Κίνα και Λευκορωσία – οι βασικοί σύμμαχοι της Ρωσίας στην αντίθεσή της στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προετοιμάζεται για την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία εδώ και οκτώ χρόνια, μεταξύ άλλων στη διεθνή σκηνή. Υπήρχαν δύο βασικά γεγονότα στην πορεία. Ένα από αυτά είναι ένα σιωπηρό σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με την Κίνα. Το δεύτερο το έφτιαξε η Δύση.

Λιούμπα Λούλκο - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι βασικοί σύμμαχοι της Ρωσίας - η Κίνα και η Λευκορωσία

Πολλοί θυμούνται πιθανώς το πρόσωπο του Πούτιν καθώς παρακολουθούσε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 4 Φεβρουαρίου. Η Δύση μποϊκοτάρει διπλωματικά τους Αγώνες. Μόλις τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο απομακρύνθηκε αμέσως από τη χιονοστιβάδα των κυρώσεων που άρχισε να επιβάλλει η Δύση κατά της Ρωσίας. Η Κίνα πήρε μια φιλορωσική θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχώρησε στην εξήγηση των λόγων πίσω από την ειδική επιχείρηση στις χώρες που εξαρτώνται από την Κίνα οικονομικά και πολιτικά.

Η Κίνα έχει επισημάνει με συνέπεια τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως τους κύριους υποκινητές των εχθροπραξιών. Ο Σι Τζινπίνγκ είπε προσωπικά στον Τζο Μπάιντεν ότι η ουσία της ουκρανικής κρίσης αφορούσε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ το πρόβλημα προέκυψε λόγω των προκλήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της απροθυμίας της Ουάσιγκτον να κατανοήσει τις ανησυχίες της Μόσχας.

Ο Κινέζος ηγέτης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη εγκατάλειψης των ιδεών της δια-μπλοκικής αντιπαράθεσης και ηγεμονισμού.

Η θέση του Πεκίνου μείωσε τον αντιρωσικό συνασπισμό της Δύσης στον ΟΗΕ σε περίπου 50 χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, η Κίνα παρείχε στη Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρή πλάτη στην πολιτική και την οικονομία:

  • Η Κίνα άρχισε να αγοράζει ενεργειακούς πόρους και τρόφιμα.
  • Η Κίνα παρείχε στη Ρωσία εξαγωγές αγαθών που έχασε η Ρωσία στη Δύση (όπως μικροτσίπ).
  • Εμπιστευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Τι πήρε σε αντάλλαγμα ο Σι Τζινπίνγκ; Ο Σι πήρε την υποστήριξη του Πούτιν στο μέλλον, όταν η Κίνα αρχίσει να αγωνίζεται για τον έλεγχο της Ταϊβάν.

Ο Όουεν Μάθιους, ένας «ειδικός για τη Ρωσία», επεσήμανε στο άρθρο του πως ο Πούτιν και ο Σι δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, ο Mathews έγραψε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο, όπως και το Άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, που λέει πως μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων, δεσμεύτηκαν να παράσχουν η μια στην άλλη στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση ξένης εισβολής στο έδαφός τους.

Ο Μάθιους προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την αξία μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά η Ρωσία αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική και όχι στη στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα. Η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη που διαθέτει καταστροφικά υπερηχητικά και υποβρύχια όπλα και διαθέτει ισχυρό βιομηχανικό πόρο.

Εάν η Δύση εισβάλει στην Ταϊβάν, η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει τα όπλα της στην Κίνα για να αποκρούσει την επιθετικότητα. Αυτό αποδεικνύεται από τις στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποίησαν κοινό σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Το σύστημα έδωσε στις δύο χώρες πρωτοφανή επίπεδα πρόσβασης που έδειχναν υψηλό επίπεδο στρατηγικού και στρατιωτικού συντονισμού.

Μετά το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι η Κίνα θα υποστηρίξει σταθερά τη ρωσική πλευρά υπό την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν για να ενώσει τον ρωσικό λαό για να ξεπεράσει δυσκολίες και εμπόδια και να πραγματοποιήσει τον στρατηγικό στόχο της περαιτέρω ανάπτυξης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης.

Η αποφασιστική κίνηση της Λευκορωσίας προς τη Ρωσία έγινε ένα ακόμη πολιτικό γεγονός που κατέστησε δυνατή την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Μέχρι πρόσφατα, η Λευκορωσία προσπαθούσε να παίξει και στα δύο άκρα ενάντια στη μέση. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο ανακοίνωσε την άνευ όρων υποστήριξή του στη Ρωσία στον αγώνα της κατά του καθεστώτος του Κιέβου.

Σε στρατιωτικούς όρους, η Λευκορωσία εξασφάλισε την παρουσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφός της, μια ευκαιρία να πάρει το Κίεβο, να προχωρήσει περαιτέρω στη δυτική Ουκρανία και να καταργήσει την απειλή για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να διεισδύσουν στη Ρωσία κατά μήκος του συντομότερου μονοπατιού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail