Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση της Πολωνίας να δωρίσει Patriots στην Ουκρανία

Freepen.gr - Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας να δωρίσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος στη δυτική Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνηθεί από το ΝΑΤΟ, αναφέρει το forsal.pl.

«Πρόκειται για συστήματα Patriot που αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό ήταν δυνατό να γίνει αυτή η προσφορά στην Πολωνία», εξήγησε η Λάμπρεχτ. «Εάν χρησιμοποιούνται εκτός της περιοχής του ΝΑΤΟ, τότε το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό εκ των προτέρων», πρόσθεσε.

Μετά το περιστατικό με τον πύραυλο στην ανατολική Πολωνία, η Λάμπρεχτ είχε προτείνει να παρασχεθούν συστήματα αεράμυνας Patriot και αεροσκάφη Eurofighter για να βοηθήσουν στη φύλαξη του εναέριου χώρου της Πολωνίας, αλλά την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak ζήτησε από τη Γερμανία να δωρίσει τα συστήματα Patriot  που προσφέρθηκαν στην Πολωνία στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Jarosław Kaczyński, πρότεινε να μεταφερθούν τα γερμανικά συστήματα Patriot από τη Γερμανία στην Ουκρανία. Σε μια συνέντευξη στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP), ο Kaczyński εκτίμησε πως η γερμανική πρόταση ήταν ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, «θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας εάν η Γερμανία δώριζε αυτόν τον εξοπλισμό στους Ουκρανούς και εκπαίδευε ουκρανικά πληρώματα υπό την προϋπόθεση ότι οι συστοιχίες θα βρίσκονται στη δυτική Ουκρανία».

Ο ηγέτης του Law and Justice (PiS) επεσήμανε ότι η αλλαγή από τα σημερινά αμυντικά συστήματα S-300 θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αεράμυνας της Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να υπερασπιστεί το πολωνικό έδαφος σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. «Θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τέτοια γεγονότα όπως αυτό στο Przewodów», είπε ο Kaczyński.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Γερμανίας είναι μια σημαντική χειρονομία «στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται επί του παρόντος το ΝΑΤΟ, η Γερμανία και η Πολωνία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail