Η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου είναι 24% κάτω από το μέσο όρο πέντε ετών

Το Νοέμβριο, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν 24% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας του μήνα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μειωμένης βιομηχανικής ζήτησης εν μέσω υψηλών τιμών.

Tsvetana Paraskova - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι καλά νέα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που προσπαθούν να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό με φυσικό αέριο καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και πιθανώς να έχουν αποθηκεύσει κάποια ποσότητα για να ξεκινήσει η αποθήκευση για το χειμώνα 2023/2024.

Με χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου και όχι πολύ ρωσικό αέριο να ρέει μέσω αγωγών, η ΕΕ συνέχισε να μειώνει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, από περίπου 40% των εισαγόμενων προμηθειών φυσικού αερίου πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε λιγότερο από 9%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ για το Σεπτέμβριο.

Αυτό το φθινόπωρο, η ΕΕ συνέχισε να μειώνει τη ζήτησή της, με 24% χαμηλότερη κατανάλωση από τον μέσο όρο της πενταετίας το Νοέμβριο και εξίσου μεγάλη πτώση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ανάλυσης εμπορευμάτων ICIS που επικαλούνται οι Financial Times.

«Η βιομηχανία οδηγεί αναλογικά τις μεγαλύτερες μειώσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και αυτό είναι εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα της ξεκάθαρης τιμολόγησης της αγοράς», δήλωσε στους FT ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής φυσικού αερίου στην ICIS.

Παρά τη μείωση της κατανάλωσης, αν και μεγάλο μέρος της είναι αποτέλεσμα της καταστροφής της ζήτησης, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται ξανά την περασμένη εβδομάδα μετά από αρκετές πιο ήρεμες εβδομάδες, όταν ο καιρός ήταν πιο ζεστός από το συνηθισμένο. Με τα πρώτα πραγματικά ρίγη και κρύα κύματα στα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκαν ξανά εν μέσω χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης και χαμηλότερης παροχής πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία.

Τώρα που ο κρύος καιρός έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και οι μετεωρολογικές προβλέψεις υποδεικνύουν ότι ο χειμώνας ξεκινάει πιο κρύα από το κανονικό στη βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ικανότητα της Ευρώπης να κρατά τα φώτα και τη θέρμανση αναμμένα θα τεθεί σε δοκιμασία. Οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να αυξάνονται τη Δευτέρα, καθώς οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου και οι χαμηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να υφίστανται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail