίστηκε η Ρωσία]

Προς το παρόν, ας αγνοήσουμε τη δεύτερη έννοια και ας εστιάσουμε στο εθνοτικό/πολιτιστικό русский (roosskii). Τι είναι ένα русский (roosskii);

Για να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν καλό ορισμό, ας διευκρινίσουμε τι δεν είναι Ρώσος.Δεν είναι κάποιος που μιλάει ρωσικά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που μιλούν Ρώσικα και που δεν είναι Ρώσοι.

Αυτός δεν είναι κάποιος που γεννήθηκε στη Ρωσία, γιατί υπάρχουν πολλοί μη Ρώσοι που γεννήθηκαν στη Ρωσία.

Τι θα λέγατε για κάποιον που γεννήθηκε από Ρώσους γονείς;

Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα λογικό πρόβλημα: αν ορίσουμε ως Ρώσο κάποιον που γεννήθηκε από Ρώσους γονείς χωρίς να ορίσουμε τι σημαίνει αρχικά Ρώσος, αυτός είναι ένας εντελώς κυκλικός ορισμός.

Επίσης, ο Shoigu είναι Ρώσος; Ο πατέρας είναι Τουβανός. Άρα 50% το πολύ, Ρώσος;

Τι θα λέγατε για τον Τσάρο Νικόλαο Β'; Η καταγωγή του ήταν κυρίως γερμανική και δανική.

Τι θα λέγατε για τον Λένιν; Είχε μόνο το 1/4 «ρωσικό» αίμα (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό)

Εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη μας τρία κρίσιμα στοιχεία:

  • Η Ρωσία ήταν πάντα πολυεθνική, ακόμη και τον 10ο αιώνα!
  • Η Ρωσία δεν έχει φυσικά σύνορα
  • Η Ρωσία δέχτηκε εισβολή από αναρίθμητες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες και πολλές από αυτές τις ομάδες καλλιεργήθηκαν στη ρωσική κοινωνία προσθέτοντας την κληρονομιά τους στην κοινή ρωσική κοινωνία

Επομένως, ο «εθνοτικός ορισμός» δεν λειτουργεί καθόλου.

Για χώρες όπως η Ιαπωνία οι ιθαγενείς όπως οι εθνοτικές κατηγορίες των Μαπούτσε μπορεί να έχει νόημα, αλλά για μια χώρα με ιστορία και γεωγραφία όπως η Ρωσία είναι εντελώς άνευ σημασίας (εξ ου και ο λόγος για τον οποίο ο πατριωτισμός είναι πολύ θετική δύναμη στη Ρωσία και ο εθνικισμός πολύ τοξικός).

Αλλά γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο.

Όπως, ας πούμε, η Γαλλία ή η Ιταλία, η Ρωσία πέρασε πολύ διαφορετικές στιγμές στην ιστορία και η Ρωσία ή, ας πούμε, ο 15ος αιώνας και η Ρωσία ή ο 19ος αιώνας είχαν πολύ λίγα κοινά.

Τώρα αυτό είναι άκρως υποκειμενικό, αλλά θα έλεγα ότι τουλάχιστον, μπορούμε να χωρίσουμε χονδρικά την ιστορική Ρωσία στις ακόλουθες περιόδους:

  • Η Ρωσία πριν από τον Πέτρο Α
  • Ρωσία μεταξύ Πέτρου Α και 1917
  • Σοβιετική Ρωσία μεταξύ 1917 και 1991
  • Οι ΗΠΑ αποίκησαν τη Ρωσία μεταξύ 1991 και 2000
  • Η Ρωσία του Πούτιν 2000-2021
  • Ρωσία μετά το 2022

Και ακόμη και αυτή είναι μια πολύ απλουστευμένη κατηγοριοποίηση, κάθε περίοδος θα πρέπει επίσης να υποδιαιρεθεί περαιτέρω, αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χώρο εδώ.

Στη συνέχεια, θα υποστήριζα επίσης πως άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι αυτοπροσδιορίζονταν σε αυτές τις περιόδους, και γι' αυτό πριν από το 1917 ο Ντοστογιέφσκι πίστευε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι Ρώσος αν δεν είναι πρώτα Ορθόδοξος (κάτι που μπορεί να είχε νόημα πριν από το 1917, αλλά σίγουρα δεν έχει κανένα νόημα το 2022). Το θέμα μου εδώ δεν είναι να συζητήσω τον καλύτερο δυνατό ορισμό του «ποιος/τι είναι Ρώσος», αλλά να δείξω πως αυτή η φαινομενικά απλή ερώτηση είναι επίσης πολύ περίπλοκη και, στην καλύτερη περίπτωση, ένας κινούμενος στόχος!

Τώρα στην περίπτωση της Ουκρανίας, γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο από αυτό.

Όταν έγραψα παραπάνω ότι δεν υπήρχε «ουκρανικό έθνος» ή «ουκρανικό κράτος» στην ιστορία, δεν ήθελα να πω πως ΕΠΕΙΔΗ δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα στην ιστορία, δεν υπάρχει ο Ουκρανός σήμερα.

Για να είμαι σαφής, ΔΕΝ πιστεύω πως για να θεωρήσεις τον εαυτό σου ότι ανήκεις σε μια εθνική ή πολιτισμική ομάδα ΠΡΕΠΕΙ να έχεις μια ιστορική βάση για τον ισχυρισμό σου. Τα έθνη μπορούν να δημιουργηθούν, στην πραγματικότητα, θα υποστήριζα ότι όλα δημιουργούνται κάποια στιγμή. Η εθνογένεση είναι κάτι που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε όλες τις ηπείρους, τα έθνη και τις εθνότητες: αυτή είναι η ανάδυση μιας ΝΕΑΣ και πιο ΔΙΑΚΡΙΤΗΣ ταυτότητας, που συνήθως ακολουθείται από τη δημιουργία «ιδρυτικών μύθων» που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν πραγματική βάση στην ιστορία.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας (εννοώ αυτόν τον όρο γεωγραφικά εδώ, τα νοτιοδυτικά σύνορα / συνοριακά εδάφη της Ρωσίας), είναι απλά αναμφισβήτητο ότι αυτά τα εδάφη έζησαν υπό πολωνικό / λατινικό ζυγό για πολλούς αιώνες και πως αυτή η κατοχή είχε δύο άμεσα αποτελέσματα:

  1. Ο λαός της Ουκρανίας είχε εμπειρίες με το υπόλοιπο ρωσικό έθνος όχι (όπως το να είναι υπό Λατινική κατοχή ή να υποτάσσονται οι Ορθόδοξες κοινότητες στην Ελληνική και όχι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία)
  2. Ο λαός της Ουκρανίας δε βίωσε μερικά από τα πιο κρίσιμα γεγονότα στη ρωσική ιστορία (όπως η κρίση Παλιάς Ιεροτελεστίας εναντίον Νέας Ιεροτελεστίας που συνέτριψε βαθιά τη ρωσική κοινωνία τον 17ο αιώνα και μετά).

Τέτοιες διαφορές στην εμπειρία άφησαν βαθιά σημάδια στην ταυτότητα των ανθρώπων που επηρέασε. Θα ήταν ανόητο να το αρνηθούμε και θα ήταν επικίνδυνο να το αγνοήσουμε εσκεμμένα!

Έτσι, για να συνοψίσω αυτό που προσπάθησα να δείξω μέχρι τώρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

  • Η ιστορία δεν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μέτρηση κάποιας υποτιθέμενης «νομιμότητας» της αξίωσης ταυτότητας οποιασδήποτε ομάδας.
  • Οι εθνοτικές/πολιτιστικές ταυτότητες μπορούν να προκύψουν τόσο αυθόρμητα όσο και τεχνητά.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Κατά κύριο λόγο, η «Ουκρανία» είναι δημιούργημα του Λατινικού Παπισμού (δείτε εδώ για συζήτηση). Αλλά, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Λατίνοι πυροδότησαν τελικά μια ουκρανική εθνογένεση, αν και με διάφορους βαθμούς επιτυχίας (σχεδόν όσο πιο δυτικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο πολωνικός ζυγός, τόσο ισχυρότερη είναι αυτή η ουκρανική ταυτότητα).

Αλλά ακόμα κι αν τίποτα από αυτά δεν είχε συμβεί, δε θα είχε καμία διαφορά.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ στον πλανήτη μας που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ουκρανία» ή «Ουκρανικό», και ακόμη κι αν οι άνθρωποι της Ουκρανίας μετά το 1991 είχαν ΜΗΔΕΝΙΚΗ ιστορική βάση για τους ισχυρισμούς τους, εξακολουθεί να είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να επιλέξετε την ταυτότητά σας (ή, ακριβέστερα, ταυτότητες, πληθυντικός).

Εάν αύριο ο λαός της Ιαπωνίας αποφασίσει πως από εδώ και πέρα ​​η ταυτότητά του δεν θα είναι Ιάπωνας αλλά, ας πούμε, Αρειανός, θα μπορούσαμε να γελάσουμε όσο θέλουμε, αλλά δε θα μπορούσαμε να τους αρνηθούμε αυτό το δικαίωμα ή να τους αναγκάσουμε να εγκαταλείψουν την πρόσφατα υιοθετημένη «αρειανή» τους ταυτότητα.

Επιπλέον, δεν είναι ανόητο να πούμε σε ένα άτομο που μισεί απόλυτα τη Ρωσία και κάθε τι ρώσικο και που πιστεύει ειλικρινά ότι προέρχεται από μια εντελώς διαφορετική εθνική και πολιτισμική ομάδα, πως αυτό το άτομο δεν έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι πρέπει να αποδεχθεί πως είναι Ρώσος;

Αυτό θα δημιουργούσε ένα «ρωσοφοβικό».

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ Ρώσοι ρωσόφοβοι εκεί έξω. Ακόμα κι αν με οποιονδήποτε δυνατό ορισμό είστε Ρώσος (ή οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα), εξακολουθείτε να έχετε την ελεύθερη βούληση να απορρίψετε αυτήν την κληρονομιά και να επιλέξετε μια άλλη (έστω και φανταστική).

Υπάρχει ακόμη και ένας ειδικός όρος για αυτούς τους ανθρώπους: вырусь (vyroos). Από την εμπειρία μου, οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι!) άνθρωποι που μετανάστευσαν οικειοθελώς από τη Ρωσία εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Γι' αυτό η πρώτη μου διατριβή εδώ είναι η εξής: όσοι Ουκρανοί επέλεξαν να ταυτιστούν ως Ουκρανοί και που απορρίπτουν οποιαδήποτε ρωσική κληρονομιά (ό,τι κι αν εννοούμε με αυτό) έχουν το ηθικό δικαίωμα να το κάνουν και κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να τους αρνηθεί αυτή την επιλογή. Και ενώ τα ιστορικά επιχειρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταρρίψουν τους ιδρυτικούς μύθους της ιδεολογίας των Ουκροναζί, εξακολουθούν να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρνηθούν σε κανέναν αυτό που είναι μια βαθιά προσωπική επιλογή.

[Παρένθεση: είναι προσωπική μου πεποίθηση ότι οι ταυτότητες μπορεί να είναι σωρευτικές και δεν χρειάζεται να αποκλείουν η μία την άλλη. Ενώ προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολιτιστικά «Ρώσο πριν από το 1917», είμαι 50% Ολλανδός από DNA, γεννήθηκα στη Γερμανόφωνη Ελβετία και έζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στη Γαλλόφωνη Γενεύη, και επίσης νιώθω ακόμη περισσότερες πολιτιστικές ταυτότητες μέσα μου, συμπεριλαμβανομένου ενός Αργεντινού. Μιλάω 5 γλώσσες καλά (αν και με πολλά τυπογραφικά λάθη όταν γράφω, όπως όλοι ξέρετε!) και άλλες 2 λογικά. Αυτή την στιγμή ζω στις ΗΠΑ (κάντε κλικ εδώ για μια εξήγηση γιατί) και για να προσθέσω ένα ακόμη στοιχείο, είμαι μέλος μιας Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όχι μιας Ρωσικής Εκκλησίας. Σκέφτομαι επίσης τον εαυτό μου ως κιθαρίστα της τζαζ και ελεύθερο δύτη. Έτσι, ακόμη και τα χόμπι μου αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μου. Γιατί να πρέπει να περιοριστώ σε μία μόνο, «αγνή», ταυτότητα όταν είμαι τόσο ξεκάθαρα μιγαδικός; Στην πραγματικότητα, αγκαλιάζω και απολαμβάνω όλη αυτή την ποικιλομορφία επιρροών που όλες έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του ανθρώπου που είμαι σήμερα. Και αν διεκδικώ αυτό το δικαίωμα στις σωρευτικές ταυτότητες, πώς θα μπορούσα να το αρνηθώ σε κάποιον άλλο;]

Και μετά υπάρχει αυτό το αναμφισβήτητο γεγονός: ενώ περίπου το 80% των rossiyanin (rossiianin) είναι русский (roosskii), το 20% δεν είναι. Στην πραγματικότητα , υπάρχουν 193 εθνοτικές ομάδες στη Ρωσία και 35 γλώσσες που θεωρούνται επίσημες γλώσσες σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, μαζί με τα ρωσικά, καθώς και περισσότερες από 100 μειονοτικές γλώσσες. Και ενώ οι Τσετσένοι δεν είναι русский (roosskii), είναι σίγουρα rossiyanin (rossiianin), δηλαδή, ενώ οι Τσετσένοι είναι μια ξεχωριστή εθνοτική ομάδα, είναι επίσης μέρος αυτού που αποκαλώ το «ρωσικό πολιτισμικό βασίλειο». Θα μπορούσε κανείς εύλογα να υποστηρίξει πως οι Τσετσένοι του 2022 είναι οι πιο πατριώτες από όλους τους Ρώσους!

Αυτό είναι πολύ πιο λογικό για μένα από το να σκάβω σε περασμένες κλάδες, φυλές ή τοπικές γηγενείς ομάδες και να αναζητώ κάποια «βιολογική ταυτότητα».

Αυτή είναι, παρεμπιπτόντως, μια από τις πιο εντυπωσιακές και βαθιές διαφορές μεταξύ του ρωσικού και του πολιτιστικού μοντέλου των Ουκροναζί: οι Ρώσοι θέλουν και απολαμβάνουν την τεράστια ποικιλομορφία των εθνών τους. Οι Ukronazi θέλουν μια φυλετικά καθαρή, russenrein, Ουκρανία (εξ ου και η συνεχής κουβέντα τους για «υπάνθρωπους», «κατσαρίδες» και «βιομάζα»).

Ας αφήσουμε την ηλίθια έννοια της «καθαρής φυλής» στους Ναζί, τους Σιωνιστές και τους ομοίους τους.

Το πρώτο πράγμα που θα επισήμανα αμέσως εάν ιστορικά τα εδάφη που ονομάζουμε τώρα Ουκρανία ήταν πολύ εκτεθειμένα ή ακόμη και μέρος του ρωσικού πολιτισμού. Αλλά αυτό ΔΕΝ ισχύει απολύτως για την τρέχουσα πολιτιστική ταυτότητα των Ουκροναζί/Μπαντεριστών, η οποία, στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε ως αντιορθοδοξία και η οποία σήμερα βλέπει τον εαυτό της ως αντι-Ρωσία. Προσωπικά γνωρίζω αυτή την ταυτότητα πολύ, πολύ καλά: όχι μόνο έχω συναντήσει πολλούς Ουκροναζί στη ζωή μου, αλλά παρακολουθούσα επίσης την προπαγάνδα των Ουκροναζί στο VOA και το RFE/RL για χρόνια και ξέρω πως ο εθνικισμός των Ουκροναζί δεν έχει κανένα απολύτως θετικό περιεχόμενο, είναι μόνο μια καθαρή και ολοκληρωτική άρνηση κάθε τι ρωσικού με μερικούς πραγματικά γελοίους (και κωμικούς) ισχυρισμούς για κάποια «ουκρανική αρχαιότητα».

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν ζείτε στην Οδησσό ή στο Χάρκοβο και είστε (ας υποθέσουμε απλώς) από 100% καθαρό εθνοτικό απόθεμα Ρώσων (όχι κάτι τέτοιο, αλλά αντέξτε μαζί μου), θα απορρίψετε αυτήν την ταυτότητα και θα υιοθετήσετε οποιαδήποτε ταυτότητα θέλετε, συμπεριλαμβανομένου του Ukronazi / Banderista.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να απαριθμήσω όλα τα κριτήρια που προφανώς δεν είναι χρήσιμα για να συζητήσουμε τις ταυτότητες:

  • Γενετική σύνθεση
  • Τόπος γέννησης
  • Μητρική γλώσσα (ή γλώσσες)
  • Θρησκεία
  • Η ιστορία γενικά και τα ιστορικά σύνορα (που συνεχώς μετατοπίζονται) συγκεκριμένα
  • Είτε εγκρίνουμε προσωπικά μια ιδεολογία ή πολιτιστική αξίωση είτε όχι
  • Πολιτικές ιδεολογίες
  • Ταυτότητες που αγκαλιάστηκαν στο παρελθόν
  • Η διαφορά γλώσσας και διαλέκτου
  • Ομοιότητες και διαφορές με άλλες ταυτότητες

Κι όμως, κάθε φορά που ακούω ανθρώπους να συζητούν αν οι Ρώσοι είναι απελευθερωτές ή κατακτητές της Ουκρανίας, βλέπω να χρησιμοποιούνται αυτά τα κριτήρια και από τις δύο πλευρές!

Αυτό δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για μένα.

Στην πραγματικότητα, πιστεύω ακράδαντα ότι η επιλογή του να είσαι Ουκρανός, Ρώσος ή και τα δύο (ναι, είναι επιλογή!) εξαρτάται από κάθε άτομο ξεχωριστά. Τελεία.

Αλλά εδώ θέλω να προσθέσω κάτι κρίσιμο: το να κάνουν μια τέτοια προσωπική επιλογή δεν είναι συγκεκριμένο ή μοναδικό για τους Ουκρανούς, όλοι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν επίσης το ίδιο ερώτημα!

Υποστηρίζω πως, αντικειμενικά, η «ρωσική» 5η φάλαγγα και οι Atlantic Integrationists δεν είναι, de facto , Ρώσοι. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί 1) υπηρετούν ξένους αφέντες και 2) επιδιώκουν να βλάψουν τη Ρωσία. Και δεν με νοιάζει πώς συσκευάζονται οι ενέργειές τους (διάολε, ο Ναβάλνι προσπάθησε πολύ σκληρά να υποδυθεί έναν εθνικιστή!).

Έτσι, το να «είσαι Ρώσος» σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι έχεις κάνει μια σκόπιμη επιλογή με το να ταυτιστείς και να γίνεις μέρος της ρωσικής πολιτιστικής σφαίρας.

Με απλά λόγια: δεν μπορείς να είσαι Ρώσος και να μισείς τη Ρωσία.

Πόσοι άνθρωποι σε ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία σήμερα θεωρούν τους εαυτούς τους Ρώσους;

Δεν ξέρω, ούτε νομίζω πως ξέρει κανείς άλλος.

Αλλά νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι στη Ρωσία σοκαρίστηκαν από τον αριθμό των Ουκρανών που επέλεξαν όχι μόνο να υιοθετήσουν μια ουκρανική ταυτότητα, αλλά ακόμη και να πολεμήσουν και να πεθάνουν για αυτήν! Πολλοί σκέφτηκαν, ειλικρινά, πως οι Ουκρανοί είναι «αδέρφια».

Σήμερα αυτή η «αδελφότητα» μοιάζει όλο και περισσότερο με την «αδελφότητα» του Κάιν…

Ακόμη πιο εκπληκτικό, οι περισσότεροι από αυτούς τους Ουκροναζί δε μιλούν καν ουκρανικά σωστά και κυρίως μιλούν μεταξύ τους στα ρωσικά. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν τους εαυτούς τους ως Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ναι, αυτοί οι Ρωσόφωνοι, πολλοί από την κεντρική και ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να τραγουδούν "Батько наш — Бандера, Україна — мати, ми за Україну будем воювати!" (Ο Πατέρας μας είναι ο Μπαντέρα, η μητέρα μας η Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πόλεμο για την Ουκρανία).

Θα σημείωνα με λίγη χαρά πως αν ο Μπαντέρα είναι ο πατέρας τους, τότε η Ουκρανία γεννήθηκε όχι νωρίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 (αφού ο Μπαντέρα γεννήθηκε το 1909!). Και δε θα μπω καν στις παραισθήσεις των Ukie ότι είμαστε «καθαροί Άριοι» (σε αντίθεση με τους Μόσκαλους τους οποίους βλέπουν ως Φινο-Ουγγρικούς-Μογγόλους), που είναι μια ιδεολογία που αναπτύχθηκε ακόμη πιο μετά :-)

Λοιπόν, 2163 λέξεις αργότερα, έπρεπε καν να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν οι Ουκρανοί είναι Ρώσοι;

Οχι δεν είναι πραγματικά. Και να γιατί:

Από μόνοι τους, οι όροι «Ουκρανός» και «Ρώσος» είναι εξαιρετικά διφορούμενοι.

Γνωρίζουμε πως στο παρελθόν, πολλοί από αυτούς που αποκαλούμε «Ουκρανούς» σήμερα είχαν προγόνους που έζησαν και ήταν μέρος του ρωσικού πολιτισμού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ ότι οι σύγχρονοι Ουκρανοί θέλουν (ή ακόμη και θα μπορούσαν!) να ενταχθούν στη ρωσική πολιτισμική σφαίρα, ειδικά αφού αυτό που ήταν, είναι και θα γίνει αυτό το βασίλειο είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκο και ακόμη και αμφιλεγόμενο.

Επιπλέον, πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία σήμερα: η SMO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση) είχε ΤΕΡΑΣΤΙΟ αντίκτυπο στη ρωσική κοινωνία και πως η κοινωνία αλλάζει γρήγορα και βαθιά.

Αυτό από μόνο του θέτει το ερώτημα τι είδους πολιτισμικό βασίλειο προσφέρει η Ρωσία στους λαούς της Ουκρανίας σήμερα;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι η Ρωσία, ας πούμε, του 2023-2025, θα είναι βαθιά διαφορετική από τη Ρωσία του 2000-2022. Πρώτον, το ρωσικό τελεσίγραφο στη Δύση του 2021 και μετά την SMO του 2022 έφεραν πραγματικά επανάσταση (με κυριολεκτική έννοια) στη Ρωσία: οι 5οι αρθρογράφοι και διάφοροι φιλελεύθεροι έχουν καταφύγει κατά χιλιάδες (κυρίως στην Πολωνία, το Ισραήλ και τις τρεις χώρες της Βαλτικής), τον Ατλαντικό. Οι εντολοδόχοι είτε τα παράτησαν είτε κρατούν πολύ χαμηλό προφίλ. Οι ξένοι πράκτορες (άνθρωποι που πληρώνονται από ξένα συμφέροντα) πρέπει τώρα να εγγραφούν, να αναφέρονται ως τέτοιοι και μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο ή ακόμα και φυλάκιση για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας (επιτέλους!).

Η Ρωσία έχει επίσης απορρίψει εντελώς και κατηγορηματικά ολόκληρη την ιδεολογία του Woke που προωθείται από την Ηγεμονία παγκοσμίως.

Το πιο σημαντικό, η πραγματικότητα μιας Αγγλοσιωνιστικής Αυτοκρατορίας που θέλει να υποτάξει, να αποικίσει, να υποδουλώσει και να διαλύσει τη Ρωσία, έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολο να αγνοηθεί. Στην πραγματικότητα, αυτός ο πόλεμος (εναντίον της συλλογικής Δύσης, όχι μόνο μερικών Ukronazis!) είναι τόσο υπαρξιακός πόλεμος για τη Ρωσία όσο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, έτσι όσοι Ρώσοι παραπονιούνται για την έλλειψη ισπανικού jamon serrano στα καταστήματα της Ρωσίας πρέπει να ξυπνήσουν και να συγκρίνουν τις τρέχουσες «ταλαιπωρίες» τους με όσα υπέφεραν οι γονείς και οι παππούδες τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (εξάλλου, μπορείτε να βρείτε ακόμα ισπανικό jamon serrano στη Ρωσία, ακριβώς σε υψηλότερη τιμή από πριν· υπάρχουν επίσης εξαιρετικά τοπικά υποκατάστατα!).

Εδώ θέλω να εκφράσω τις βαθύτερες ευχαριστίες μου στους Νεοσυντηρητικούς των ΗΠΑ, τους λέμινγκ της ΕΕ, τους Ναζί του ΝΑΤΟ, τους Λατινοπαπιστές και όλους τους άλλους μισούντες της Ρωσίας που έχουν δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα κύμα μίσους στην ανθρώπινη ιστορία και που έχουν αναγκάσει τώρα όλους τους Ρώσους σε μια βασική, αλλά ζωτικής σημασίας, επιλογή: αντισταθείτε ή χαθείτε.

Σε αντίθεση με τους λαούς στη Δύση (μέχρι πρόσφατα) και σε αντίθεση με τους λαούς στην Ουκρανία (και πάλι, μέχρι πρόσφατα), πολλοί Ρώσοι έχουν αλλάξει σταδιακά τον τρόπο σκέψης τους από «καιρό ειρήνης» σε «εποχή πολέμου». Στην πραγματικότητα, θα υποστήριζα πως οι λεγόμενες «ρωσικές ήττες» στην Bucha, το Kharkov ή το Kherson έριξαν περισσότερο λάδι στη μανιασμένη φωτιά του ρωσικού θυμού: το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, πολύ λίγοι Ρώσοι θα υποστήριζαν την απενεργοποίηση του ηλεκτρικού σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αλλά στα τέλη του καλοκαιριού, το ΑΠΑΙΤΟΥΝ!

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε για «ρωσικές ήττες» σκεφτείτε τα εξής:

  • το τεράστιο αποτέλεσμα αφύπνισης που είχαν αυτές οι «ήττες» σε μια (μάλλον κακομαθημένη) ρωσική κοινωνία
  • το σχετικά μικρό τίμημα που πλήρωσε η Ρωσία για αυτές τις τακτικές υποχωρήσεις (οικονομικοί ελιγμοί δύναμης πραγματικά) και
  • το τεράστιο κόστος αυτών των «νικών» για την πλευρά του ΝΑΤΟ

και αποφασίστε μόνοι σας αν ο Πούτιν είναι αδύναμος και αναποφάσιστος ή πολύ έξυπνος και πονηρός :-)

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς θα μοιάζει η Ρωσία το 2023-2024-2025 κ.λπ. Έτσι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι είδους «ρωσικό πολιτισμικό βασίλειο» «προσφέρει» η SMO στο λαό της Ουκρανίας. Επομένως, είναι αδύνατο να εξακριβωθεί εάν οι Ουκρανοί (που οι Ουκρανοί ούτως ή άλλως, εξακολουθούν να είναι μια διαφορετική ομάδα!) θα γίνουν ποτέ ξανά Ρώσοι ή όχι. Μερικοί μάλλον θα το κάνουν. Πολλοί μάλλον δε θα το κάνουν.

Ένα πράγμα για μένα είναι αξίωμα: η Ρωσία δε θα πρέπει να καταλάβει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο «ουκρανικής» γης εάν αυτή η γη κατοικείται κυρίως από Ουκροναζήδες. Στην πραγματικότητα, δε βλέπω την ανάγκη να «πάω στα πολωνικά σύνορα» ή άλλα τέτοια μεγάλα σχέδια. Ναι, το ΝΑΤΟ μπορεί κάλλιστα να μη δώσει στη Ρωσία καμία επιλογή (όπως ακριβώς το ΝΑΤΟ υποχρέωσε την SMO στη Ρωσία!), αλλά ελπίζω σε μια γρήγορη επιχείρηση "μπες-βγες". Η Ρωσία πρέπει να ελευθερώσει μόνο όσους θέλουν να απελευθερωθούν. Τελεία. Τους υπόλοιπους μπορεί είτε να τους αγνοήσει (αν αφήσουν ήσυχη τη Ρωσία), είτε να τους σκοτώσει (αν απειλήσουν τη Ρωσία).

Θέλει/χρειάζεται η Ρωσία εκατομμύρια Ukronazis εντός των συνόρων της; Όχι!

Μπορεί η Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή της χώρας 404; Όχι!

Θέλουν πραγματικά οι ρωσικές αρχές να είναι υπεύθυνες όχι μόνο για τις συντάξεις και τα κοινωνικά προγράμματα, αλλά και για τον νόμο και την τάξη σε μια χώρα που κατοικείται από (οπλισμένους!) ανθρώπους που μισούν τη Ρωσία με πάθος; Όχι!

Αλλά συμφωνώ, απολύτως, πως το Banderastan πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και να αποναζιστικοποιηθεί.

Το πρώτο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε δυνάμεις σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της Ουκρανίας, ενώ το δεύτερο θα συμβεί ως φυσική συνέπεια του πρώτου: αν τα καταφέρατε μόνο με αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις SWAT, τι νόημα έχει να το παίζετε ναζί ή να μιλάτε για «Απελευθέρωση της Κριμαίας του χρόνου»; Και αν κάποιοι εναπομείναντες Ukronazis θέλουν να διαβάσουν το Mein Kampf, και μπορούν να μείνουν ξύπνιοι ενώ το διαβάζουν, τότε αφήστε τους. Ποιός νοιάζεται;

Και μετά υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμών. ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ έχουν φύγει για την ΕΕ και ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ έχουν φύγει για τη Ρωσία. ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ έχουν επίσης «φύγει» όταν η Κριμαία και οι LDNR προσχώρησαν στη Ρωσία. Και τώρα που τα φώτα έσβησαν, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ακόμη φεύγουν (και μόνο το 20% σχεδιάζει να επιστρέψει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουκρανίας). Προσθέστε σε αυτό τα 100.000 KIA της Ursula von der Lugen, πολλαπλασιάστε τα με έναν ασφαλή παράγοντα 2 και πιθανότατα έχουμε ήδη 200.000 KIA και, επομένως, περίπου 300.000-400.000 τραυματίες στη δράση. Είναι αλήθεια ότι η «Ze» & Co. μπορεί να συνεχίσει να κινητοποιεί κύμα μετά από κύμα αμάχων και το ΝΑΤΟ μπορεί να πάρει τους περισσότερους από αυτούς μέσω κάποιου είδους βασικής εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της προηγμένης εκπαίδευσης για ορισμένους), αλλά αυτή δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική: Η Ρωσία έχει πολύ περισσότερες οβίδες πυροβολικού από πτώματα που μπορούν να πετάξουν οι Ουκρανοί, οι Πολωνοί, οι Βρετανοί και όλοι οι άλλοι τρελοί στη ρωσική μηχανή κοπής κρέατος.

[Παρένθεση: ίσως αναρωτιέστε ποιο είναι το τρέχον σχέδιο των Neocon των ΗΠΑ. Απλό: να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί και στη συνέχεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για γενοκτονία και να καταστρέψουν τις οικονομίες της ΕΕ για να απομακρύνουν έναν ανταγωνιστή. BTW – Το σχέδιο Α ήταν να επιτεθεί στις LDNR, να πυροδοτήσει την ανατροπή του Πούτιν, να τοποθετήσει μια μαριονέτα στην εξουσία και να διαμελίσει τη Ρωσία. Αυτό το σχέδιο απέτυχε. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν σήμερα είναι το Σχέδιο Β των ΗΠΑ, που εκτελείται από το ΝΑΤΟ και μερικούς μεγαλομανείς ηλίθιους με αυτοκρατορικά οράματα (UK+PL για να μην τους πω).]

Ένα ακόμη σημείο: όλα αυτά ισχύουν και για τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και όλα τα άλλα ρωσικά limittrophe. Μέχρι στιγμής, κανένας από αυτούς δεν έχει δείξει την ικανότητα να είναι βιώσιμο, σταθερό κράτος. ΟΛΟΙ αυτοί έχουν επιλέξει αυτό που κάποιοι αποκαλούν «πολυδιάνυσμα», δηλαδή: παρακαλάτε τη Ρωσία για προστασία και τις ΗΠΑ για χρήματα.

Χρειάζεται η Ρωσία τέτοιους «φίλους» ή «συμμάχους»;

Το Ιράν, η Κίνα ή ακόμα και η Αλγερία δεν είναι απείρως καλύτεροι φίλοι και σύμμαχοι από κάθε άποψη;

Λέω πως όλοι αυτοί οι περιορισμένοι συναγωνίζονται και κάνουν μια βασική επιλογή γιατί αν υπάρχει κάτι που το Euromaidan έχει αποδείξει πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία, είναι ότι η Δύση δε θα επιτρέψει ποτέ σε καμία χώρα να είναι καλός γείτονας ή εταίρος και στα δύο, Δύση και Ρωσία.

Τώρα, ειδικά μετά το κύμα ολοκληρωτικού μίσους εναντίον όλων των πραγμάτων των Ρώσων στη Δύση, αυτή η υποχρέωση να επιλέγουμε τη μία ή την άλλη πλευρά έχει γίνει πραγματικότητα για τουλάχιστον όσο καιρό η (ήδη νεκρή) Αγγλοσιωνιστική Αυτοκρατορία διατηρεί την (πολύ πραγματική) ορμή και ικανότητά της να υποτάξει τις ελίτ των κομπραδόρ που κυβερνούν χώρες χωρίς κυριαρχία ή πρακτορείο (για αρχή ολόκληρη η ΕΕ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αναζητούν έναν πολυπολικό κόσμο στον οποίο όλες οι χώρες είναι πραγματικά κυρίαρχες και οι σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών καθορίζονται από τον κανόνα του διεθνούς δικαίου.

Συμπέρασμα:

Δεν πρόκειται για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Πρόκειται για μια πλήρη αναδιοργάνωση ολόκληρου του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων του διεθνούς εμπορίου και των οικονομικών, των πολιτικών συμμαχιών και των πολιτιστικών/πνευματικών αξιών.

Αυτή την στιγμή, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι κινούμενοι στόχοι που υφίστανται τεράστιες αλλαγές. Και δε λέω πως οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί δεν μπορούν να είναι αδέρφια ή ακόμη και να είναι ξανά ένα έθνος. Το μόνο που λέω είναι ότι το να κάνεις τέτοιες υποθέσεις θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και δαπανηρό.

Κάπου, πιο κάτω, θα μπορούσε να υπάρχει μια Ουκρανία και μια Ρωσία που ζουν σε μια όχι πολύ άνετη σχέση όπως, ας πούμε, το Πακιστάν και η Ινδία σήμερα, αλλά με μια πλήρως αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία (δεν πειράζει κανείς να απειλεί τη Ρωσία με πυρηνικά, όπως έχουν το Πακιστάν και η Ινδία). Είμαι βέβαιος ότι οι Πολωνοί θα δαγκώσουν ένα κομμάτι από το Μπαντεράσταν, και ίσως και οι Ούγγροι. Τέλος, θεωρώ πολύ πιθανό πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ρωσία θα απελευθερώσει τις ουκρανικές ακτές και θα άρει τον σημερινό αποκλεισμό της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πριντνεστροβίας (PMR) όπου ζούσαν περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες. Έτσι, μπορείτε λίγο πολύ να οραματιστείτε πώς θα μοιάζει η Ουκρανία όταν οι Ρώσοι αποφασίσουν να σταματήσουν.

Αλλά, όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, θα εναπόκειται στο λαό της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιον πολιτισμικό βασίλειο θέλει να αγκαλιάσει. Η Ρωσία δεν πρέπει να ελευθερώσει αυτούς που ασπάζονται την σκλαβιά τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail