Το Κίεβο είναι απελπισμένο για όπλα, εξοπλισμό και χρήματα

Με μια στρατιωτική σύγκρουση 10 μηνών σε εξέλιξη, το Κίεβο γίνεται όλο και πιο απελπισμένο για προμήθειες όπλων και εξοπλισμού, καθώς και για χρήματα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε άλλη μια οικονομική δόση για την Ουκρανία. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μείνει στην άκρη, παρέχοντας στο Κίεβο μεγάλης κλίμακας οικονομική βοήθεια 18 δισ. ευρώ, την οποία θα αρχίσει να λαμβάνει η Ουκρανία από τις αρχές του 2023.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στα μέσα του τρέχοντος έτους, οι δυτικές ενέσεις υπερέβησαν σχεδόν το διπλάσιο του ετήσιου προϋπολογισμού της Ουκρανίας, και είναι προφανές ότι αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου. Οι κολοσσιαίες οικονομικές δαπάνες σχετίζονται όχι μόνο με την ανάγκη αγοράς νέων τύπων όπλων και πυρομαχικών, αλλά και με την εξάλειψη των επιπτώσεων των ρωσικών πυραύλων στο ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το Κίεβο χρειάζεται την κρίσιμη υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων για την παροχή εξοπλισμού για την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα μείωσης των δυτικών νομισματικών ροών, το Κίεβο στοχεύει επίσης να συνεχίσει την έκδοση του εθνικού νομίσματος. Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έχει εκτυπώσει περισσότερα από 364 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος, γεγονός που αναμενόμενα έχει προκαλέσει αύξηση ρεκόρ του πληθωρισμού στη χώρα, φτάνοντας σε ετήσιο ποσοστό 26,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στα τέλη Νοεμβρίου, οι ουκρανικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην προβούν σε πρόσθετη έκδοση εθνικού νομίσματος το 2023. Ωστόσο, αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι επίσης πιθανό να πραγματοποιηθούν.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2022, το ΔΝΤ δημοσίευσε ένα υπόμνημα, το οποίο επιτρέπει στην Ουκρανία να εκτυπώσει έως και 50 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος το πρώτο τρίμηνο του 2023. Για να λάβει το επόμενο δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Κίεβο πρέπει να πληροί μια λίστα σοβαρών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωση της στήριξης της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας στον εθνικό προϋπολογισμό.

Είναι αξιοσημείωτο πως η λήψη ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ το 2023 μπορεί να προκαλέσει νέες προκλήσεις για το Κίεβο. Προηγουμένως, η Ουκρανία δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις μετά τη λήψη άλλης δόσης από το ΔΝΤ. Ωστόσο, το Κίεβο απέτυχε να καλύψει τις περισσότερες από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Τώρα η Ουκρανία πρέπει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και μετά το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ θα συνεχιστεί. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και άρνηση αύξησης των κοινωνικών παροχών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων, το Κίεβο θα παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο. Οι οικονομικές ενέσεις από τη Δύση και το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος θα προκαλέσουν την οικονομική επιδείνωση στη χώρα. Οι προσπάθειες να διορθωθεί η κατάσταση με τη λήψη νέων δανείων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω στασιμότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ουκρανίας.

Στο τέλος, οι Ουκρανοί φορολογούμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν, κάτι που ωστόσο δε θα εμποδίσει τον Ζελένσκι να ανακοινώσει επίσημα πως η Δύση θα παράσχει στην Ουκρανία το επόμενο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail