Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Πούτιν

Freepen.gr - Οι στρατηγικές δυνάμεις είναι η βασική διασφάλιση της κυριαρχίας της χώρας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ο βασικός εγγυητής της κυριαρχίας της, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, δεσμευόμενος πως νέα όπλα θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία. Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους αμυντικούς αξιωματούχους της χώρας.

Η πυρηνική τριάδα περιλαμβάνει πυραύλους που εκτοξεύονται από αεροσκάφη, υποβρύχια και επίγειους κινητούς εκτοξευτές και σιλό.

«Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε και να βελτιώνουμε την πολεμική ετοιμότητα της πυρηνικής μας τριάδας. Αυτή είναι η κύρια εγγύηση για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, της στρατηγικής ισοτιμίας και της γενικής ισορροπίας δυνάμεων στον κόσμο», είπε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το μερίδιο των σύγχρονων τύπων όπλων στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις [της Ρωσίας] έχει ξεπεράσει το 91% φέτος».

Ο Πούτιν δήλωσε πως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με βάση το σιλό Sarmat θα τεθεί σε υπηρεσία «στο εγγύς μέλλον». Ο πύραυλος μπορεί να διανύσει 18.000 χιλιόμετρα (11.184 μίλια).

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η φρεγάτα του Βόρειου Στόλου «Admiral Gorshkov» θα είναι εξοπλισμένη με υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Zircon στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στην ίδια συνάντηση ότι το πρώτο Tu-160M, η αναβαθμισμένη έκδοση του βομβαρδιστικού Tu-160 με πυρηνική ικανότητα, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Πούτιν για πυρηνικές απειλές αφού υποσχέθηκε να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. Σύμφωνα με το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2020, η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε ατομικά όπλα ως απάντηση σε επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής ή όταν υπάρχει «απειλή για την ύπαρξη του κράτους στο σύνολό του».

Ο Πούτιν επανέλαβε αυτόν τον μήνα ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail