Πόσα μετρητά και σφαίρες πρέπει να δώσει η Αμερική στην Ουκρανία;

Το ρωσικό τανκ T-90 εκτοξεύει το κύριο πυροβόλο του. Πηγή εικόνας: Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας
Σύμφωνα με αρκετές αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και έχει προγραμματιστεί προσωρινά να μιλήσει σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου. Ο σκοπός της επίσκεψης είναι σαφής: να λάβει για την Ουκρανία ακόμη περισσότερη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμό του εναντίον της Ρωσίας. 

Ντάνιελ Ντέιβις - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τις αρχές του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παράσχει, μακράν, περισσότερα χρήματα και στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη χώρα. Προτού ο πρόεδρος και το Κογκρέσο νιώσουν πολύ πρόθυμοι να δώσουν ακόμη περισσότερα δολάρια από τους Αμερικανούς φορολογούμενους, το Κογκρέσο θα πρέπει να ζητήσει από το Λευκό Οίκο μια ξεκάθαρα διατυπωμένη εξήγηση για το πώς οποιεσδήποτε περαιτέρω συνεισφορές υποστηρίζουν τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Αμερικής.

Σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου του Κιέλου, από τις 20 Νοεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέχρι στιγμής συνεισφέρει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου. Η συνολική συνεισφορά από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 55 δισεκατομμύρια δολάρια – αλλά το μοναδικό έθνος που συνεισφέρει περισσότερο στην ήπειρο είναι η Γερμανία με περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει επιπλέον 37 δισεκατομμύρια δολάρια από το Κογκρέσο για να στείλει στην Ουκρανία, αλλά οι νομοθέτες φαίνεται πως είναι έτοιμοι να προσφέρουν ακόμη περισσότερα από το αίτημα — ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα ωθούσε τη συνολική αμερικανική συνεισφορά σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Προτού το Κογκρέσο διαθέσει ακόμη μια δεκάρα από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων σε μια άλλη ξένη κυβέρνηση, θα πρέπει τουλάχιστον να το πράξουν μόνο αφού η Ευρώπη συμφωνήσει να ανταποκριθεί στην προσφορά μας. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη και η Ουκρανία έχουν μείνει όλες αρκετά ικανοποιημένες με το να επιτρέψουν στην Αμερική να επωμιστεί, προφανώς επ' αόριστον, το κύριο βάρος για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Αυτό δεν πρέπει να είναι έτσι. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι για τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ μπορούν να ευχηθούν στην Ουκρανία καλή επιτυχία και να την στηρίξουν σθεναρά με σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Αλλά όσο το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμοι να ρίξουν χρήματα στο Κίεβο, τότε οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα παραμείνουν πολύ πρόθυμες να καθίσουν και να χειροκροτήσουν.

Μπορώ να καταλάβω την επιθυμία του Ζελένσκι να έρθει στην Ουάσιγκτον για να πιέσει τον Μπάιντεν για περισσότερα χρήματα και στρατιωτικό υλικό. Η χώρα του έχει δεχτεί εισβολή. Η ανάγκη του είναι και επείγουσα και κρίσιμη. Αλλά μια αλήθεια δεν πρέπει να χαθεί σε αυτή τη διαδικασία: τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας δεν είναι συνώνυμα με τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε ένα βίντεο που έκανε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του για να επισκεφθεί τα στρατεύματά του στο Μπαχκμούτ, εξέδωσε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη απαίτηση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα στρατεύματά του «παρέδωσαν την όμορφη ουκρανική μας σημαία με τις υπογραφές τους για να τη μεταφέρουμε» στο «Αμερικανικό Κογκρέσο, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Ζελένσκι στο βίντεο. Η Ουκρανία είναι ευγνώμων για τη στήριξη που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ, παραδέχτηκε ο Ζελένσκι, «αλλά δεν είναι αρκετό. Είναι μια υπόδειξη – δεν αρκεί». Με όλο τον σεβασμό στον Ουκρανό πρόεδρο, δεν αρκεί με ποιο πρότυπο;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τους Ουκρανούς και είναι κάτι παραπάνω από συμπαθείς με τον σκοπό τους. Έχουμε δώσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη, μερικούς από τους πιο σύγχρονους εκτοξευτές πυραύλων και οβίδες, πάνω από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών , δεκάδες εκατομμύρια φυσίγγια άλλα πυρομαχικά, δεκάδες χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες, εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων και πληροφορίες στόχευσης για να βοηθηθεί η Ουκρανία να εντοπίσει και να καταστρέψει τις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο. Έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο έθνος –πολλές φορές περισσότερα από την πιο στενή φίλη χώρα– και όλα αυτά για μια χώρα που δεν είναι καν σύμμαχος της συνθήκης.

Εν ολίγοις, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε τίποτα στην Ουκρανία. Το ότι έχουμε δώσει ήδη τεράστια χρηματικά ποσά και στρατιωτικό υλικό, χωρίς καμία συνθήκη ή υποχρέωση για το Κίεβο απέναντί ​​μας, θα πρέπει να θεωρείται σημαντική προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το να πει ο Ζελένσκι πως «δεν αρκεί» – ενώ δεν έχει αντίστοιχες απαιτήσεις από τους Ευρωπαίους γείτονές του – εκθέτει την πραγματικότητα ότι η Ουάσιγκτον έχει γίνει πολύ πρόθυμη να στείλει τα χρήματά της στο εξωτερικό. Αυτό δεν υποστηρίζει τα ζωτικά αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Έχουμε την ακόμα οδυνηρή εμπειρία του τι συμβαίνει όταν οι αμερικανικοί οικονομικοί και στρατιωτικοί πόροι εισχωρούν σε μια άλλη χώρα με ελάχιστη έως καθόλου σχέση με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σε κίνδυνο, όταν ξοδέψαμε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν – χωρίς να κερδίσουμε τίποτα για τη χώρα μας.

Πριν τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας μας εμπλακούν υπερβολικά σε συναισθήματα που αναδύονται από μια φλογερή ομιλία του Ζελένσκι και δεσμευτούν για ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν πόλεμο που μπορεί να μην εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον, οι νομοθέτες θα πρέπει να προβούν σε μια αυστηρή αξιολόγηση του πόσα χρήματα εταίροι και σύμμαχοι στην Ευρώπη συνεισφέρουν και να εξετάσουν προσεκτικά ποια –αν υπάρχουν– ζωτικά εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών διακυβεύονται στην Ουκρανία που δικαιολογεί τέτοιες τεράστιες δαπάνες. Μπορεί να διαπιστώσουμε πως ήρθε η ώρα να βάλουμε φρένο στις δαπάνες και να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις στις ατελείωτες ροές χρημάτων των ΗΠΑ για να στηρίξουμε έναν άλλο εξωτερικό πόλεμο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail