Γιατί ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υιοθετήσει το δόγμα προληπτικού χτυπήματος αμερικανικού τύπου

Στις 9 Δεκεμβρίου, το Associated Press ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να υιοθετήσει μια αμερικανικού τύπου ιδέα για «προληπτικά χτυπήματα», τονίζοντας ότι η Μόσχα έχει στην κατοχή της προηγμένα όπλα για τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Απλώς το σκεφτόμαστε. Δεν ντρέπονταν να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΑΕΕ (Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης) στο Μπισκέκ της Κιργιζίας. Η δήλωση ισχύει σαφώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής τους, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης έννοιας των «προληπτικών χτυπημάτων». Το πρόγραμμα, που ονομάζεται PGS (Prompt Global Strike), είναι μια προσπάθεια των ΗΠΑ να αναπτύξουν μια ικανότητα που τους επιτρέπει να επιτίθενται σε εχθρικούς στρατηγικούς στόχους με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μόλις μία ώρα.

«Μιλώντας για ένα αφοπλιστικό χτύπημα, ίσως αξίζει να σκεφτούμε την υιοθέτηση των ιδεών που αναπτύχθηκαν από τους ομολόγους μας των ΗΠΑ, τις ιδέες τους για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους», πρόσθεσε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι τέτοια πλήγματα έχουν σκοπό να ανατρέψουν τις εγκαταστάσεις διοίκησης. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία έχει ήδη στην κατοχή της υπερηχητικά όπλα κατάλληλα για τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τα δικά τους ισοδύναμα. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα διαθέτει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που ξεπερνούν τους αναλόγους των ΗΠΑ, αναφερόμενος πιθανότατα στον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ «Zircon» με κινητήρα scramjet τελευταίας τεχνολογίας. Ο Πούτιν σημείωσε ότι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας θα είναι σίγουρα συμβατικά PGM (πυρομαχικά καθοδηγούμενα ακριβείας), ενώ οι ΗΠΑ δεν απέκλεισαν ποτέ την πιθανότητα της πρώτης χρήσης θερμοπυρηνικών όπλων.

«Εάν ο πιθανός αντίπαλος πιστεύει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θεωρία του προληπτικού χτυπήματος και εμείς δεν το κάνουμε, μας κάνει να σκεφτούμε τις απειλές που θέτουν τέτοιες ιδέες στην αμυντική στάση άλλων χωρών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Η τεράστια μηχανή προπαγάνδας της κυρίαρχης πολιτικής Δύσης επέλεξε τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για να τις παρερμηνεύσει ως υποτιθέμενη «σπάθη» αγνοώντας την καθαρή λογική πίσω από τα λόγια του. Ως συνήθως, ο Πούτιν επεσήμανε την ολοφάνερη υποκρισία του πολιτικού κατεστημένου των ΗΠΑ, το οποίο ξεκάθαρα πιστεύει πως είναι «απαραίτητο» και «μοναδικό».

Με τη Ρωσία να έχει πραγματικές συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες για να εφαρμόσει ένα τέτοιο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής «προληπτικού χτυπήματος» σχεδόν αμέσως (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ), ο Πούτιν προειδοποίησε ότι αν όλοι συμπεριφέρονταν όπως η Αμερική, ο κόσμος θα γινόταν σίγουρα ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μέρος. Για να γίνει ακόμη πιο ισχυρή η άποψή του, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Μόσχα θα είχε σίγουρα περισσότερους λόγους να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με την Αμερική, η οποία έχει δεκάδες υποτελείς και κράτη δορυφόρους, η Ρωσία δεν ασκεί τέτοια επιρροή «ήπιας δύναμης» σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της. Αντίθετα, η πολιτική Δύση προσπάθησε ακόμη και να κάνει πραξικοπήματα κατά των στενών εταίρων της Μόσχας όπως η Λευκορωσία και το Καζακστάν, αναγκάζοντας τη Ρωσία να σώσει και τις δύο χώρες τους τελευταίους μήνες και χρόνια.

Περιττό να πούμε πως ποτέ ξανά ο γίγαντας της Ευρασίας δε θα ανεχόταν την εγκατάσταση εχθρικών καθεστώτων μαριονετών τόσο κοντά στα σύνορά του. Η ηγεσία της Ρωσίας γνωρίζει καλά τα λάθη που έκανε εμπιστευόμενη τις υποσχέσεις της πολιτικής Δύσης. Μετά το πραξικόπημα του 2014 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και έφερε τους Νεοναζί στην εξουσία στο Κίεβο, η Μόσχα αποφάσισε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να συμβούν τέτοια περιστατικά στη γεωπολιτική αυλή της. Από αυτή την άποψη, οι παρατηρήσεις του Πούτιν είναι διπλές. Πρώτον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αποκαλύπτουν την απόλυτη υποκρισία της πολιτικής Δύσης και δεύτερον, δείχνουν ότι σίγουρα θα ήταν χρήσιμο για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη συντριπτική «σκληρή δύναμή» της για να αποτρέψει την εγκαθίδρυση αντιρωσικών καθεστώτων τόσο κοντά στα σύνορά της. Αν η Μόσχα είχε αναπτύξει την εκδοχή του PGS ενάντια στη νεοναζιστική χούντα το 2014, δεν θα είχε καν το σημερινό πρόβλημα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η πολιτική Δύση συνεχίζει να επιμένει ότι οι δηλώσεις του Πούτιν είναι «σαφές σημάδι πως η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», αν και δήλωσε συγκεκριμένα ότι το πιθανό πρόγραμμα τύπου PGS της Μόσχας θα περιλαμβάνει μόνο συμβατικά όπλα. Για μήνες, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν παπαγαλίζει τις κατηγορίες ότι η Ρωσία υποτίθεται πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ περιστρέφουν το αφήγημα σχεδόν σε κάθε δήλωση του Πούτιν, ισχυριζόμενες πως υποτίθεται ότι είναι «πυρηνικό κροτάλισμα». Η υπόθεση βασίζεται συνήθως στο επίσημο στρατηγικό στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας που δίνει στη Μόσχα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί θερμοπυρηνικά όπλα ως απάντηση σε ένα WMD (όπλα μαζικής καταστροφής) ή σε μια μεγάλης κλίμακας συμβατική επίθεση.

Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν δεν ανέφερε ποτέ τίποτα για τη θερμοπυρηνική αποτροπή του ευρασιατικού γίγαντα. Οι δηλώσεις ήταν ξεκάθαρα η κριτική του στην αμερικανική ιδέα πρώτου προληπτικού πλήγματος (PGS), για την οποία η Ρωσία προειδοποιεί εδώ και χρόνια, ειδικά καθώς τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος θα ήταν ουσιαστικά αδιάκριτα από τα κανονικά ICBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι). Ακριβώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, καθώς άλλες υπερδυνάμεις δε θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν το εν λόγω όπλο είναι συμβατικό ή πυρηνικό. Για παράδειγμα, οι πύραυλοι PGS των ΗΠΑ που εντοπίστηκαν από ρωσικά ή/και κινεζικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί να ωθήσουν και τους δύο (ευρω)ασιατικούς γίγαντες να απαντήσουν με όπλα με πυρηνική κάλυψη, οδηγώντας σε μια σύγκρουση που θα τελειώσει τον κόσμο.

Η απάντηση της Ρωσίας στο πρόγραμμα PGS θα μπορούσε να είναι στιγμιαία εάν το Κρεμλίνο αποφασίσει ποτέ να το προχωρήσει. Με τον αεροεκτοξευόμενο υπερηχητικό πύραυλο "Kinzhal" με ικανότητα 12 Mach που μεταφέρεται από τροποποιημένους αναχαιτιστές MiG-31K/I και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3, το HGV "Avangard" με ικανότητα 28 Mach (υπερηχητικό όχημα ολίσθησης) που αναπτύσσεται σε διάφορα ICBM και τον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ τύπου «Zircon» με ικανότητα 9 Mach, που αναπτύχθηκε σε ναυτικό (υποβρύχια και πλοία επιφανείας) και (σύντομα) σε χερσαίες πλατφόρμες, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη με την ικανότητα να εφαρμόσει άμεσα το δικό της PGS πρόγραμμα - στυλ. Κι όμως, ο ευρασιατικός γίγαντας εξακολουθεί να απέχει από το να προχωρήσει σε τέτοια σχέδια, αν και η αιτιολόγησή του για αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη από αυτή των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail