Οι δεσμοί Αιγύπτου-Κύπρου διατηρούν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Το ότι οι σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο είναι μια αξιολόγηση που αντιπροσωπεύει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Financial Mirror.

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας σε αυτό το πλαίσιο σε διάφορους τομείς. Πρωτίστως έρχεται ο τομέας της ενέργειας που λειτούργησε ως καταλύτης αυτής της συνεργασίας. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην κυπριακή ΑΟΖ απέκτησαν πρόσφατα μεγάλη σημασία, δεδομένων των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Επομένως, το κυπριακό ενεργειακό δυναμικό πρέπει να συνδεθεί με αυτό της Αιγύπτου πριν επανεξαχθεί στην Ευρώπη, σημειώνει η ανάλυση.

Από αυτή την άποψη, είναι καλό πως έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για τη σύνδεση της Αφροδίτης, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Κύπρου, με αιγυπτιακές μονάδες υγροποίησης.

Επιπλέον, η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας για ένα έργο σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, έχει τις τεράστιες δυνατότητες σύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο των τριών υπογραφόντων αλλά και των δύο ηπείρων μαζί, διαφοροποιώντας έτσι το ενεργειακό τους μείγμα και ενισχύοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Εξαιρετικά χρήσιμο είναι επίσης το γεγονός, συνεχίζει το κείμενο, ότι το 2019 η Αίγυπτος συνεργάστηκε με περιφερειακές χώρες (Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη) στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), με έδρα το Κάιρο.

Τα επείγοντα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή τους έδωσαν άλλη μια ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την εξύψωση των εθνικών τους προτεραιοτήτων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της COP27, οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου συμπροήδρευσαν στη σύνοδο κορυφής για να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για την κλιματική αλλαγή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail