«Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς»: Τα αγκάθια για την αναβίωση του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τη δυσκολία της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου «Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Από: energypress.gr / Του Κωνσταντίνου Φιλίππου

Το project αποτελεί ουσιαστικά αναβίωση του προ 20ετίας σχεδίου για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από το λιμάνι της Βουλγαρίας σε εκείνο της Θράκης με σκοπό την αποφυγή της διέλευσης από τα στενά του Βοσπόρου. Το πετρέλαιο θα έφτανε με δεξαμενόπλοια στο Μπουργκάς και με τον αγωγό που είχαν συμφωνήσει Μόσχα, Σόφια και Αθήνα θα έφτανε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για να ταξιδέψει στη συνέχεια με τάνκερς

Το πρώτο αγκάθι λοιπόν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου. Το τότε project ήταν σχεδιασμένο για να υλοποιηθεί προκειμένου να μεταφέρονται ποσότητες 35 – 50 εκ. τόνων πετρελαίου. Ήταν προσοδοφόρο για τους επενδυτές.

Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα, και την ανάστροφη πορεία που θα ακολουθεί το πετρέλαιο προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας οι ποσότητες είναι μικρές για να είναι οικονομικά βιώσιμο. Οι εκτιμήσεις μιλάνε μόλις για 8 εκατ. τόνους.

Προσώρας, μελέτη σκοπιμότητας δεν έχει ανατεθεί σε κάποια εταιρεία προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Το δεύτερο αγκάθι έχει να κάνει με την επόμενη μέρα των διαταραγμένων σχέσεων Ρωσίας – Δύσης. Αναλυτές σημειώνουν πως στο μέλλον οι κυρώσεις θα αρθούν σε βάρος της Μόσχας. «Ο αγωγός αυτός θα έχει τότε κάποιο νόημα», διερωτούνται

Το τρίτο αγκάθι ακούει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Όλη η Ευρώπη είναι προσανατολισμένη στις ΑΠΕ και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Συνεπώς το project θα συναντήσει δυσκολίες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, όπως τονίζουν, ακόμα δεν έχει υπάρξει η σαφής πολιτική βούληση και στήριξη του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου. Οι όποιες δηλώσεις κινούνται με διάθεση προθέσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail