Παρά την ευρωπαϊκή υστερία, η Βαρσοβία και το Βερολίνο ζήτησαν από τη Μόσχα περισσότερο πετρέλαιο

Freepen.gr - Στις 20 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας μεταφοράς αγωγών Transneft ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία και η Πολωνία είχαν υποβάλει αιτήσεις για άντληση ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba το 2023.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η Βαρσοβία αναμένει να λάβει 360 χιλιάδες τόνους πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2022 και θα αντλήσει 3 εκατομμύρια τόνους επιπλέον το 2023. Με τη σειρά της, η Γερμανία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά ο όγκος των προμηθειών δεν αποκαλύφθηκε.

«Ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου. Και τώρα έχουμε λάβει αιτήματα από Πολωνούς καταναλωτές: δώστε μας 3 εκατομμύρια τόνους το επόμενο έτος και 360.000 τόνους για το Δεκέμβριο, και η Γερμανία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής της Transneft την Τρίτη.

Το Νοέμβριο, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν πως σκόπευαν να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του 2022.

Η Πολωνία κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να επιβάλουν κυρώσεις κατά της βόρειας γραμμής του πετρελαιαγωγού Druzhba σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νομική βάση για τον τερματισμό των υφιστάμενων συμβάσεων με τη Ρωσία χωρίς κυρώσεις. Το μεγαλύτερο πολωνικό διυλιστήριο πετρελαίου Orlen υπέγραψε συμβόλαιο με την Transneft για 200 χιλιάδες τόνους πετρελαίου το μήνα, το οποίο λήγει το Δεκέμβριο του 2024.

Η Πολωνία ζητούσε τη γερμανική υποστήριξη για τις κυρώσεις της ΕΕ στο Πολωνο-Γερμανικό τμήμα του αγωγού Druzhba, έτσι ώστε η Βαρσοβία να μπορέσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία αγοράς ρωσικού πετρελαίου το επόμενο έτος χωρίς να πληρώσει πρόστιμα. Την 1η Δεκεμβρίου, η Γερμανία και η Πολωνία υπέγραψαν κοινή δήλωση για την αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας του εφοδιασμού με πετρέλαιο.

Το καλοκαίρι, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης πως θα σταματήσει τις αγορές της από τις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί Πολωνών και Γερμανών αξιωματούχων δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ρωσικές πηγές είχαν ήδη αναφέρει το Νοέμβριο πως το μεγαλύτερο πολωνικό διυλιστήριο πετρελαίου Orlen είχε συμφωνήσει με την Transneft να προμηθεύσει 3 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος μέσω Druzhba. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας επιβεβαίωσε ότι είχαν λάβει τις αιτήσεις από την πολωνική πλευρά.

Στις 5 Δεκεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες απαγόρευσαν την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ δια θαλάσσης. Το εμπάργκο δεν ισχύει για το αργό πετρέλαιο, το οποίο προμηθεύεται μέσω του αγωγού Druzhba.
 
* απόδοση από https://southfront.org/despite-the-european-hysteria-warsaw-and-berlin-asked-moscow-for-more-oil/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail