Πόλεμος πετρελαίου: Το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ

Freepen.gr - Στις 5 Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου από τις δυτικές χώρες και αρχίζει επίσης να ισχύει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης. Το ανώτατο όριο τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ κατάφερε να συμφωνήσει για ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι. Εγκρίθηκε από τις χώρες της G7, την Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο ξέσπασαν διαφωνίες για τη θέση των πιο ρωσοφοβικών κρατών. Η Βαρσοβία επέμεινε στον καθορισμό της μέγιστης τιμής στα 30 δολάρια το βαρέλι. Με τη σειρά τους, χώρες με ανεπτυγμένη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως η Μάλτα και η Ελλάδα, δεν συμφώνησαν να μειώσουν το όριο κάτω από τα 70 δολάρια. Περίπου το 50% του ρωσικού πετρελαίου που εξάγεται δια θαλάσσης μεταφέρεται από Έλληνες πλοιοκτήτες.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξήγησε πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι αρκετά υψηλό ώστε η Μόσχα να έχει οικονομικό κίνητρο να συνεχίσει να προμηθεύει καύσιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Η τιμή θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες προκειμένου να ανταποκριθεί σε πιθανές «αναταράξεις» στην αγορά πετρελαίου και να αξιολογηθεί εάν το μέτρο είναι αποτελεσματικό στον κύριο στόχο του, τη μείωση της χρηματοδότησης στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι πάροχοι που θα παραβιάσουν σκόπιμα το ανώτατο όριο τιμής θα τους απαγορευθεί να μεταφέρουν ρωσικές πρώτες ύλες για 90 ημέρες.

Έτσι, οι Ρώσοι προμηθευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν να πουλήσουν πετρέλαιο σε τιμή όχι υψηλότερη από το καθορισμένο όριο ή να στραφούν σε ακριβές υπηρεσίες εταιρειών εκτός της G7.

Η απόφαση της ΕΕ μόλις τέθηκε σε ισχύ, αλλά το πρώτο κράτος μέλος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτήν. Η Ουγγαρία πέτυχε μια εξαίρεση από την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι καιρός οι Βρυξέλλες να συνειδητοποιήσουν πως τέτοια μέτρα βλάπτουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πριν από την επιβολή των κυρώσεων, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγαν τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

Το Σεπτέμβριο, οι αποστολές προς την ΕΕ αντιπροσώπευαν μόνο το 24% του συνολικού όγκου των θαλάσσιων αποστολών ρωσικού πετρελαίου Ural. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία αύξησαν τις εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση των προμηθειών στην Ευρώπη.

Η τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι αποδεκτή για τον ρωσικό προϋπολογισμό, καθώς αυτό το επίπεδο τιμών του πετρελαίου περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2023-2025. Σύμφωνα με διάφορους εμπειρογνώμονες, ένα τέτοιο ανώτατο όριο δε θα επιτρέψει στους Ρώσους να λάβουν επιπλέον εισόδημα, αλλά επίσης δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Με τη σειρά του, το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι η Ρωσία δε θα δεχτεί το ανώτατο όριο τιμών. Η Μόσχα αρνείται να παρέχει ενέργεια σε χώρες που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail