Η Ρυθμιστική Αρχή της ΕΕ προειδοποιεί: Το ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου ίσως να μη λειτουργεί όπως προβλέπεται

Το ανώτατο όριο τιμής της ΕΕ για το φυσικό αέριο είναι ένα μη δοκιμασμένο εργαλείο που μπορεί να μη λειτουργήσει όπως προορίζεται για την αποφυγή εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER). 

Τσβετάνα Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου είναι «ένα δύσκολο πλάσμα. Είναι άνευ προηγουμένου, δεν έχει δοκιμαστεί», δήλωσε ο διευθυντής της ACER Christian Zinglersen στους FT αφού οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατο όριο στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην ΕΕ από τα μέσα Φεβρουαρίου 2023.

Ο Zinglersen σημείωσε επίσης πως «θα ήταν απρόθυμος να βασιστεί σε αυτό το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου» για να προστατεύσει τους καταναλωτές της ΕΕ από τις αυξήσεις των τιμών.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η ΕΕ συμφώνησε τελικά τη Δευτέρα να θέσει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο για να προστατεύσει τους καταναλωτές από υπερβολικές αυξήσεις τιμών και να περιορίσει την πληθωριστική πίεση και τη βιομηχανική ζημιά στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για έναν κανονισμό που ορίζει τον λεγόμενο «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιηθεί εάν η τιμή του επόμενου μήνα στο Title Transfer Facility (TTF), το βασικό σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υπερβεί τα 191 $ (180 ευρώ) ανά MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και η τιμή TTF για τον επόμενο μήνα είναι 37 $ (35 ευρώ) υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές για τις ίδιες τρεις εργάσιμες ημέρες.

Ωστόσο, εάν προκύψουν κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναστείλει τον κανόνα του ανώτατου ορίου τιμών, συμφώνησε η ΕΕ.

Το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς LNG spot, λένε οι αναλυτές.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, είχαν επιφυλάξεις σχετικά με ένα ανώτατο όριο τιμών, ανησυχώντας πως μια παρέμβαση στην αγορά και ένα ανώτατο όριο στις τιμές θα αφαιρούσαν το βασικό πλεονέκτημα της Ευρώπης στην προσέλκυση προσφοράς LNG με υψηλότερες τιμές από ό,τι στην Ασία. Η Γερμανία συμφώνησε να στηρίξει το ανώτατο όριο τιμών μόνο αφού η ΕΕ συμφώνησε επίσης να επιταχύνει τους κανόνες αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail