Η Ρωσία θα εγκαταστήσει ραντάρ και πυραυλικά συστήματα κοντά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

rosatom
Freepen.gr - Τα σχέδια της Ρωσίας να εγκαταστήσουν συστήματα ραντάρ και πυραύλων σε μια τουρκική πόλη που βρίσκεται περίπου 280 μίλια από μια κρίσιμη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ ως μέρος συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ισχύος 4.500 MW στην Τουρκία έχει προκαλέσει κατακραυγή και ανησυχίες για την ασφάλεια από την αντιπολίτευση, αναφέρει σε άρθρο του στο nordicmonitor.com ο Abdullah Bozkurt.

«Η εγκατάσταση συστήματος ραντάρ σημαίνει και τη δημιουργία συστήματος αεράμυνας. Έχετε δώσει δηλαδή άδεια για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού που δεν μπορούμε να προστατεύσουμε; Πώς και σε ποια βάση το λογισμικό για αυτό το σύστημα, που θα αφεθεί αποκλειστικά στους Ρώσους, θα διακρίνει μεταξύ φίλου και εχθρού;». ρώτησε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Zeki Hakan Sıdalı κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Sıdalı εκπροσωπεί την επαρχία Μερσίνης, όπου η Rosatom State Nuclear Energy Corporation κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στην πόλη Akkuyu, κοντά στο Buyukeceli στην περιοχή Gulnar.

Η συμφωνία υπογράφηκε αρχικά ως διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών το Μάιο του 2010, αλλά πολλές παραχωρήσεις στη Ρωσία έγιναν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέδωσε βιαστικά συνταγμένα διατάγματα και έσπευσε νόμους στο κοινοβούλιο για να ευχαριστήσει το Κρεμλίνο, υποστηρίζει ο Bozkurt.

Καθώς οι όροι της συμφωνίας έγιναν σαφέστεροι με την κατασκευή του εργοστασίου, αποδείχθηκε ότι η Ρωσία θα εγκαταστήσει ένα σύστημα ραντάρ κοντά στο εργοστάσιο και πιθανώς θα αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως S-400 με το πρόσχημα της παροχής ασφάλειας για την πυρηνική εγκατάσταση.

Δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στη διμερή συμφωνία ούτε στους κανονισμούς που εγκρίθηκαν στην Τουρκία από το 2010 σε άδεια που χορηγείται για τέτοια συστήματα εκτός από τις γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Κεντρικών Συστημάτων Συναγερμού (MAI) για την ασφάλεια εντός και γύρω από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Οι λεπτομερείς κανονισμοί που εκδόθηκαν από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας (Nükleer Düzenleme Kurumu, NDK) στις 8 Αυγούστου 2020 για την ασφάλεια της πυρηνικής εγκατάστασης και των υλικών δεν έκαναν καμία αναφορά σε συστήματα ραντάρ ή πυραύλων.

Το θέμα έχει συζητηθεί έντονα στο τουρκικό κοινοβούλιο και κατατέθηκε νομική προσφυγή σε τουρκικό δικαστήριο για να σταματήσει η ελεγχόμενη από τη Ρωσία τουρκική εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή όπως είχε προγραμματιστεί, σημειώνει το δημοσίευμα. 

«Φέρνετε μια ατομική βόμβα στο Akkuyu [την πόλη όπου κατασκευάζεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας] και παραδίδετε το κουμπί στον Πούτιν και το Κρεμλίνο», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Serkan Topal.

Το Akkuyu βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Μεσογείου, όχι μακριά από μια εξελιγμένη βάση ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια, μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεργάζεται με αναχαιτιστές πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία για την αντιμετώπιση απειλής πυραύλων. Τι είδους συστήματα ραντάρ και αεράμυνας σκοπεύουν να φέρουν οι Ρώσοι στο Akkuyu και εάν θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την κατασκευή του εργοστασίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20-22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η όλη διαδικασία στερείται διαφάνειας και καλύπτεται από μυστικότητα. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται επίσης στην κριτική της αντιπολίτευσης για μια σειρά ζητημάτων, από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έως περαιτέρω εξάρτηση από τη Ρωσία για προμήθειες ενέργειας, από λανθασμένες αναφορές περιβαλλοντικών επιπτώσεων έως υπερτιμημένες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πολλοί υποπτεύονται πως έχουν σχεδιαστεί για να εμπλουτίσουν τους φίλους του Προέδρου Ερντογάν. 

Οι Ρώσοι φαίνεται να φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες καθώς προχωρούν με τα σχέδιά τους σε σχέση με την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Η Akkuyu NGS Nuclear Santral A.Ş, η εταιρεία που ιδρύθηκε στην Τουρκία από τη Ρωσία για τη διαχείριση του εργοστασίου και την επίβλεψη της κατασκευής, μήνυσε ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου το μοναδικό Τούρκο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Hasan Cüneyt Zapsu, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το διοικητικό συμβούλιο που κυριαρχείται από τη Ρωσία τον άφησε στο σκοτάδι και δεν τον συμπεριέλαβε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο Zapsu, μακροχρόνιος σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ότι η εγκατάσταση ραντάρ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία και μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με την τουρκική εξωτερική πολιτική. Είπε στο διοικητικό συμβούλιο ότι η εταιρεία έπρεπε να μιλήσει με τις τουρκικές αρχές πριν αναθέσει ένα συμβόλαιο σε μια ρωσική εταιρεία, αλλά αγνοήθηκε και οι Ρώσοι στο διοικητικό συμβούλιο απλώς πήραν μια απόφαση στις 6 Ιουνίου 2021 και του ζήτησαν να το σφραγίσει κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό.

Ωστόσο, ο Zapsu δεν παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο όταν απορρίφθηκε από την πλειοψηφία και η μήνυση μπορεί απλώς να είναι μια κίνηση τακτικής για να ενισχύσει το χέρι του συμμάχου του Ερντογάν στις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με το έργο. Μπορεί επίσης να χαράσσει έναν δρόμο για μια ασφαλή έξοδο σε περίπτωση που ο Ερντογάν εκδιωχθεί από την εξουσία στις εκλογές του επόμενου έτους και για να αποφύγει να λογοδοτήσει για παρατυπίες στην ανάθεση της σύμβασης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Ρώσους.

Σε κάθε περίπτωση, η νομική πρόκληση και οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη προσοχή στο σχέδιο Akkuyu τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Ali Mahir Başarır, η παραχώρηση γης 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων (3,86 τετραγωνικά μίλια) στη Ρωσία για το έργο φαινόταν ύποπτη επειδή παρόμοια εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε άλλες χώρες λειτουργούν σε μια περιοχή κατά μέσο όρο 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει κάποια άλλα σχέδια για τη γη που η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει, είπε.

Επιδεινώνοντας περαιτέρω τα πράγματα, η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να καταστείλει την κριτική και να κρύψει από το κοινό τις λεπτομέρειες των προβλημάτων στην κατασκευή του εργοστασίου.

Μια κοινοβουλευτική πρόταση που κατατέθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 24 Οκτωβρίου 2022 ζήτησε από το νομοθετικό σώμα να δημιουργήσει μια επιτροπή έρευνας για να διερευνήσει ζητήματα ασφάλειας για το σύστημα ραντάρ που θα κατασκευάσει η Ρωσία στο Akkuyu.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail