Μας προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία διανύει «ένα από τα χειρότερα χρόνια της σε τρεις δεκαετίες»

cocoparisienne / pixabay
Το 2022 θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά σημεία καμπής που έχουμε δει ποτέ; Σε όλο τον πλανήτη, η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει να επιβραδύνεται και η αβεβαιότητα για το μέλλον πλανάτι στον αέρα. Εν τω μεταξύ, το κόστος ζωής συνεχίζει να κλιμακώνεται και μια πολύ επώδυνη ενεργειακή κρίση έχει ξεκινήσει. Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους οικονομικό θαύμα, φαίνεται πως το 2023 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές πέρα ​​από το επόμενο έτος είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Ξαφνικά, πολλά από τα κεφάλια που μιλάνε στην τηλεόραση κάνουν ανοιχτά εικασίες για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται, και η λέξη «ύφεση» κυκλοφορεί αρκετά συχνά.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά θα έχουμε να κάνουμε μόνο με μια «ύφεση» τους επόμενους μήνες ή θα είναι πολύ χειρότερη από αυτό;

Προς το παρόν, τα πράγματα πάνε ξεκάθαρα σε λάθος κατεύθυνση. Τα παρακάτω προέρχονται από ένα άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Η παγκόσμια οικονομία προχωρά για ένα από τα χειρότερα χρόνια της σε τρεις δεκαετίες»:

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα χρόνια της εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς οι ενεργειακές κρίσεις που εξαπέλυσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζουν να αντηχούν, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Σε μια νέα ανάλυση, ο οικονομολόγος Scott Johnson προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Αυτό είναι χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% φέτος και το χαμηλότερο — εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020 — από το 1993.


Η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αλληλένδετη από ποτέ, και έτσι ο πόνος που βιώνεται στη μία πλευρά του πλανήτη είναι συχνά έντονα αισθητός στην άλλη πλευρά.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα τεράστιο κύμα απολύσεων έχει τώρα ξεκινήσει. Την Τρίτη, μια άλλη μεγάλη εταιρεία μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε βίαιες περικοπές θέσεων εργασίας:

Το BuzzFeed αφαιρεί το 12% του εργατικού δυναμικού του, ή περίπου 180 υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος καθώς η εταιρεία ψηφιακών μέσων αντιμετωπίζει αντίξοους ανέμους, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των δαπανών για διαφημίσεις και της ολοκλήρωσης της ενσωμάτωσης των Complex Media.

Η εταιρεία ενημέρωσε τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους μέσω email την Τρίτη πως απολύονταν. «Για να αντιμετωπίσει το BuzzFeed μια οικονομική ύφεση που πιστεύω ότι θα επεκταθεί μέχρι το 2023, πρέπει να προσαρμοστούμε, να επενδύσουμε στην στρατηγική μας για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το κοινό μας και να αναπροσαρμόσουμε τη δομή του κόστους μας», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Jonah Peretti σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους για τις περικοπές θέσεων εργασίας.


Καθώς η αγορά κατοικίας καταρρέει, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος πλήττεται επίσης πολύ σκληρά.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι περίπου 1.600 υπάλληλοι της Morgan Stanley θα αναζητούν τώρα νέα δουλειά:

Η Morgan Stanley μείωσε περίπου το 2% του προσωπικού της την Τρίτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις απολύσεις.

Οι κινήσεις, που αναφέρθηκαν πρώτα από το CNBC, επηρέασαν περίπου 1.600 από τους 81.567 υπαλλήλους της εταιρείας και άγγιξαν σχεδόν κάθε γωνιά της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας, είπαν οι άνθρωποι, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν μιλώντας για απολύσεις.


Μιλώντας για την αγορά κατοικίας, μας λένε πως κάπου περίπου 270.000 πρόσφατοι αγοραστές κατοικιών στις ΗΠΑ είναι ήδη υπο πνιγμό με τα στεγαστικά δάνειά τους.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2008 και το 2009, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιμείνει στην αύξηση των επιτοκίων ακόμη υψηλότερα, δε θα αργήσει ο καιρός που εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών θα λυγίσουν από τα στεγαστικά δάνειά τους, και αυτό θα είναι σίγουρα ένα εφιαλτικό σενάριο.

Τόσες πολλές οικογένειες ζουν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής στα τέλη του 2022. Αν μπορείτε να το πιστέψετε, περίπου 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ υστερούν επί του παρόντος στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας:

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διευθυντών Ενεργειακής Βοήθειας (NEADA), περίπου 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ - ένα στα έξι σπίτια - υστερούν στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Από τον Αύγουστο, αυτές οι οικογένειες χρωστούν περίπου 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, με μέσο ποσό οφειλής 788 $ — και οι συνέπειες αυτού μπορεί να είναι τρομερές, ειδικά καθώς το κόστος θέρμανσης στο σπίτι αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από 10 χρόνια.


Είμαστε ήδη σε κατάσταση οικονομικής κρίσης αυτή την στιγμή.

Αλλά μην περιμένετε πως ο Λευκός Οίκος θα το παραδεχτεί σύντομα.

Εν τω μεταξύ, το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Νωρίτερα σήμερα, έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon, παραδέχεται στην πραγματικότητα πως οι διψήφιες αυξήσεις των τιμών στα συσκευασμένα τρόφιμα «θα είναι μαζί μας για λίγο»:

Η Walmart (WMT) είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαθέτει μετρητή στις καταναλωτικές συνήθειες και μια ευρεία γκάμα προϊόντων.

Ο McMillon είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν «πιο πεισματάρης» στα συσκευασμένα τρόφιμα. Οι διψήφιες αυξήσεις τιμών σε αυτά τα βασικά προϊόντα «θα είναι μαζί μας για λίγο», είπε.


Έτσι, θα έχουμε ραγδαία αύξηση των τιμών και ταυτόχρονα μια οικονομία που θα καταρρέει.

Ναι, το 2023 θα είναι πολύ διασκεδαστικό.

Σε αυτό το σημείο, ακόμη και η διάθεση στη Wall Street αλλάζει.

Οι μετοχές υποχώρησαν για άλλη μια φορά σήμερα και τώρα ο S&P 500 υποχώρησε για επτά από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις:

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,44% για να κλείσει στις 3.941,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite βυθίστηκε 2% για να τερματίσει στις 11.014,89 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 350,76 μονάδες ή 1,03%, κλείνοντας στις 33.596,34 μονάδες.

Οι μετοχές προστέθηκαν στην πτώση της Δευτέρας, με τον S&P να υποχωρεί για τέταρτη συνεχή ημέρα και έβδομη αρνητική σύνοδο σε οκτώ. Οι κινήσεις της Τρίτης ανεβάζουν τις απώλειες δύο ημερών του Dow σε περισσότερες από 830 μονάδες.

Μόλις σε λίγες εβδομάδες από τώρα, το 2022 θα τελειώσει ευσπλαχνικά.

Αλλά αν φέτος ήταν «ένα από τα χειρότερα χρόνια εδώ και τρεις δεκαετίες», πώς θα μοιάζει η παγκόσμια οικονομία σε ένα χρόνο από τώρα;

Όπως εξέθεσα παραπάνω, η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει πραγματικά να επιδεινώνεται αρκετά γρήγορα.

Πόσο άσχημα θα γίνουν τελικά τα πράγματα;

Ας ελπίσουμε σε μια «ύφεση», αλλά ας προετοιμαστούμε και για έναν οικονομικό εφιάλτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail