Ταϊβάν: Η ζώνη ασφαλείας της Κίνας ενάντια στον Ειρηνικό Ωκεανό

Η γεωστρατηγική ατμόσφαιρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ήταν τεταμένη μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στις αρχές του έτους. Αυτό έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του θαλάσσιου εμπάργκο της Κίνας και την ανάγκη του Πεκίνου να έχει πρόσβαση σε στρατηγικά στενά στην Ανατολική Ασία, τα οποία παραδοσιακά ελέγχονται από παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας. 

Mohammad Reza Jofar - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα ανατολικά και βορειοανατολικά λιμάνια της Κίνας περιορίζονται σε θαλάσσιες διαδρομές που περνούν από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Στα νότια και νοτιοανατολικά, τα κινεζικά πλοία πρέπει να διασχίσουν τα στενά Malacca και Sunda στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία για να αποκτήσουν πρόσβαση στα διεθνή ύδατα. Ως εκ τούτου, το Πεκίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στη διευκόλυνση της διέλευσης των πλοίων του,

Κινεζικά πλοία προσκρούουν σε ιαπωνικό αδιέξοδο

Υπάρχει ένα αρχιπέλαγος μεταξύ Κίνας και Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο το Πεκίνο αποκαλεί την πρώτη αλυσίδα νησιών που εμπίπτει στα όρια της επικράτειάς του. Οι σχέσεις της Κίνας με τους γείτονές της έχουν πληγεί λόγω της ιδιοκτησίας περισσότερων από 200 μικρών κοραλλιογενών νησιών. Αυτά τα θαλάσσια περάσματα παρέχουν πρόσβαση σε μερικές από τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές διαδρομές του κόσμου μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο όλων αυτών των περασμάτων, γιατί φοβάται πως σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, μπορεί να χάσει την πρόσβαση σε αυτά. Η Ιαπωνία ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μια ματιά στις υπάρχουσες θαλάσσιες διαδρομές δείχνει ότι όταν τα κινεζικά πλοία εγκαταλείπουν την Κίτρινη Θάλασσα και κάνουν κύκλους στην Κορεατική Χερσόνησο, πρέπει να διασχίσουν τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και το Στενό La Pérouse πριν αποκτήσουν πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιοχής εμπίπτει στα θαλάσσια εδάφη της Ιαπωνίας ή της Ρωσίας και ενδέχεται να είναι κλειστή για την Κίνα σε περιόδους αυξημένης έντασης. Ακόμα κι αν οι Κινέζοι περάσουν αυτό το στενό, πρέπει να περάσουν από τα νησιά Κουρίλ στα βορειοανατολικά του Χοκάιντο, τα οποία ελέγχονται συλλογικά από τη Ρωσία αλλά διεκδικούνται από την Ιαπωνία. Αν και η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν πολλές συνοριακές διαφορές, η διαμάχη τους για το στενό La Pérouse είναι η πιο σημαντική, η οποία περιορίζει τη ναυτιλία της Κίνας στα βόρεια και ανατολικά ύδατα της χώρας.

Η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει την Ταϊβάν

Η Ταϊβάν, της οποίας το επίσημο όνομα είναι Δημοκρατία της Κίνας (ROC), είναι επίσης γνωστή ως κινεζική Ταϊπέι, Εθνική Κίνα και Φορμόζα. Είναι μια περιοχή στην Ανατολική Ασία που αποτελείται από τα νησιά Ταϊβάν, Πενγκού, Κινμέν, Μάτσου και μια σειρά από άλλα μικρά νησιά. Όλα βρίσκονται στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Κίνας. Μέσω των θαλάσσιων συνόρων του, αυτό το νησιωτικό έθνος γειτνιάζει με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στα δυτικά, την Ιαπωνία στα βορειοανατολικά και τις Φιλιππίνες στα νότια.

Η Ταϊβάν βρίσκεται κάτω από την Οκινάουα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και απέχει από την ηπειρωτική Κίνα. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι τη θεωρούν ως την 23η επαρχία της χώρας τους. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της είναι εξοπλισμένες με αμερικανικά όπλα. Η Ταϊβάν πέρασε στην κυριότητα της Κίνας τον 17ο αιώνα. Ωστόσο, τον περασμένο αιώνα, ήταν υπό την κυριαρχία της Κίνας μόνο για πέντε χρόνια - από το 1947 έως το 1949.

Σύμφωνα με το νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί εάν η Ταϊβάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, καθώς η διακήρυξη ανεξαρτησίας θεωρείται μεγάλη πρόκληση και θα θεωρηθεί πράξη πολέμου από την Κίνα. Και οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να κερδίσουν την επίσημη αναγνώριση για τον εαυτό τους, ενώ υπονομεύουν την αναγνώριση της άλλης πλευράς, και το Πεκίνο είναι που σημείωσε ως επί το πλείστον επιτυχία σε αυτό το θέμα. Με πληθυσμό 1,4 δισ. έναντι 23 εκατομμυρίων της Ταϊβάν, η Κίνα απολαμβάνει περισσότερες δυνάμεις πειθούς και γεωπολιτικής επιρροής από την Ταϊβάν.

Οι Κινέζοι δε θέλουν η Ταϊβάν να μπορεί να συναγωνιστεί στρατιωτικά με το Πεκίνο. Αντίθετα, έχουν ενεργήσει με ήπια δύναμη αυξάνοντας το εμπόριο και τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα σχεδιάζει να προσκαλέσει θερμά την Ταϊβάν ξανά στην αγκαλιά της. Μια προσέγγιση ήπιας δύναμης ισοδυναμεί με το να πειστεί ο λαός της Ταϊβάν πως δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται την επανένωση με τη μητέρα πατρίδα.

Η γενική πολιτική της Κίνας είναι να προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις περισσότερες από τις γειτονικές της χώρες, ώστε να μην επιτρέψει την οργάνωση ή την υποστήριξη οποιουδήποτε κινήματος ανεξαρτησίας.

Το σίγουρο είναι πως η Κίνα δε θα αφήσει ποτέ την Ταϊβάν για γεωπολιτικούς λόγους, γιατί η Ταϊβάν είναι ταυτόχρονα εμπορικός και ενεργειακός δρόμος διαμετακόμισης και ζώνη ασφαλείας για την Κίνα έναντι του Ειρηνικού Ωκεανού. Επίσης, δεν είναι απίθανο η αποτυχία της Κίνας να κυριαρχήσει στην Ταϊβάν να πυροδοτήσει εκτεταμένες εσωτερικές αναταραχές που θα απειλήσουν την επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος και την ενότητα της Κίνας, διότι εάν η κινεζική κυβέρνηση αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είναι πιθανό οι προαστιακές και οι περιθωριακές περιοχές να εισέλθουν σε σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό, με τη σειρά του, θα έφερνε επίσης τις ουδέτερες ζώνες στη σύγκρουση.

Ωστόσο, σε μια κατάσταση όπου η στρατιωτική ισχύς της Κίνας βρίσκεται σε άνοδο, η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δείξουν λιγότερη επιθυμία για μια στρατιωτική σύγκρουση. Για το Πεκίνο, η Ταϊβάν είναι μια μικρή απειλή που μπορεί να διαχειριστεί. Τώρα που η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει παγκόσμιο πλεονέκτημα. Το Πεκίνο έχει την πρωτοβουλία και σε περίπτωση κυρώσεων ή πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποφέρουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το κύριο θύμα του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στην περίπτωση της Κίνας. Επιπλέον, η διεθνής κοινότητα δε θα μπορέσει να αναλάβει το βάρος των κυρώσεων κατά της Κίνας. Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν μέσα από ένα γεωπολιτικό φακό ασφάλειας και φυσικά θα υπέθεταν πως οι Δυτικοί προσπαθούν να βλάψουν την ασφάλεια της Κίνας. Ωστόσο, Η ασφάλεια της Κίνας δε θα τεθεί σε κίνδυνο. Η πολιτική γεωγραφία και οι πραγματικότητες στο έδαφος είναι ενάντια στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι στρατηγικά πολύ σημαντική για την Κίνα για να ανεχθεί την αυξημένη ισχύ και την πλήρη ανεξαρτησία της. Σημειωτέον πως η Κίνα δε θα επιδείξει μεγάλη ευελιξία σε περίπτωση αποκλεισμού των υφιστάμενων θαλάσσιων οδών όπως τα στενά της Σούντα, τα στενά της Ταϊβάν και τα στενά της Μαλάκα, από τα οποία διέρχεται το 80% των ενεργειακών πόρων της Κίνας. Σε περίπτωση εφαρμογής τέτοιων πολιτικών, θα εμφανιστεί συνολική κρίση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο σκοπεύει να αποτρέψει τους γείτονές του από το να πλησιάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αλλάξει τη γνώμη και τη μέθοδο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα σκοπεύει να γίνει η κύρια δύναμη τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ινδικό ωκεανό. Ως εκ τούτου, επενδύει σε λιμάνια βαθέων υδάτων σε αυτές τις περιοχές – μια επένδυση που θα φέρει στην Κίνα πιο στενές σχέσεις, εμπορικές συνδέσεις και τη δυνατότητα φιλικών βάσεων σε άλλες χώρες για ναυτική ανάπτυξη.

Επομένως, εάν η κατάσταση κατά της Κίνας κλιμακωθεί, δεν αναμένεται ότι θα γίνουμε μάρτυρες ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, αλλά υπάρχει πιθανότητα κινεζικών στρατιωτικών ελιγμών ή σύντομης σύγκρουσης στη Νότια Θάλασσα και σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των υδάτινων και χερσαίων συνόρων αυτής της χώρας με στόχο να προειδοποιήσει τους γείτονές της.

* Ο Mohammad Reza Jofar είναι ειδικός στη γεωπολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail