Ιάπωνας πολιτικός καλεί τον Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη για τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι

Ο διάσημος Ιάπωνας γερουσιαστής Muneo Suzuki κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραδεχτούν ειλικρινά στην Ιαπωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν λάθος.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Παρόλο που έχουν περάσει 77 χρόνια από το τέλος του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που έριξε την ατομική βόμβα, δεν απολογήθηκε ποτέ ούτε ζήτησε συγχώρεση. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που εξακολουθούν να μιλούν δυνατά για "δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία" για τις ενέργειες άλλων χωρών. Γιατί λοιπόν να μην πείτε ειλικρινά στην Ιαπωνία και στον κόσμο τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ;» είπε ο βετεράνος πολιτικός σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

«Κατά τη διάρκεια (της επίσκεψης) θα πρέπει να πείτε πως η χρήση ατομικής βόμβας ήταν λάθος», τόνισε ο Ιάπωνας βουλευτής.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται με το Τόκιο για το ενδεχόμενο ο Μπάιντεν να επισκεφθεί το Ναγκασάκι το Μάιο του 2023. Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ναγκασάκι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G7 που θα πραγματοποιηθεί στη Χιροσίμα στις 19-21 Μαΐου.

Ο Μπάιντεν θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί το Ναγκασάκι, εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2016, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συνάδελφος Δημοκρατικός, έγινε ο πρώτος ηγέτης των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, αλλά δεν επισκέφτηκε το Ναγκασάκι.

Εάν πραγματοποιηθεί το ταξίδι, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα επισκεφθεί το Πάρκο Ειρήνης της πόλης, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της πυρηνικής έκρηξης. Αυτός, ως πιστός Καθολικός, θα επισκεπτόταν επίσης τον Καθεδρικό Ναό Ουρακάμι, μια καθολική εκκλησία που ξαναχτίστηκε μετά την καταστροφή από την πυρηνική έκρηξη.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida, ο οποίος έχει υποβάλει το όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2021, πιθανότατα θα συνόδευε τον Μπάιντεν στην επίσκεψή του στο Ναγκασάκι κάποια στιγμή πριν ή μετά τη σύνοδο κορυφής, ανέφεραν οι Japan Times, επικαλούμενοι μια κοντινή πηγή στο θέμα.

Ο σημερινός Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Χιροσίμα με τον Ομπάμα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος υπό τον Ομπάμα, στον οποίο απονεμήθηκε αμφιλεγόμενα το Νόμπελ Ειρήνης το 2009 για τις λεγόμενες προσπάθειές του να απελευθερώσει τον κόσμο από τα πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τους Japan Times, ο Kishida ελπίζει ότι αυτός και ο Μπάιντεν μπορούν να στείλουν ένα παρόμοιο μήνυμα στον κόσμο από τις δύο ιαπωνικές πόλεις.

Η σύνοδος κορυφής της G7, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, θα φιλοξενηθεί από τον Kishida, ο οποίος εκπροσωπεί μια εκλογική περιφέρεια στη Χιροσίμα, η οποία επίσης καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα. Για αυτόν τον λόγο, το Τόκιο και η Ουάσιγκτον εξακολουθούν να σκέφτονται εάν το ταξίδι του Μπάιντεν στο Ναγκασάκι, μια πόλη που είναι για πάντα συνδεδεμένη με τη Χιροσίμα, είναι βιώσιμο και καλύπτει τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των hibakusha - ο ιαπωνικός όρος που σημαίνει επιζών από την ατομική ενέργεια. εκρήξεις το 1945.

Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, ο αμερικανικός στρατός έριξε ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι: 140.000 άνθρωποι πέθαναν στη Χιροσίμα και 74.000 άνθρωποι στο Ναγκασάκι. Τα περισσότερα από τα θύματα των δύο ατομικών βομβαρδισμών ήταν άμαχοι. Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι διοργανώνουν μνημεία για να θυμηθούν την πυρηνική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 214.000 ανθρώπους.

Αυτή η τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών έχει σημάνει ένα σταθερό στοιχείο αντιαμερικανισμού στην Ιαπωνία. Ταυτόχρονα όμως, επειδή η χώρα τελεί εν μέρει υπό την κατοχή των ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Τόκιο βρίσκεται σταθερά στο στρατόπεδο των Ατλαντιστών, καθώς η πολιτική ελίτ του είναι ως επί το πλείστον ελεγχόμενη. Παρόλα αυτά, η Ιαπωνία πάντα είχε μια ειρηνιστική πολιτική, που εν μέρει επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ που φοβούνται ότι η Ιαπωνία θα αποκτήσει ξανά στρατιωτική εξουσία.

Ωστόσο, η Ιαπωνία έχει προφανώς εγκαταλείψει τη μακροχρόνια ειρηνιστική πολιτική της όταν εξετάζει το αμυντικό σχέδιο 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Kishida. Αυτό το αμυντικό σχέδιο θα κάνει την Ιαπωνία την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ξεπερνώντας ακόμη και την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Για το λόγο αυτό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ιαπωνία στις 22 Δεκεμβρίου για «άκρατη στρατιωτικοποίηση».

«Μπορεί να φανεί ξεκάθαρα πως το Τόκιο έχει ξεκινήσει την πορεία μιας άνευ προηγουμένου συσσώρευσης της δικής του στρατιωτικής ισχύος, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης δυνατοτήτων κρούσης», ανέφερε η δήλωση. «Πρόκειται για μια ειλικρινή απόρριψη από τη διοίκηση του F. Kishida για την ειρηνική ανάπτυξη της χώρας, η οποία διακηρύχθηκε επίμονα από προηγούμενες γενιές πολιτικών, και μια επιστροφή στις ράγες της άκρατης στρατιωτικοποίησης».

Οι ενέργειες της Ιαπωνίας αναπόφευκτα θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, παρά το γεγονός ότι δε θα έπρεπε να υφίσταται κανένας πραγματικός λόγος για να υπάρχουν εξαρχής. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ως επί το πλείστον υπό την επιρροή των ΗΠΑ, μιας χώρας που έριξε δύο πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία και μέχρι σήμερα αρνείται να απολογηθεί, όπως τόνισε η Muneo Suzuki.

Με την Ιαπωνία στο δρόμο να γίνει μεγάλη στρατιωτική δύναμη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη εάν εμβαθύνει την αμερικανική επιρροή σε μια χώρα στην οποία η Ουάσιγκτον ελπίζει, και φαινομενικά τώρα δίνει άδεια, να αντιταχθεί και να αμφισβητήσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail