Η Ρωσία λέει ότι η Ευρώπη θα παλέψει για να αντικαταστήσει τα προϊόντα πετρελαίου της

Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει την παροχή ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων όταν γίνει αισθητή η πλήρης επίδραση των εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak.

Tsvetana Paraskova - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η Ευρώπη ήταν μια βασική αγορά για την πώληση των πετρελαϊκών προϊόντων μας. Ας περιμένουμε να δούμε ποιες αποφάσεις θα πάρουν μακροπρόθεσμα. Μέχρι στιγμής, δε γνωρίζουμε τι μπορεί να υποκαταστήσει τα καύσιμα μας», είπε ο Νόβακ σε συνέντευξή του στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων TASS που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.  

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να ζητήσουν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, δήλωσε ο κορυφαίος Ρώσος ενεργειακός αξιωματούχος.

«Πιθανώς, θα καταφύγουν σε εξαιρέσεις, όπως ήταν με το πετρέλαιο, όταν οι περιορισμοί δεν ίσχυαν για τις προμήθειες αγωγών, τα διυλιστήρια στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Ακόμη και η Γερμανία και η Πολωνία, που δήλωσαν την άρνησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο, υπέβαλαν αίτηση για το 2023», δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το TASS.  

Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Αν και το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμής της ΕΕ-G7 στο ρωσικό αργό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι δε συντάραξαν αμέσως την αγορά πετρελαίου – μολονότι οι έμποροι ανησυχούσαν για ένα πιθανό πλήγμα ζήτησης από την επιβράδυνση των οικονομιών – η αβεβαιότητα αυξάνεται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι απαγορεύσεις στα ρωσικά οι εισαγωγές θα επηρεάσουν τα ισοζύγια προσφοράς τους επόμενους μήνες.

Καθώς τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ, «ο ανταγωνισμός για μη ρωσικά βαρέλια ντίζελ θα είναι σκληρός, με τις χώρες της ΕΕ να υποχρεούνται να βρουν φορτία από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία μακριά από τους παραδοσιακούς αγοραστές τους», αναφέρει το IEA στη μηνιαία  έκθεσή του το Νοέμβριο.

Στην έκθεση του Δεκεμβρίου, το πρακτορείο σημείωσε, αναφερόμενο στις ρωσικές εξαγωγές, «Οι φορτώσεις αργού πετρελαίου παρέμειναν αμετάβλητες για το μήνα, λίγο πάνω από 5 mb/d, παρά τη μείωση κατά 430 kb/d στις αποστολές προς την Ευρώπη. Αντίθετα, οι ροές προϊόντων (ιδίως του ντίζελ) αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail