Η Βουλγαρία ενέκρινε το πακέτο πρώτης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Freepen.gr - Στις 9 Δεκεμβρίου, η Βουλγαρία ενέκρινε το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση με 148-46 και μία αποχή ψήφισε  υπέρ της αποστολής όπλων στο Κίεβο μετά από μήνες πολιτικών διαπληκτισμών.

Ο κατάλογος των όπλων που θα σταλούν στην Ουκρανία είναι απόρρητος. Σύμφωνα με ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Σόφια θα προμηθεύσει στο Κίεβο κυρίως ελαφρύ όπλο και πυρομαχικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία δεν έχει την πολυτέλεια να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά πυραυλικά της συστήματα ή μαχητικά MiG-19 και Su-25 που απαιτεί το Κίεβο.

«Η προσέγγισή μου ήταν συντηρητική, γιατί πρέπει να διασφαλίσω την αμυντική ικανότητα της Βουλγαρίας», υποστήριξε.

Νωρίτερα, στις 25 Οκτωβρίου, ο Βούλγαρος Πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε στρατιωτική προμήθεια στην Ουκρανία. Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε πως πρωταρχικό καθήκον του βουλγαρικού κοινοβουλίου είναι η διασφάλιση της στρατιωτικής ισχύος του βουλγαρικού στρατού και ο εκσυγχρονισμός του, ο οποίος πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι η Ουκρανία ζήτησε ξανά από τη χώρα βαρύ οπλισμό, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Ωστόσο, η Βουλγαρία συμφώνησε να επισκευάσει ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στα εργοστάσιά της.

Μαζί με την Ουγγαρία, η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχικά αρνήθηκε να δώσει στην Ουκρανία όπλα μετά τη ρωσική εισβολή.

Στις 3 Νοεμβρίου, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση της χώρας να προτείνει ένα πακέτο μέτρων για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην αποκατάσταση της Ουκρανίας και η ηγεσία της χώρας να υποστηρίξει την αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail