Η εποχή του φθηνού πετρελαίου έφτασε στο τέλος της

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ αποκάλυψε ότι δεν είχε και πάλι παράγει τόσο πετρέλαιο όσο συμφώνησε να παράγει την τελευταία φορά που συζήτησε την παραγωγή. Και δεν ήταν ούτε κατά μερικές χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Το έλλειμμα ήταν περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αυτού του είδους η παραβίαση του στόχου του έχει γίνει τακτική για το καρτέλ. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αγοράσει λίγο πετρέλαιο για το στρατηγικό της απόθεμα αφού έχει απελευθερώσει σχεδόν 200 εκατομμύρια βαρέλια από αυτό φέτος ως τρόπο αντιμετώπισης του πληθωρισμού των τιμών των καυσίμων. 

Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες δε βιάζονται να ενισχύσουν την παραγωγή. Αντίθετα, φαίνεται πως η αύξηση της παραγωγής έχει χάσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων αυτών των εταιρειών.

Φυσικά, υπάρχουν και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που πολλοί αναμένουν ότι θα βλάψουν την παραγωγή πετρελαίου της χώρας και αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί, αλλά δεν έχει λάβει χώρα ακόμη. Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις για το πετρέλαιο —με τη μορφή ανώτατου ορίου τιμών στις θαλάσσιες εξαγωγές και εμπάργκο στις εξαγωγές προς την ΕΕ— δεν είχαν καμία επίδραση στις ροές πετρελαίου από τη Ρωσία. Προς το παρόν.

Οι επενδυτικές τράπεζες αναμένουν υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, παρά την πρόσφατη ύφεση που προκλήθηκε από τις προσδοκίες για οικονομική επιβράδυνση σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι προσδοκίες, που τώρα αρχίζουν να εισχωρούν και στους κύκλους των εμπόρων, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αντιστροφή της πολιτικής της για μηδενικό Covid από την Κίνα. Αλλά πιθανότατα λαμβάνουν επίσης υπόψη το γεγονός πως το πετρέλαιο παραμένει ένα απαραίτητο αγαθό. Και η εποχή του φθηνού πετρελαίου μπορεί κάλλιστα να έχει τελειώσει οριστικά.

«Παραμένουμε εποικοδομητικοί ως προς τις τιμές του πετρελαίου που οδηγούνται από την ανάκαμψη της ζήτησης (ξανάνοιγμα της Κίνας, ανάκαμψη των αερομεταφορών) εν μέσω περιορισμένης προσφοράς λόγω των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων, των κινδύνων για την προσφορά στη Ρωσία, του τερματισμού των εκδόσεων SPR και της επιβράδυνσης του σχιστόλιθου των ΗΠΑ», δήλωσε η Morgan Stanley την περασμένη εβδομάδα σε ένα σημείωμα.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή όσον αφορά την προσφορά, όπως σημειώνεται σε πρόσφατο σχόλιο αγοράς από τον Πρόεδρο και Διευθυντή Χαρτοφυλακίου της TortoiseEcoFin, Matt Sallee.

«Το παγκόσμιο απόθεμα πετρελαίου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, το Υπουργείο Ενέργειας απελευθέρωσε 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου φέτος, ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να δυσκολεύεται να παράγει στη δηλωμένη ποσόστωσή του και οι παραγωγοί των ΗΠΑ βοηθούν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν τόσο πολύ».

Αυτή είναι μια αρκετά συνοπτική περιγραφή της κατάστασης του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου, αλλά η εικόνα δεν είναι τέτοια που θα προκαλούσε θετικά συναισθήματα. Είναι κάτι που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ανησυχία, και με καλό λόγο. Επειδή υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι κάποια από αυτές τις τάσεις θα αλλάξει ουσιαστικά σύντομα.

Ο ΟΠΕΚ, για παράδειγμα, έχει μηδενικό κίνητρο να προσπαθήσει να ενισχύσει την παραγωγή, σημείωσε ο Sallee στα σχόλια που ακολουθούν για το Oilprice. Θα το έκανε μόνο εάν γνωρίζει πως το πετρέλαιο θα παραμείνει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι για αυτό αυτή την στιγμή.

Έπειτα, υπάρχουν οι καθαρά φυσικοί περιορισμοί στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχή αποτυχία του ομίλου να πετύχει τους δικούς του -μειωμένους- στόχους παραγωγής. Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν φιλόδοξα σχέδια αύξησης της παραγωγής, αλλά παραμένουν σχέδια, ενώ η πραγματική παραγωγή παραμένει υποτονική για λόγους όπως η φυσική εξάντληση σε ώριμα πεδία και, τελικά, η ανεπαρκής επένδυση.

Όπως σημειώνει ο Sallee, ο ΟΠΕΚ δεν παράγει σταθερά περισσότερα από 30 εκατομμύρια bpd από το 2015-2018 όταν το έκανε εσκεμμένα σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τον αμερικανικό σχιστόλιθο και, σε μεγάλο βαθμό, πέτυχε, προσωρινά. Και αυτό γιατί ούτε θέλει ούτε μπορεί να το κάνει.

Η υποεπένδυση μετατρέπεται σε πραγματικότητα και στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ, τουλάχιστον από την οπτική γωνία του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι παραγωγοί των ΗΠΑ είναι να ξοδέψουν περισσότερα για πρόσθετη παραγωγή. Σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς των ΗΠΑ, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου είναι πολύ αβέβαιες για επενδύσεις σε περισσότερη παραγωγή.

Έπειτα, υπάρχει το θέμα της πρώτης έκτασης, που αρκετοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εξαντλείται. Ο Sallee της TortoiseEcoFin είναι ανάμεσά τους: «Η καλύτερη έκταση έχει γεωτρηθεί, η βιομηχανία αγωνίζεται να προσελκύσει εργατικό δυναμικό και έχει περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης», είπε στο Oilprice.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου είναι απίθανο να καταγράψει ξανά ετήσιους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής 1 εκατομμυρίου bpd ή περισσότερο, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Ένας ρυθμός ανάπτυξης από 500.000 έως 750.000 bpd είναι πολύ πιο πιθανός, πιστεύει. Και αυτό δεν είναι καλά νέα για τους καταναλωτές, διότι η ζήτηση, αν και στοχεύεται από το στρατόπεδο μετάβασης στον τομέα της ενέργειας, δε μειώνεται σύντομα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ένα από τα πιο ενεργά μέλη του κινήματος της ενεργειακής μετάβασης, στην τελευταία του Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος λόγω της απροσδόκητης αύξησης της κατανάλωσης φέτος.

Οι πιθανότητες είναι πως πρόκειται για μια βιώσιμη τάση απουσία βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα πετρελαίου. Και αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση και η προσφορά θα βρίσκονται σε επισφαλή ισορροπία στο μέλλον, συνεχώς στο χείλος μιας έλλειψης ή ακόμα και σε βαθιά έλλειψη, εάν συνεχιστεί η στροφή της Big Oil στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς απαιτεί τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τους για να πετύχουν τους μηδενικούς στόχους τους. Αυτό που σημαίνει όλα αυτά είναι ότι η εποχή του φθηνού αργού πετρελαίου μπορεί κάλλιστα να έχει τελειώσει οριστικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail