Πολωνή συγγραφέας σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι οι Ρώσοι δε θα ξεσηκωθούν για να ανατρέψουν τον Πούτιν

Μετά από ένα ταξίδι στη Ρωσία, η Πολωνή συγγραφέας Μάγια Βόλνι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δύση δεν είχε καν ιδέα για το πώς ήταν πραγματικά τα πράγματα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι Ρώσοι περιμένουν την αναπόφευκτη νίκη τους και δεν σκέφτονται καν την πιθανότητα να κερδίσει η Δύση, είπε.

Alexander Shtorm - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι ενδιαφέρον πως αυτό δεν είναι ένα συμπληρωματικό σχόλιο. Η Πολωνή συγγραφέας μοιράστηκε τις εντυπώσεις της από τη Ρωσία σε συνέντευξή της στην έκδοση Onet. Η Maya Wolny είπε ότι πολλά πράγματα στη Ρωσία της προκάλεσαν σοκ.

Οι Ρώσοι θέλουν πίσω τον Στάλιν

Από πολλές απόψεις, τα συμπεράσματα της Wolny βασίζονται στις αρχικές της ιδέες για τη Ρωσία. Με λίγα λόγια, τέτοιοι άνθρωποι βλέπουν τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα του δικού τους «οράματος του ωραίου».

Γενικά, έτσι βλέπει τη Ρωσία όλη η «πολιτισμένη Ευρώπη» σήμερα, αλλά τα συμπεράσματα που έβγαλε η Πολωνή συγγραφέας ήταν τουλάχιστον υστερικά.

Στη συνέντευξή της στη δημοσιογράφο του Onet, Monika Walus, η συγγραφέας είπε πως πήγε στη Ρωσία για να συγκεντρώσει υλικό για το βιβλίο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Train to Empire".

Σαφώς, η ειδική επιχείρηση άλλαξε τη ζωή πολλών Ρώσων. Στην αρχή της συνέντευξης, ο Wolny επεσήμανε ότι οι Ρώσοι μίλησαν θετικά για τον Στάλιν. Δεν υπήρχε ατελείωτη αρνητικότητα για εκείνον στα λόγια τους, σημείωσε.

Την εντυπωσίασε το γεγονός πως οι Ρώσοι δεν βλέπουν την εποχή της διακυβέρνησης του Στάλιν ως τραυματική εμπειρία, παρά τα στρατόπεδα των Γκουλάγκ. Οι Ρώσοι τόλμησαν ακόμη και να στήσουν μνημεία στον Ιωσήφ Στάλιν και θέλουν να επιστρέψει ο Στάλιν, είπε.

Η Wolny σημείωσε: πίστευε ότι οι ενέργειες του κακού Κρεμλίνου δεν βρίσκουν υποστήριξη στη ρωσική κοινωνία, πως η λατρεία της Νίκης είναι πλασματική, ότι οι Ρώσοι δεν χρειάζονται την Κριμαία. Ωστόσο, εξεπλάγη δυσάρεστα, όταν συνειδητοποίησε ότι αυτή η άποψη δεν ήταν πολύ δημοφιλής. Αντίθετα, οι Ρώσοι θεωρούν θησαυρό τη Νίκη τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν αγανακτούν για την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Όλες οι προσδοκίες για αντεπίδραση στο κέντρο εντός της χώρας είναι απλώς αφελή όνειρα της Δύσης», είπε η Μάγια Βόλνι.

Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη της, είναι πως η Δύση βασίζεται στην αντίσταση εντός της Ρωσίας. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ετοιμάσει πολυάριθμες αναφορές για χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα και «φαινόταν ότι το έθνος ήταν στα πρόθυρα ενός μεγάλου πραξικοπήματος». Ωστόσο, τέτοιες προσδοκίες είναι μάταιες, παραδέχτηκε.

Η Maya Wolny έλαβε ρωσική βίζα, δεν υπήρχαν πράκτορες της KGB πουθενά κοντά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Ρωσία. Ο συγγραφέας το θεώρησε αυτό ως ένα σημάδι πως «και πάλι, όλα δεν είναι όπως τα σκεφτόμαστε - δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τα δυτικά πρότυπα».

Δύο ήταν τα γεγονότα που εντυπωσίασαν τον Πολωνό διανοούμενο: Υπάρχουν «χιλιάδες hipsters» που διέφυγαν μέσω του Upper Lars (σημείο ελέγχου στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας) και άλλων σημείων ελέγχου.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες ήταν εκείνοι που προσφέρθηκαν εθελοντικά να καταταγούν στον στρατό για να λάβουν μέρος στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η Maya Wolny στενοχωρήθηκε που δεν είδε διαμαρτυρίες ή επαναστατικά αισθήματα στη Ρωσία. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο εκφοβισμού στη χώρα βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο. Παραδέχτηκε ωστόσο πως όσοι υποστηρίζουν τις πολιτικές της ρωσικής διοίκησης τολμούν να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Η Maya Wolny είναι πλέον σίγουρη ότι: Δεν υπάρχει περίπτωση τα φαινόμενα διαμαρτυρίας να συγκεντρωθούν, να μετατραπούν σε διαδηλώσεις εκατομμυρίων που θα μπορούσαν να σαρώσουν τις αρχές. Οι φήμες για την υποτιθέμενη ανίατη ασθένεια του Πούτιν στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μόνο φήμες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι κυρώσεις δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση στην καθημερινή ζωή των Ρώσων

Έχοντας ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, η συγγραφέας συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν καν εξωτερικοί λόγοι για αυτό. Σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, οι κυρώσεις είχαν μικρή επίδραση στην καθημερινή ζωή των Ρώσων. Τα καταστήματα είναι κάτι παραπάνω από γεμάτα, οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά μόνο εντός των ορίων της παγκόσμιας πληθωριστικής ανάπτυξης.

«Οι Ρώσοι έχουν συνηθίσει να ζουν κάτω από το άκαμπτο στυλ διακυβέρνησης και δεν χρειάζονται δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες», συνόψισε η Maya Wolny και προειδοποίησε τη Δύση ενάντια στις υπερβολικές προσδοκίες σε αυτό το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, είπε κατά τη διάρκεια της έκθεσής της στο Ινστιτούτο Reagan ότι η αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν μέσω διαδηλώσεων ήταν αδύνατη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail