Γιατί η Ευρώπη πληρώνει τόσο λίγα για να υπερασπιστεί την Ουκρανία από τη Ρωσία;

A HIMARS Multiple Launch Rocket System fires during a training session at Camp Blanding Joint Training Center, Fla., March 9, 2012. HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) is the newest asset of the Florida Army National Guard's 3rd Battalion, 116th Field Artillery Regiment
Η γενική συναίνεση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι η Ρωσία έκανε λάθος που εισέβαλε στη γείτονά της τον περασμένο Φεβρουάριο και φέρει την ευθύνη για τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία.

Daniel Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια άλλη υπόθεση στις ΗΠΑ που επίσης δεν αμφισβητήθηκε είναι η πεποίθηση πως η Αμερική πρέπει να επωμιστεί τη μερίδα του λέοντος για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, με την οποία δεν έχουμε αμοιβαία αμυντική συνθήκη. Είναι σκόπιμο να σταματήσουμε και να θέσουμε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα θεμελιώδη για την οικονομική μας ευημερία και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Η κορυφή της λίστας: γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν σχεδόν 25 φορές περισσότερη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από το επόμενο πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος; Δε χρειάζεται πολλή ανάλυση των βασικών παραγόντων για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνεισφορές της Αμερικής είναι επί του παρόντος ακατάλληλες και χρειάζονται εξισορρόπηση.

Πόλεμος της Ουκρανίας: Ο απολογισμός

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας. Μέχρι το τέλος του έτους, η συνολική αμερικανική υποστήριξη θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η χώρα που έχει κάνει τη δεύτερη πιο ουσιαστική συνεισφορά στην Ουκρανία; Το Ηνωμένο Βασίλειο , σε σύνολο περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ οι ηγετικές φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η Ουάσιγκτον πρέπει να υποστηρίξει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί» και να της δώσει «ό,τι χρειάζονται», αυτοί οι υποστηρικτές έχουν σχεδόν σιωπήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: πρώτον, πώς, ακριβώς, είναι προς το ζωτικό εθνικό συμφέρον της Αμερικής να παρέχει απεριόριστη υποστήριξη στο Κίεβο, και ίσως ένα μεγαλύτερο ερώτημα: γιατί η Αμερική πρέπει να επωμιστεί το συντριπτικό μέρος του βάρους σε αντίθεση με τις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων τα συμφέροντα είναι πολύ πιο έντονα;

Πολλοί ειδικοί στην Ουάσιγκτον λένε αντανακλαστικά ότι «η αμερικανική ηγεσία» το απαιτεί από εμάς. Σε όσους ισχυρίζονται τέτοιους ισχυρισμούς, ωστόσο, θα ρωτούσα: με βάση ποιον ορισμό ή κριτήρια; Οι αναμφισβήτητες συνέπειες είναι πως εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να στείλουν μετρητά και στρατιωτικό υλικό, πρέπει να το κάνουν.

Ωστόσο, θα υποστήριζα ότι αυτό δεν είναι καθόλου ηγεσία. είναι κάτι περισσότερο από ένα ανεπαρκώς ενημερωμένο αντανακλαστικό.

Αντίθετα, μια πιο αποτελεσματική επίδειξη της αμερικανικής ηγεσίας θα ήταν η εξακρίβωση των αναγκών του λαού μας, ο εντοπισμός τυχόν άμεσων απειλών για την εθνική μας ασφάλεια και μια ανάλυση κόστους-οφέλους που θα εξέταζε το κόστος των διαφόρων τρόπων δράσης. Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη, ωστόσο, είναι σε ποιο βαθμό οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας έχουν το ενδιαφέρον, την ανάγκη και την ικανότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Αυτό το τελευταίο μέρος δε φαίνεται να εξετάζεται ποτέ από τους Αμερικανούς υποστηρικτές της περισσότερης στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επεκταθούν

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021 ήταν περίπου 23 τρισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια χρονιά, το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία ήταν λίγο πάνω από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη απέχουν μεταξύ 900 και 450 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας. Η Βαρσοβία απέχει μόλις 125 μίλια. Τα ανατολικά σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών απέχουν πάνω από 4.500 μίλια από τα σύνορα της δυτικής Ουκρανίας. Το Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο παρακολουθεί όλη την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ανέφερε τον Αύγουστο, «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από μόνη της (44,53 δισεκατομμύρια ευρώ) δέσμευσε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα στην Ουκρανία από όλες τις μεμονωμένες κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ μαζί (11,52 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σε κάθε μέτρο, το κίνητρο των ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να είναι πολύ πιο πιεστικό από το δικό μας, και η συλλογική τους οικονομική ικανότητα είναι σχεδόν ίση με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών – και έτσι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κάνουν πολύ περισσότερα, για τη δική τους ασφάλεια, από ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Είναι λογικό, επομένως, οι πολίτες των ΗΠΑ να ρωτούν γιατί θα πρέπει να τετραπλασιάσουν τις δαπάνες και τις προβλέψεις που δίνει στην Ουκρανία η Ευρώπη όταν η ασφάλειά μας δεν απειλείται από τη σύγκρουση και δεδομένης της εγγύτητας της Ευρώπης με την Ουκρανία. Ειλικρινά, η ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι για την Ευρώπη.

Η προφανής αλήθεια είναι πως η Ευρώπη είναι αρκετά ικανοποιημένη –όπως ήταν για δεκαετίες– που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να «δείξουν ηγετικό ρόλο» παρέχοντας δεκάδες χιλιάδες όπλα, πάνω από 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και σύντομα πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέσο αμβλύνσεως της ρωσικής ικανότητας.

Προτού η Ουάσιγκτον δεσμευτεί για συνεχείς αόριστες διατάξεις για την Ουκρανία, είναι καιρός να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στο τι παρέχουμε σε σύγκριση με τους φίλους μας στην περιοχή, ειδικά σε αντίθεση με την οικονομική και στρατιωτική ικανότητα που έχουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail