Ρωσία, Συρία και Τουρκία κουβέντιασαν στη Μόσχα το πως θα ξεμπερδέψουν με τους Κούρδους!

Reuters / Murad Sezer
Freepen.gr - Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας συμφώνησαν να σχηματίσουν «κοινές επιτροπές» για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντησή τους, ανέφερε το Al Jazeera στις 29 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο τουρκικές πηγές με γνώση του θέματος.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου, ήταν η πρώτη μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Άγκυρας και της Δαμασκού εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το Al Jazeera είπε ότι οι μικτές επιτροπές Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους συναντήσεις στη Μόσχα πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Αργότερα, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις σε Άγκυρα και Δαμασκό.

Οι πηγές του καναλιού ειδήσεων του Κατάρ αποκάλυψαν επίσης πως η Άγκυρα και η Δαμασκός συμφώνησαν σε έναν κοινό μηχανισμό για τη διευκόλυνση της επιστροφής προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία όταν η κατάσταση θα είναι κατάλληλη.

Ένα σχέδιο για τον τερματισμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες ελέγχουν τεράστια τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, συζητήθηκε επίσης από τους υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας κατά τη συνάντηση στη Μόσχα.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές μελέτησαν τη δυνατότητα ανοίγματος βασικών εμπορικών δρόμων στη Συρία για τη διευκόλυνση της μεταφοράς τουρκικών αγαθών μέσω της χώρας.

Τη συνάντηση, η οποία ήταν μέρος ενός ρωσικού σχεδίου για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, χαιρέτισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μπορώ να πω ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση», ανέφερε ο Τσαβούσογλου στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. «Πιστεύουμε ότι οι επαφές με το καθεστώς [του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ] είναι σημαντικές για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και πολιτικής λύσης».

«Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική ενόψει της επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ του καθεστώτος και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης [της Συρίας]», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως για τον επερχόμενο γύρο συνομιλιών «είναι απαραίτητο να προγραμματιστεί μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail