Ιταλία - Οδύσσεια 2023: Η οικονομική ύφεση οδηγεί τη χώρα σε κίνδυνο διαμελισμού μεταξύ βορρά και νότου;

Τα αστέρια το λένε. Έτσι, αν κάποιος πιστεύει στην αστρολογία, θα φωνάξει το θυμό του εναντίον του Πλούτωνα για τη δραματική μοίρα που επιφυλάσσεται στην Ιταλία. Αλλά και οι οικονομικοί αναλυτές λένε πως η Ιταλία βρίσκεται επικίνδυνα κοντά σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θεσμική σταθερότητα της χώρας. Αφού υπήρξε η ευρωπαϊκή συνοριακή γραμμή για την είσοδο της πανδημίας του Covid, η Ιταλία αντιμετωπίζει τώρα μια οικονομική και κοινωνική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας. Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που γρήγορα μετατράπηκε σε μπούμερανγκ πληρώνεται ακριβά. Το κόστος της ενέργειας και του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί, περιπλέκοντας τους λογαριασμούς της εθνικής κυβέρνησης καθώς επίσης των οικογενειών και των επιχειρήσεων.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το να είσαι ο πιο πιστός συνεργάτης της Ουάσιγκτον έχει ακριβό τίμημα. Ένα τίμημα που φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει ακόμη και η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση, με επικεφαλής την Τζιώρτζια Μελόνι (κληρονόμο της μεταφασιστικής πολιτικής παράδοσης). Η Ιταλία ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές του Μπάιντεν, στάθηκε στην πρώτη γραμμή κατά της Ρωσίας, απαρνήθηκε τις προμήθειες ενέργειας από την Ανατολική Ευρώπη, περιμένοντας με αγωνία το φυσικό αέριο LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποτέ δεν έφτασε και δε θα φτάσει ποτέ, γιατί στην Ιταλία μπορείτε να μετρήσετε στα δάχτυλα του ενός χεριού τα τερματικά επαναεριοποίησης ικανά να μεταμορφώσουν και στη συνέχεια να βάλουν τα αστέρια και τις λωρίδες υγροποιημένου αερίου στο δίκτυο. Ήταν μια μπλόφα, που υπογράφηκε για πρώτη φορά από την τεχνική κυβέρνηση που εμπιστεύτηκε τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έφυγε αμέσως μόλις οι πυλώνες της χώρας άρχισαν να ταλαντεύονται. Τώρα, όμως, οι κόμποι έφτασαν στο χτένι και οι λογαριασμοί πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη έδειχναν συν 6 τοις εκατό για το ιταλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ένα καλό ριμπάουντ που σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις συσπάσεις που έλαβαν χώρα τα χρόνια του Covid.

Η αλήθεια για τη Ρώμη και τα περίχωρά της είναι ωστόσο διαφορετική. Η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2022, ενώ το 2023 το ποσοστό θα συρρικνωθεί κατά 0,2%. Λέγεται ύφεση και επικυρώνεται για την Ιταλία από τις αναλύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

«Αναμένουμε τεχνική ύφεση στην Ιταλία τα επόμενα τρίμηνα, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και της πτώσης των εισοδημάτων», δήλωσε η Petya Koeva Brooks, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

«Όλα θα πάνε καλά» ήταν το σύνθημα που επινόησε η ιταλική κυβέρνηση στις δραματικές μέρες της πανδημίας. Τώρα ξέρουμε πως δεν ήταν έτσι. Και ότι τα χειρότερα έρχονται. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στοίβαξαν τα χαρτιά, εμφυσώντας εμπιστοσύνη στην οικονομική εικόνα της Ιταλίας, ενώ όλα τα βασικά οικονομικά δεδομένα έγιναν κόκκινα.

Τώρα γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ένα παροδικό σοκ και θα πλήξει σκληρά την Ιταλία και την Ευρώπη τους επόμενους μήνες. Προφανώς, η φιλοατλαντική μάντρα προσπάθησε να αποφορτίσει τις ευθύνες για το τι συμβαίνει στη Ρωσία και τον Πούτιν. Αλλά είναι ακριβώς οι αναλυτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αρνούνται αυτή την ανοησία:

Η ιταλική κρίση, «δεν οφείλεται μόνο στο υψηλό ενεργειακό κόστος που προκάλεσε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, οι επόμενοι δύο χειμώνες θα είναι δύσκολοι και αυτός του 2023-2024 θα είναι πιθανώς χειρότερος».

Τους τελευταίους δύο μήνες, ακόμη και η ιταλική κοινή γνώμη –σχεδόν πάντα απασχολημένη να μη συζητά τίποτα, από όπλο μαζικού αντιπερισπασμού– άρχισε να νιώθει ένα ρίγος στη σπονδυλική της στήλη. Μετά από χρόνια επιδομάτων, κινήτρων και εισοδημάτων χωρίς δουλειά, η νέα κυβέρνηση άλλαξε πορεία. Ένα κλασικό παράδειγμα του πώς και γιατί μπορεί να εκραγεί η οικονομική και κοινωνική ένταση στην Ιταλία είναι ο λεγόμενος «μισθός υπηκοότητας». Είναι ένα δωρεάν μπόνους που δίνεται από τα κρατικά ταμεία σε όσους δεν εργάζονται. Ήταν μια βροχή χρημάτων. Κατά τη διάρκεια του Covid έσωσε εκατομμύρια οικογένειες από τη φτώχεια. Σε τρία χρόνια, η Ιταλία έκαψε σχεδόν 26 δισ. ευρώ. Η πρωθυπουργός Τζιώρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι το μέτρο αυτό θα περικοπεί από το 2024, αλλά οι δικαιούχοι θα μειωθούν σημαντικά ήδη από το 2023. Υπάρχει ένα πρόβλημα: Το 76 τοις εκατό αυτών των χρημάτων καταλήγει να διανέμεται από τη Ρώμη στο φτωχότερο μέρος της χώρας όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια πραγματική πυριτιδαποθήκη που κινδυνεύει να πυροδοτήσει διαδηλώσεις στους δρόμους. Από τη Νάπολη μέχρι το Παλέρμο, ο κόσμος έχει ήδη διαμαρτυρηθεί, υπενθυμίζοντας τις ταραχές στα τέλη του 1800, όταν οι δύο πόλεις και ολόκληρη η νότια Ιταλία πυρπολήθηκαν από τη λαϊκή οργή για την άνοδο της τιμής του ψωμιού.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους πως η Βόρεια Ιταλία και η Νότια Ιταλία είναι δύο διαφορετικές χώρες. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιος γκουρού της ατλαντικής γεωπολιτικής στοχεύει σε απόσχιση της χώρας. Το δοκίμασαν ήδη στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Παραμερίζοντας τα σενάρια ιστορίας κατασκόπων, η δραματική αλήθεια είναι μία και μοναδική: τα ταμεία του ιταλικού κράτους είναι άδεια. Η κυβέρνηση παρουσίασε το δημοσιονομικό ελιγμό τις τελευταίες ημέρες. Είναι ένας ελιγμός αξίας 36 δισ. ευρώ. Φαίνεται τεράστιο νούμερο αλλά στην πραγματικότητα είναι ψίχουλα για μια χώρα που μέχρι πριν από είκοσι χρόνια ήταν η έκτη βιομηχανική δύναμη. Αλλά υπάρχει ακόμα κάτι πιο σοβαρό. Σε συμμόρφωση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε το οικονομικό πακέτο στις Βρυξέλλες. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανακάλυψαν πως αυτό το έγγραφο δεν έχει οικονομική κάλυψη για περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια: η Ιταλία, στην πράξη, δεν εξηγεί πώς θα αποκτήσει εξοικονόμηση πόρων για 10 δισεκατομμύρια και νέα έσοδα για 6. Εν ολίγοις, η Ιταλία δίνει τους αριθμούς.

Ένα σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) έφτασε αμέσως μετά: «στο σημερινό πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Συνεπώς, η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι στοχευμένη, εξατομικευμένη και προσωρινή. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους». Μια προειδοποίηση γενικού χαρακτήρα, αλλά η ταυτόχρονη ανάκληση της Λαγκάρντ και η απόβαση στις Βρυξέλλες του ιταλικού ελιγμού είναι μια σαφής και ξεκάθαρη ένδειξη. Στο σενάριο υπάρχει και η υπόθεση ενός επιτρόπου της ιταλικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες. Για την Ιταλία θα ήταν συνθηκολόγηση. Το ερώτημα παραμένει: θα μπορούσε η Ευρώπη να συνεχίσει να υπάρχει με την αδυναμία μιας από τις ιδρυτικές χώρες της; Η απάντηση είναι όχι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail