Το σχέδιο του Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία

Freepen.gr - Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη συριακή κυβέρνηση μέσω ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία.

«Από τώρα, θέλουμε να κάνουμε ένα τριμερές βήμα ως Συρία, Τουρκία και Ρωσία. Για αυτό, θα πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι οργανώσεις πληροφοριών μας και μετά οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών μας. Μετά τις συναντήσεις τους, μπορούμε να βρεθούμε μαζί ως ηγέτες. Προσέφερα αυτή την επιλογή στον [Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν. Το είδε επίσης θετικά», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που επέστρεφαν από το Τουρκμενιστάν.

Η Άγκυρα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Δαμασκό τον πρώτο κιόλας χρόνο του συριακού πολέμου. Σήμερα, είναι ο κύριος υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών και ο στρατός του καταλαμβάνει τεράστια τμήματα της βόρειας περιοχής της χώρας.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δε θα ζητήσει άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος συνέχισε προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δε θα ανεχθεί την παρουσία κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να στοχεύει τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τον πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και φερόμενο συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), εντός της ζώνης 30 χιλιομέτρων νότια των συνόρων της που κηρύχθηκε ουδέτερη περιοχή σε δύο ξεχωριστές συμφωνίες με τη Ρωσία.

«Έχουμε αποφάσεις από τη συμφωνία του Σότσι και την Αστάνα», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Νύχι-Σπαθί, στις 20 Νοεμβρίου ως απάντηση στο βομβαρδισμό της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα κατηγόρησε το PKK και το YPG για την τρομοκρατική επίθεση, η οποία σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80 άλλους.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα τουρκικά πλήγματα έχουν στοχεύσει θέσεις και προσωπικό των SDF στη βόρεια Συρία. Ο Ερντογάν έχει ήδη προειδοποιήσει για μια επίγεια επίθεση.

«Ο συντονισμός μας με τη Ρωσία στη Συρία δεν είναι νέος», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία συζητήθηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση, ο Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία του να συναντηθεί με τον Άσαντ και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δυσαρέσκεια στην πολιτική». Ωστόσο, αναφέρθηκε αργότερα πως η Δαμασκός είχε απορρίψει πρόταση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει μια τέτοια συνάντηση.

Η Δαμασκός πιστεύει ότι μια συνάντηση με τον Άσαντ θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του Ερντογάν στις τουρκικές γενικές εκλογές του 2023, ειδικά εάν αντιμετωπίσει το ζήτημα της επιστροφής ορισμένων από τα 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Παρά τον ενθουσιασμό του Ερντογάν για μια τουρκοσυριακή προσέγγιση, η Δαμασκός πιθανότατα δεν θα κάνει καμία σοβαρή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση πριν από τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές. Μόνο μετά τις εκλογές μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο του Ερντογάν.
 
Ωστόσο η Δαμασκός θέτει παράλληλα ως όρος την επιστροφή των κατεχομένων εδαφών του βορρά στη δικαιοδοσία της και η Τουρκία δε φημίζεται για την αποχώρησή της από εδάφη τα οποία κατέχει.
 
* πληροφορίες southfront.org
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail