Αιγυπτιακή σφήνα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο - Διάταγμα Σίσι για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο

Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι εξέδωσε διάταγμα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της χώρας στη Μεσόγειο, μετέδωσε την Τρίτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Μέσης Ανατολής της χώρας.

«Τα σύνορα των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου ξεκινούν από το χερσαίο σημείο των αιγυπτιακών -λιβυκών συνόρων Νο. 1 για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων φτάνοντας στο σημείο Νο. 8, και έτσι η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αιγύπτου κινείται από το σημείο Νο. 8 προς την κατεύθυνση του βορρά», αναφέρεται στο διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Αίγυπτος ελπίζει να γίνει ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ταχεία ανάπτυξη των προμηθειών φυσικού αερίου. Διαμόρφωσε μαζί με άλλες χώρες το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της περιοχής.

Το φόρουμ συγκεντρώνει την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά αποκλείει την Τουρκία.

Η δε Ελλάδα πανηγυρίζει ελπίζοντας ως συνήθως ότι κάποιος τρίτος θα καθαρίσει και για αυτήν. Ωστόσο όπως σημειώνει ο καθηγητής Καρυώτης η κίνηση της Αιγύπτου είναι μονομερής. Αυτές οι ενέργειες ανοίγουν άλλους κινδύνους, τους οποίους πχ η Αίγυπτος με έναν πανίσχυρο στόλο που έκτισε τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναλάβει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail