Scholz: Οι ασιατικές οικονομίες και όχι η Ουκρανία είναι αυτές που προκαλούν κρίση στην Ευρώπη

Freepen.gr -
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, είπε ότι οι ευτυχισμένες εποχές για τη Δύση έχουν τελειώσει. Ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημαίνει σταθερή οικονομική ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό.

Είναι η ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών που φαίνεται να είναι η πραγματική αιτία της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, είπε ο καγκελάριος. Η πανδημία του κορωνοϊού και η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσαν μόνο να καταλύσουν αυτές τις τάσεις. Δεν πυροδότησαν την κρίση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ.

Ο Όλαφ Σολτς δεν εννοούσε μόνο την κινεζική οικονομία. Οι ασιατικές χώρες παράγουν φθηνά προϊόντα για τις αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας εδώ και δεκαετίες, είπε ο Scholz. Το επίπεδο της μέσης αγοραστικής δύναμης στην Ασία αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.

Σήμερα, οι ασιατικές χώρες έχουν γίνει ανταγωνιστές στον τομέα της ενέργειας, των πρώτων υλών και των τεχνολογιών, είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Φαίνεται πως ο Olaf Scholz ήθελε να πει ότι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στις ασιατικές χώρες προκάλεσε προβλήματα στην Ευρώπη γενικά και στη Γερμανία ειδικότερα. Αν όντως αυτό ήθελε να πει, τότε αυτή είναι τουλάχιστον μια πολιτικά εσφαλμένη δήλωση. Από αυτή τη λογική, θα υποθέσει κανείς ότι το βιοτικό επίπεδο στις ασιατικές χώρες υποτίθεται πως πρέπει να είναι χαμηλότερο από αυτό στην Ευρώπη.

Πολλοί δυτικοί πολιτικοί συνδέουν τα προβλήματα στις οικονομίες τους αποκλειστικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών φαίνεται να είναι αμήχανο, αλλά δε σημαίνει πως πρόκειται να τα παρατήσουν.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι οι ασιατικές οικονομίες θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ πρόκειται να θέσουν σε ισχύ ένα πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των πράσινων επιχειρήσεων.

«Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους είναι ότι το σχέδιο της Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να μετατοπίσουν τις επενδύσεις τους από την Ευρώπη και θα δώσει κίνητρα στους πελάτες να «αγοράσουν αμερικανικά» όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα – κάτι που εξοργίζει τις μεγάλες χώρες της ΕΕ που κατασκευάζουν αυτοκίνητα όπως η Γαλλία και η Γερμανία», γράφει η Politico.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail