Η Ουκρανία θέλει να αποκτήσει βουλγαρικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300, Su-25 και MiG-29

Freepen.gr - Η Ουκρανία ζήτησε από τη Βουλγαρία να παράσχει έναν αριθμό σοβιετικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-300 και μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Vitaly Moskalenko, πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βουλγαρία, είπε πως το Κίεβο παρέδωσε στη Σόφια έναν κατάλογο με περισσότερους από 30 τύπους όπλων που θέλει να αποκτήσει η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων αεράμυνας, πυροβολικού και πυρομαχικών.

«Από την αρχή ζητήσαμε από τη Βουλγαρία διαφορετικούς τύπους όπλων. Σε κατάλογο που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, υποδείξαμε περισσότερα από 30 είδη, μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα, τα οποία είναι πλέον πολύ απαραίτητα. Όπως γνωρίζετε, λόγω των βομβαρδισμών, των επιθέσεων με πυραύλους και drones, τέτοια όπλα είναι απολύτως απαραίτητα. S-300, καθώς και συγκροτήματα και εγκαταστάσεις αντιαεροπορικών πυραύλων. Το θέμα της προμήθειας οβιδοβόλων 152 χλστ., εγκαταστάσεις αυτοπροωθούμενων πυροβολικών, βλημάτων, όλμων κ.λπ., παραμένει επίκαιρο», δήλωσε ο Μοσκαλένκο στη συνέντευξή του στο «Speak Now» στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία επιδιώκει επίσης να αποκτήσει ελικόπτερα και αεροσκάφη Su-25 και MiG-29 από τη Βουλγαρία.

«Όλα τα όπλα που έχει η Βουλγαρία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης είναι πολύ απαραίτητα και για εμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο είχε αντιταχθεί στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία τον περασμένο Μάιο. Την περασμένη εβδομάδα, έδωσε το πράσινο φως στην απόφαση να ξεκινήσει η παροχή στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η πρόταση εγκρίθηκε από την 240μελή συνέλευση την Πέμπτη με 175 ψήφους υπέρ, 49 και μία αποχή. Μέσα σε ένα μήνα, η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να καθορίσει ποια στρατιωτική βοήθεια μπορεί να παράσχει η Βουλγαρία στην Ουκρανία.

Μένει να δούμε αν η Βουλγαρία θα προμηθεύσει το Κίεβο με βαρέα όπλα. «Όπως έχω πει επανειλημμένα, δεν θα είναι δυνατό για εμάς να παρέχουμε στην Ουκρανία βαρέα όπλα όπως αντιαεροπορικά συστήματα S-300, αεροσκάφη C-125, Su-25 και MiG-29», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Dimitar Stoyanov. 

Η Βουλγαρία διαθέτει 12 MiG-29 και τρία μαχητικά αεροσκάφη MiG-29UB, αλλά είναι σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με αναφορές.

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail