Η Σερβία στα πρόθυρα του πολέμου με το Κοσσυφοπέδιο

Freepen.gr - Ο Σέρβος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου με το Κοσσυφοπέδιο λόγω των ενεργειών του πρωθυπουργού του Κοσόβου και της αδράνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται ξανά στην αυτοαποκαλούμενη περιοχή.

Μια άλλη κλιμάκωση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου μετά την κράτηση του πρώην Σέρβου αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αρχές κατηγόρησαν τον Πάντιτς για «τρομοκρατία», λέγοντας ότι φέρεται πως «διεξήγαγε επιθέσεις σε αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου μαζί με μέλη εγκληματικών ομάδων».

Μετά τη σύλληψή του, Σέρβοι διαδηλωτές, επιθυμώντας να αποτρέψουν τη μεταφορά του στην Πρίστινα, έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του μερικώς αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου, εμποδίζοντας την κυκλοφορία μέσω δύο κύριων συνοριακών διελεύσεων προς την κατεύθυνση της Σερβίας.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου απέκλεισε την είσοδο από την πλευρά της στο σημείο ελέγχου Yarine.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε πολλούς οικισμούς.

Οι δυνάμεις της Ειδικής αποστολής της ΕΕ (EULEX) και του ΝΑΤΟ (KFOR) έχουν ήδη φτάσει στο πέρασμα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Το Βελιγράδι ισχυρίστηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει αίτημα στην αποστολή του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη δυνάμεων του σερβικού στρατού και αστυνομίας στο μερικώς αναγνωρισμένο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με τις διατάξεις του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν συμφωνηθεί, αυτό μπορεί να είναι το πρώτο τέτοιο αίτημα από το Βελιγράδι από το τέλος του πολέμου του 1998-1999.

Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται από την πρόσφατα ανακοινωθείσα απόφαση της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ έως τα τέλη του 2022.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε αυτά τα σχέδια ευθεία παραβίαση των συμφωνιών της Ουάσιγκτον, που υπογράφηκαν το 2020 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Βελιγράδι ήταν υποχρεωμένο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να πείσει άλλα κράτη να μην αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο. Με τη σειρά της, η Πρίστινα συμφώνησε να μην υποβάλει νέες αιτήσεις για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν εκπληρώνουν καμία από τις προηγούμενες συμφωνίες για την Αυτόνομη Επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια.

Σχολίασε επίσης την πρόσφατη δήλωση της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ χρειάζονταν μόνο για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού και την προετοιμασία για πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο Σέρβος ηγέτης πιστεύει ότι τα λόγια της αλλάζουν δραματικά την κατάσταση. «Από κάθε έννοια, πρώτα από όλα πολιτικά, και για μένα αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για το ποιον δεν μπορείς να εμπιστευτείς» σχολίασε.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail