Τώρα ή ποτέ: Ο Βούτσιτς πρέπει να προστατεύσει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρέπει να στείλει στρατό στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια για να προστατεύσει τους Σέρβους. Διαφορετικά, οι Αλβανοί θα πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση παρόμοια με την Επιχείρηση Καταιγίδα που είχαν πραγματοποιήσει οι Κροάτες κατά της Σερβικής Κράινα.

Λιούμπα Λούλκο - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Τρόμος κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Η αλβανική πλειοψηφία εξαπέλυσε τον τρόμο κατά των Σέρβων στην επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια της Σερβίας. Η σύλληψη του Ντέγιαν Πάντιτς, πρώην μέλους της λεγόμενης αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου έγινε ένα από τα τελευταία περιστατικά. Ο Πάντιτς, μαζί με τους συναδέλφους του, σταμάτησε να πηγαίνει στη δουλειά του στις 5 Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή πινακίδων για τα σερβικά οχήματα.

Πριν από δύο ημέρες, οι Ειδικές Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου (NJSO) εισέβαλαν σε σερβικούς αυτόνομους δήμους. Για να αποτρέψουν τη μεταφορά του Πάντιτς στην Πρίστινα, οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα.

Σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο Albin Kurti, ο επικεφαλής του Κοσσυφοπεδίου (η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος), επικοινώνησε με εκπροσώπους των πέντε ειρηνευτικών δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γαλλία) της Συμφωνίας των Βρυξελλών. Ο Κούρτι ενημέρωσε τους εκπροσώπους πως οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας θα λάβουν όλα τα μέτρα για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο βορρά.

Ο Κούρτι έδωσε τελεσίγραφο στους Σέρβους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τους κεντρικούς δρόμους.

Ο Βούτσιτς συγκεντρώνει το Σερβικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε απάντηση, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στις 11 Δεκεμβρίου στις 21:00 ώρα Μόσχας.

Ο Βούτσιτς είπε χθες το βράδυ πως θα στείλει αίτημα στον Διοικητή της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR — η ​​διεθνής δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο) ζητώντας την επιστροφή του σερβικού στρατού και του προσωπικού της αστυνομίας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και στα Μετόχια σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατανοεί βεβαίως πως το αίτημά του δε θα γίνει δεκτό, καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell ζήτησε από τους Σέρβους να αφαιρέσουν τα παράνομα οδοφράγματα, όπως το έθεσε.

Ο Βούτσιτς έχει δύο τρόπους να φέρει τον στρατό στην επαρχία, πιστεύει ο πολιτικός αναλυτής Πρέντραγκ Ράτζιτς του Κέντρου Κοινωνικής Σταθερότητας.

"Ο ένας τρόπος είναι να καλέσει ο ίδιος ο διοικητής της KFOR τις δυνάμεις μας εάν το κρίνει απαραίτητο. Ο άλλος είναι να λάβει το Σερβικό Συμβούλιο Ασφαλείας μια τέτοια απόφαση (βάσει του ΑΣΑΗΕ 1244). Είναι σημαντικό να μας παίρνουν όλοι πολύ στα σοβαρά όταν λέμε ότι θα προστατεύσουμε το λαό μας εάν δεχθεί επίθεση», είπε ο ειδικός στο Kurir.rs.

Στη Σερβία καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν την επιλογή Νο. 1. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είπε πως ο μόνος τρόπος να ακουστούν είναι στα οδοφράγματα, δυστυχώς.

«Ο Αλμπίν Κούρτι μας έχει οδηγήσει όλους, Σέρβους και Αλβανούς, στο χείλος του πολέμου, αλλά ο Αλμπίν Κούρτι δεν το έκανε μόνος του. Έχουμε να κάνουμε με την εντελώς αδαή συμπεριφορά των εταίρων μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν αντιδρούν ή αντιδρούν όταν «η φωτιά καίει», είπε η Μπρνάμπιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Η αλβανική πλειοψηφία απειλεί με εθνοκάθαρση των Σέρβων

Ο Κούρτι είπε ότι η Σερβία θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο που έχασε πριν από 23 χρόνια, αναφέρει ο αλβανικός Τύπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βελιγράδι συμπεριφέρεται όπως και πριν.

"Η Σερβία δεν κρύβει πως θέλει να επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή να συνεχίσει τον χαμένο πόλεμο. Σε αυτό μας οδήγησε η στρατιωτικοποίηση της Σερβίας. Διαθέτουν πολλά χρήματα για στρατό και όπλα. Η στρατιωτικοποίηση, συνοδευόμενη από ηγεμονικές φιλοδοξίες, συνιστά απειλή για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός του μερικώς αναγνωρισμένου κράτους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Tome Gashi, γνωστός blogger και δικηγόρος του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποίησε τους Σέρβους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Επιχείρηση Storm θα μπορούσε εύκολα να επαναληφθεί με τον αλβανικό τρόπο, όταν οι Κροάτες εκκαθάρισαν τη σερβική Krajina.

«Οι Σέρβοι θα πρέπει να θυμούνται ότι η Επιχείρηση Καταιγίδα μπορεί εύκολα να αντιγραφεί στην αλβανική εκδοχή και πως ο Βούτσιτς δεν έμαθε τίποτα από το πνευματικό του αφεντικό Μιλόσεβιτς», έγραψε ο Γκάσι.

Η καταστροφή της Σερβικής Κράινα ήταν μια από τις μεγαλύτερες χερσαίες επιχειρήσεις και εθνοκάθαρση που είχε δει η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πιο σημαντικό, η KFOR θα υποστηρίξει την Πρίστινα, αφού η μονάδα του ΝΑΤΟ στην KFOR αποτελείται από Αλβανούς, κάτι που είναι μια άλλη μορφή πίεσης στο σερβικό πληθυσμό.

Για να δούμε αν ο Βούτσιτς τολμήσει να βηματίσει ανεξάρτητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail