Η Ρωσία κάνει δραματική παύση για να απαντήσει στη Δύση με τη «φόρμουλα του Πούτιν»

Freepen.gr - Η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει τη «φόρμουλα του Πούτιν» για να απαντήσει στις τελευταίες δυτικές κυρώσεις, αναφέρει το κινεζικό Sina.

Στις 5 Δεκεμβρίου, οι χώρες της ΕΕ εφάρμοσαν μια απόφαση να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τον ενεργειακό εφοδιασμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στην απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέβαλαν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλίσουν πως οι περιορισμοί θα υποστηρίζονταν.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το ρωσικό πετρέλαιο δεν μπορεί να πωλείται σε τιμή μεγαλύτερη από 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό αφορά τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου. Εάν εντοπιστεί υψηλότερη τιμή, οι εταιρείες που παραβίασαν το νόμο θα υπόκεινται σε κυρώσεις. Μπορεί να τους αρνηθούν την ασφάλιση, την πρόσβαση σε λιμάνια και ούτω καθεξής.

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες αφότου η ΕΕ επέβαλε τους περιορισμούς, αλλά η Ρωσία σιωπά και δεν ανακοινώνει μέτρα αντιποίνων. Οι χώρες που υποστήριξαν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου υποτίθεται ότι εικάζουν πως η Ρωσία δε θα ανταποκριθεί στην κατάσταση. Ωστόσο, η Μόσχα θα ανταποδώσει και η απάντηση θα είναι εύστοχη και ισορροπημένη, αναφέρει το άρθρο στο κινεζικό δημοσίευμα.

«Η Ρωσία θα απαντήσει στην απόφαση της Δύσης εφαρμόζοντας τη «Φόρμουλα Πούτιν». Η Μόσχα δε θα παρέχει πλέον ενεργειακούς πόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο μέλλον», αναφέρει το άρθρο.

Οι προσδοκίες όλου του κόσμου να υποστηρίξουν την κίνηση του ανώτατου ορίου τιμών δεν υλοποιήθηκαν. Η Ρωσία όχι μόνο μπορεί να διακόψει τις προμήθειες των ενεργειακών της πόρων σε μη φιλικές χώρες, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που θα προκαλέσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Οι Κινέζοι ειδικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η απάντηση της Ρωσίας θα ακολουθήσει. Ο Πούτιν κατέστησε απολύτως σαφές πως η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα πουλήσει στις χώρες που υποστήριξαν ανώτατα όρια τιμών.

Η παύση που έκανε η Μόσχα πριν ανακοινώσει τα αντίποινα της κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δραματική για τη Δύση, αναφέρει το άρθρο του Sina.

* πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail