Η Πολωνία έτοιμη να διεξάγει δημοψηφίσματα για να πάρει εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας – Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

RIA Novosti / Stringer
Freepen.gr - Η Πολωνία εντείνει τις προετοιμασίες για την κατάληψη εδαφών στη δυτική Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

«Οι πληροφορίες που έλαβε η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών δείχνουν ότι η Βαρσοβία επιταχύνει τις προετοιμασίες για την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Ουκρανίας: των εδαφών του Λβιβ, του Ιβάνο-Φρανκίβσκ και του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής Ternopil της Ουκρανίας», τόνισε.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών διευκρίνισε ότι ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προετοιμάσουν εγκαίρως μια επίσημη αιτιολόγηση για αξιώσεις στη Δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σφαγή του Βολίν του 1943 έγινε η αφετηρία στη συνεχιζόμενη αρχειακή έρευνα. Ταυτόχρονα, η Βαρσοβία επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε αυτά τα εδάφη προκειμένου να «διασφαλίσει τη νομιμότητα των σχεδιαζόμενων προσαρτήσεων».

Σύμφωνα με τον Ναρίσκιν, η Βαρσοβία σκοπεύει να ενεργήσει προληπτικά και επίμονα λόγω των φόβων ότι ανώτεροι εταίροι του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με τη Μόσχα τον χειμώνα . Ταυτόχρονα, η συμφωνία ενδέχεται να μην λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των Ουκρανών όσο και των Πολωνών, τόνισε.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της SVR, στην Πολωνία είναι βέβαιοι ότι αξίζουν γενναιόδωρη αποζημίωση για την στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, την παροχή καταφυγίου στους πρόσφυγες, καθώς και για το πρόσφατο περιστατικό με την πτώση πυραύλων, που οι αρχές έπρεπε να το «καταπιούν» κατόπιν συμβουλής των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, ο Ναρίσκιν προειδοποίησε τη Βαρσοβία να μην προσπαθήσει να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη. Σημείωσε πως η ιστορία «είναι γεμάτη με πικρά παραδείγματα συγκρούσεων μεταξύ Πολωνών και Ουκρανών εθνικιστών» και προέτρεψε «να μην πατήσουν στην ίδια τσουγκράνα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail