Θα μπορούσαν 65 τρις δολάρια σε «κρυμμένα» παράγωγα να προκαλέσουν την κατάρρευση ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Pixabay
Αν νομίζατε ότι η κατάρρευση του FTX ήταν κάτι, απλώς περιμένετε μέχρι να καταρρεύσει ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα γύρω μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς υποθέτουν πως το σύστημα διοικείται από λογικούς ανθρώπους που συμπεριφέρονται με ορθολογικούς τρόπους, αλλά φυσικά αμέτρητοι επενδυτές υπέθεσαν τα ίδια πράγματα για το FTX. Δυστυχώς, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μετατραπεί αργά αλλά σταθερά στο μεγαλύτερο καζίνο στην ιστορία του κόσμου. Είναι ένα κολοσσιαίο σχέδιο Ponzi, και κάθε τόσο οι αρχές μας δίνουν μια μικρή ματιά στο τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την αυλαία.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποίησε ότι 65 τρισεκατομμύρια δολάρια σε «κρυμμένα» παράγωγα νομισμάτων θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την σταθερότητα ολόκληρου του συστήματος:

Υπάρχει ένας κρυφός κίνδυνος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι ενσωματωμένος στο χρέος των 65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχονται από ιδρύματα εκτός ΗΠΑ μέσω παραγώγων νομισμάτων, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Σε ένα έγγραφο με τίτλο «τεράστιο, λείπει και αυξάνεται», η BIS είπε ότι η έλλειψη πληροφοριών καθιστά πιο δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν την επόμενη οικονομική κρίση. Ειδικότερα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός πως το χρέος δεν καταγράφεται στους ισολογισμούς λόγω των λογιστικών συμβάσεων σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των θέσεων παραγώγων.


Πέρυσι, η συνολική αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν μόλις 96 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλάμε λοιπόν για ένα χρηματικό ποσό που είναι σχεδόν αδιανόητο.

Όλα θα πάνε καλά όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν σχετικά σταθερές.

Αλλά οι αναλυτές της BIS προειδοποιούν ότι «την επόμενη φορά που θα συμπιεστεί η ρευστότητα χρηματοδότησης σε δολάρια» θα μπορούσαμε να έχουμε μια τεράστια κρίση στα χέρια μας:

«Το χρέος σε δολάρια εκτός ισολογισμού μπορεί να παραμένει αόρατο και αδιάφορο - αλλά μόνο μέχρι την επόμενη φορά που συμπιέζεται η ρευστότητα χρηματοδότησης σε δολάρια», γράφουν οι αναλυτές. «Έπειτα, η κρυφή μόχλευση στα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών. . . θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόκληση πολιτικής».

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως ένα τέτοιο σενάριο δε θα υλοποιηθεί σύντομα.

Σύμφωνα με την έκθεση της BIS, οι τράπεζες εκτός των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευάλωτες:

Για τους ερευνητές στην BIS, είναι η τεράστια κλίμακα των ανταλλαγών που είναι ανησυχητική. Εκτιμούν ότι τράπεζες που έχουν την έδρα τους εκτός των ΗΠΑ φέρουν 39 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το χρέος — υπερδιπλάσιο των υποχρεώσεών τους στον ισολογισμό και δεκαπλάσιο του κεφαλαίου τους. Οι λογιστικές συμβάσεις απαιτούν μόνο τα παράγωγα να καταχωρούνται σε καθαρή βάση, επομένως η πλήρης έκταση των εμπλεκόμενων μετρητών δεν καταγράφεται σε έναν ισολογισμό.

"Υπάρχει ένας εκπληκτικός όγκος χρέους σε δολάρια εκτός ισολογισμού που είναι εν μέρει κρυμμένος και ο διακανονισμός του κινδύνου συναλλάγματος παραμένει πεισματικά υψηλός", δήλωσε ο Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS.


Όταν τελικά αυτό το πράγμα εκραγεί, δε θα υπάρχουν αρκετά χρήματα σε ολόκληρο τον κόσμο για να τα διορθώσουν όλα.

Αλλά μην ανησυχείτε.

Οι «ειδικοί» μας λένε πως όλα είναι καλά.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες μας σχεδιάζουν απολύσεις. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτό περιλαμβάνει ακόμη και την PepsiCo:

Η PepsiCo φέρεται να απολύει εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία, αναφέρει η Wall Street Journal.

Άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε στη Journal πως εκατοντάδες θέσεις εργασίας κόβονται στα κεντρικά γραφεία των τμημάτων σνακ και ποτών της Βόρειας Αμερικής.

Οι εργαζόμενοι στο Purchase, NY, Chicago, Ill. και Plano, Tex. λέγεται ότι επηρεάζονται.


Νόμιζα πως η PepsiCo τα πήγαινε καλά.

Μάλλον όχι.

Αλλά μην ανησυχείς.

Οι «ειδικοί» μας λένε ότι όλα είναι καλά.

Αυτή την εβδομάδα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των mainstream media ανακοίνωσαν επίσης απολύσεις:

Εκατοντάδες στελέχη της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης απολύθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας βίαιης περιόδου που είδε την Warner Bros. Discovery, την Gannett και άλλους να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων καθώς η οικονομική αβεβαιότητα μαστίζει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Η Gannett, ένας λάτρης των εφημερίδων που κατέχει δεκάδες τοπικά μέσα ενημέρωσης μαζί με την USA Today, ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο απολύσεων την Πέμπτη. Η προσπάθεια μείωσης του κόστους επηρέασε περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, που αποτελείται από περίπου 3.440 εργαζόμενους.


Δε θυμάμαι να έχω δει ποτέ τέτοιο κύμα απολύσεων στις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης μας.

Αλλά μην ανησυχείτε.

Οι «ειδικοί» μας λένε ότι όλα είναι καλά.

Φυσικά η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα καλά.

Οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται παντού γύρω μας και οι κυματισμοί γίνονται αισθητοί παντού.

Σύμφωνα με το Fox Business, ακόμη και το Λας Βέγκας νιώθει τον πόνο:

Ο πληθωρισμός επιβαρύνει το Sin City καθώς λιγότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη Μέκκα για τα τυχερά παιχνίδια και όσοι το κάνουν, ξοδεύουν λιγότερα από το συνηθισμένο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Λας Βέγκας δημοσίευσε μια έκθεση που προβλέπει τις οικονομικές προοπτικές της πόλης μεταξύ 2022 και 2024 και σημείωσε ότι η οικονομία της έγινε ζοφερή τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Fox 5.

«Τα επιτόκια έχουν ανέβει. Και ξέρουμε πως οι τιμές ανεβαίνουν επίσης. Και αυτό είναι που η Fed προσπαθεί να πάρει τα χέρια της και να λύσει. Μπορεί λοιπόν οι πολιτικές της Fed να έχουν αντίκτυπο όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν και την οικονομία μας σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε στο πρακτορείο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Stephen Miller.


Το 2008 και το 2009 ήταν απίστευτα δύσκολα χρόνια για το Λας Βέγκας.

Τώρα όσοι διαχειρίζονται επιχειρήσεις στο Sin City προετοιμάζονται για άλλη μια εκτεταμένη ύφεση.

Σε όλα τα χρόνια της συγγραφής μου, ποτέ δεν με απασχολούσε περισσότερο η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική που είμαι τώρα.

Είναι πολύ πιθανό το 2023 να είναι μια πραγματικά σκληρή χρονιά για την οικονομία των ΗΠΑ, και φυσικά αυτό έρχεται σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος πλήττεται από κρίση μετά από κρίση.

Εδώ και αιώνες έχουμε προειδοποιηθεί πως θα ερχόταν τελικά μια ημέρα απολογισμού, και τώρα φαίνεται ότι αυτή η ημέρα του απολογισμού έχει ήδη φτάσει.

Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να ελπίζουμε για το καλύτερο. Αλλά υπάρχει επίσης σοφία στο να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail