Χρυσή Κολοκούτσα: H πρώτη γυναίκα πλοίαρχος σε δεξαμενόπλοιο 164.758 τόνων

Η Χρυσή Κολοκούτσα είναι η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος σε δεξαμενόπλοιο της Andriaki Shipping, η οποία γιορτάζει την Ισότητα των Φύλων σε όλο την εταιρεία με ένα αφιέρωμα στην καπετάνισσα.

Στην Andriaki Shipping Co Ltd. αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια για τον μεγάλο αριθμό γυναικών ναυτικών διαφόρων βαθμίδων που υπηρετούν στα πλοία μας και όσων κατέχουν βασικές διευθυντικές θέσεις στην ξηρά, αναφέρει το αφιέρωμα.

Η Χρυσή ξεκίνησε την καριέρα της από την Andriaki Shipping Co. Ltd. το 2011 ως ανθυποπλοίαρχος στο M/V Violando. Μέσα από την εξαιρετική της απόδοση και την προθυμία της να μάθει και να εξελιχθεί, έγινε η πρώτη γυναίκα καπετάνιος στο Στόλο των Δεξαμενόπλοιων της Andriaki.

Η έμπνευσή της για να γίνει καπετάνιος ήταν ο Έλληνας ποιητής, συγγραφέας και ναύτης - Νίκος Καββαδίας. Η Χρυσή ήθελε να γίνει θαλασσοπόρος από τότε που πρωτοδιάβασε τα ποιήματά του στην εφηβεία της. Το όνειρό της ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών. Όπως δήλωσε η ίδια: «Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένη από θάλασσα και γαλήνη».

Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων της στο λύκειο να την αποτρέψουν, δήλωσε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων ως την πρώτη και μοναδική της επιλογή. Από τότε ήξερε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε να κάνει ήταν να γίνει ναυτικός. Πέρασε στην Εμπορική Σχολή Ασπροπύργου το 2004.

Δεδομένου ότι το 2004 η μετάβαση στη θάλασσα δεν ήταν μια πολύ συνηθισμένη επαγγελματική πορεία για τις γυναίκες, η Cpt. Χρυσή κατέληξε να είναι μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες από τους 2000 φοιτητές!

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε σαφές ότι η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν τόσο ρομαντική όσο τα ποιήματα του Καββαδία, αλλά και πάλι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί άλλη καριέρα.

Όλα αυτά τα χρόνια και καθώς προχωρούσε η καριέρα της, το κίνητρό της παρέμεινε το ίδιο «Κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει για να κυνηγήσει το όνειρό της».

Το 2022 η Χρυσή προήχθη σε Master (πλοίαρχος) και ταξίδεψε στο M/V Nicolaos. Το πλοίο hέχει εκτόπισμα περίπου 165.000 τόνων, μήκος 274,19 μέτρα και πλάτος 50 μέτρα. Το πρώτο της ταξίδι ως καπετάνιος ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ένας καπετάνιος, ειδικά όταν περνά από το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι να μπορεί ένας καπετάνιος να βασίζεται στην ομάδα του και γι' αυτό προσπάθησε να είναι επιμελής ενώ ποτέ δεν άφησε απαρατήρητα αιτήματα από μέλη του πληρώματος. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν πως την εκτιμούν για να αποδώσουν στο μέγιστο.

Η Cpt. Χρυσή νιώθει απίστευτα περήφανη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Όταν αποβιβάστηκε ως καπετάνιος για πρώτη φορά, κοίταξε πίσω στο σκάφος καθώς απομακρυνόταν γνωρίζοντας ότι είχε κάνει καλή δουλειά και ότι η ομάδα της ήταν ικανοποιημένη. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail