Αφού η Αίγυπτος έβαλε το γκολ οι Έλληνες γιατί πανηγυρίζουν;

Freepen.gr - Διαβάζουμε τα πρωτοσέλιδα των κεντρικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν πανηγυρικά την αποκαλούμενη σφήνα της Αιγύπτου στο τουρκολυβικό μνημόνιο με το μονομερή καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με διάταγμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος Σίσι αλλά δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τη χαρά, διότι το Κάιρο σκόραρε, όχι η Αθήνα.

Βέβαια όπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρυώτης οι μονομερείς ενέργειες είναι επικίνδυνες διότι πάρα πολύ απλά μπορούν και άλλα εμπλεκόμενα στην πράξη μέρη να ακολουθήσουν την ίδια οδό.
 
Και εδώ είναι το σημείο στο οποίο εισέρχεται η παράμετρος του ρεαλισμού η οποία λέει το εξής. Καλοί οι κανόνες και το διεθνές δίκαιο αλλά στο τέλος της ημέρας υπερισχύει αυτός ο Πρώτον έχει το θάρρος να προωθήσει τα συμφέροντα του και αποφασίσει να τα υπερασπιστεί ό,τι και αν χρειαστεί.

Η Ελληνική πλευρά λοιπόν κακώς πανηγυρίζει αυτήν την εξέλιξη διότι θα μπορούσε και η ίδια να προλάβει την τουρκολιβυκή συνεννόηση το 2019 επεκτείνοντας αυτή τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια νότια της Κρήτης. Θα μπορούσε επίσης να είχε οριοθέτηση ΑΟΖ με την κυπριακή Δημοκρατία όταν μας παρακαλούσε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά αλλά επέλεξε να μην πράξει τίποτα περιοριζόμενη στο τουρκολυβικό μνημόνιο είναι παράνομο διότι πράγματι η τότε κυβέρνηση της Λιβύης δεν είχε καμία νομιμοποίηση και είχε εκπνεύσει η θητεία της.

Η Αίγυπτος εν προκειμένω γνωρίζει πολύ καλά πως αυτή η μονομερής ενέργεια ίσως να μην έχει καμία επίπτωση. Το μόνο θιγόμενο μέρος είναι η Λιβύη η οποία όμως έχει και ναυτική δύναμη κάτι απαρχαιωμένα ταχύπλοα ενώ η Αίγυπτος έχοντας κι αυτή οικονομία με σοβαρά προβλήματα από το 2014 μέχρι σήμερα έχει οικοδομήσει έναν πανίσχυρο στόλο με δύο ελικοπτεροφόρα, φρεγάτες FREMM, Bergamini και ΜΕΚΟ Α200 και σύγχρονα καινούργια υποβρύχια με τη συνέχεια να έπεται. Βέβαια εναπόκειται να δούμε αν στα πλαίσια του στρατιωτικού σκέλους της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, η Αγκυρα θα σπεύσει να βοηθήσει τη "σύμμαχό" της.

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της ημέρας νικητής θα είναι αυτός ο οποίος θα επιβάλει το δίκιο του. Μπορεί να μη μας αρέσει γιατί αυτό ενδεχομένως να σημαίνει στρατιωτική αναμέτρηση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει λοιπόν ο φόβος ότι η χώρα μας θα βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα, δηλαδή μοιρασιά των δικών μας η αναμέτρηση αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε τις ευκαιρίες να κατοχυρώσουμε ότι πρέπει έχοντας ενισχυθεί εκ των προτέρων ώστε ακριβώς να αποφύγουμε τέτοια διλήμματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail