Πόλεμος της Ουκρανίας - Ένα αμφιλεγόμενο νεκροταφείο στην Πολωνία

http://www.discovering-roots.pl/img_9684/
Ένας ανεξάρτητος πολωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο Niezaleizny Dziennik Polityczny, έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις πολωνικές απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την ακρίβεια των αναφορών, αλλά τουλάχιστον από το 2014 ο ιστότοπος δημοσιεύει τακτικά αρκετές ειδήσεις και απόψεις κάθε μέρα. Φαίνεται να είναι αντίθετος με την τρέχουσα συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας υπό την ηγεσία του PiS.

Ακολουθεί το πολωνικό κείμενο στα αγγλικά μέσω μεταφραστικής μηχανής:

Ντροπιαστικό τέλος. Αμερικανικές συνοικίες για Πολωνούς μισθοφόρους

Στις αρχές Νοεμβρίου, τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία ταφών παρόμοιων με αμερικανικά πολεμικά νεκροταφεία στο Olsztyn. Οι αναφορές προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης, τόσο στους κατοίκους της πόλης όσο και στους Πολωνούς σε όλη τη χώρα. "Αυτή είναι νεκρόπολη για τους Πολωνούς; Είμαστε από διαφορετική κουλτούρα", έτσι αντέδρασαν αγανακτισμένοι χρήστες στα social media στις περίεργες ιδέες του δημοτικού συμβουλίου.
...
Το δημοτικό νεκροταφείο στο Dywity είναι η κύρια νεκρόπολη στο Olsztyn και καλύπτει πάνω από 35 εκτάρια. Σήμερα ακούγεται δυνατά σε όλη την Πολωνία, γιατί σύντομα θα μοιάζει με πολεμικό νεκροταφείο στις ΗΠΑ. Πρέπει να είναι όπως σε αμερικανική ταινία. Ένα μεγάλο γκαζόν με πανομοιότυπες επιτύμβιες στήλες πάνω του. Χωρίς δέντρα, παγκάκια, αγγέλους να σκύβουν πάνω από τους νεκρούς. Οι επιτύμβιες στήλες θα είναι ίδιες, θα διαφέρουν μόνο στο χρώμα. Οι κατασκευαστές τους παρείχαν μόνο τρεις: μαύρο, γκρι και κόκκινο-καφέ.
Ο κύριος λόγος για τη δημιουργία του αμερικανικού νεκροταφείου στο Olsztyn ήταν ο δραστικά αυξημένος αριθμός ταφών στην περιοχή, κυρίως τάφοι στρατιωτών.

Αυτή η κατάσταση έχει γίνει πραγματικό πρόβλημα για την τοπική κυβέρνηση του Olsztyn, όπου βρίσκεται η 16η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Pomeranian. Σχεδόν καθημερινές στρατιωτικές κηδείες σε συνδυασμό με βολές τιμής άρχισαν να εκνευρίζουν τους κατοίκους και προκάλεσαν πολυάριθμες ερωτήσεις στη διοίκηση της πόλης και στη διοίκηση της 16ης Μεραρχίας. Για να αποφευχθεί η πρόσθετη δημοσιότητα του προβλήματος, οι αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό «αμερικανικό» νεκροταφείο.
...
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος Andrzej Duda και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Mariusz Błaszczak κάλεσαν επίσημα τους Πολωνούς να ενταχθούν στις τάξεις των μισθοφόρων και να πολεμήσουν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου. Μεταξύ των αγωνιστών που πήγαν στον πόλεμο ήταν επαγγελματίες στρατιώτες της 16ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας και βετεράνοι της μονάδας που ζούσαν στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των 10 μηνών αιματηρών μαχών, σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσίως διαθέσιμες πηγές, περισσότεροι από 1.200 Πολωνοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και βετεράνων του 16ου PDZ. Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχεται επίσης ο αριθμός των τραυματιών και των ακρωτηριασμένων.

Ο αριθμός των τραυματιών είναι πιθανώς τριπλάσιος από τον αριθμό των νεκρών, αν και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις περιστάσεις του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά περίπου 4800 άνδρες του πολωνικού αποσπάσματος στην Ουκρανία τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν. Είναι αυτό το ένα τρίτο των πολωνικών «μισθοφόρων» δυνάμεων στην Ουκρανία; Είναι περισσότερο; Ή λιγότερο;

Δεν ξέρουμε, αλλά εκτιμώ πως από πολλούς τακτικούς στρατιώτες της 16ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Pomeranian στο Olsztyn έχει «ζητηθεί» να λάβουν μέρος στον πόλεμο. Η μεραρχία αποτελείται από μία τεθωρακισμένη και δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες συν τα συνήθη βοηθητικά που την καθιστούν μια ισχυρή μονάδα 15.000 ανδρών.

Το στυλ των πολωνικών νεκροταφείων είναι χαρακτηριστικό για μια καθολική ευρωπαϊκή χώρα. Δέντρα, ατομικοί τάφοι, περίτεχνες επιτύμβιες στήλες, κεριά και λουλούδια.

Είναι κατανοητό πως στους ανθρώπους στην Πολωνία δεν αρέσουν τα σχέδια για ένα στρατιωτικό νεκροταφείο «αμερικανικού» στυλ:

Οι αρχές τους ετοίμασαν «ιδιαίτερες τιμές». Στο Olsztyn χτίζονται ομοιόμορφες συνοικίες: Πρέπει να υπάρχουν δύο μεγέθη πλάκας. Οι μεγαλύτεροι (μέτρο ανά μέτρο) είναι οι τάφοι για τους αξιωματικούς, οι μικρότεροι (60 εκατοστά επί 60 εκατοστά) είναι οι τάφοι για τους στρατιώτες. Δε θα είναι δυνατό να καλύψετε την ταφόπλακα με κύβους, ούτε να ραντίσετε βότσαλα και να φυτέψετε λουλούδια. Μόνο γρασίδι πρέπει να απλώνεται γύρω από τους τάφους. Ένα τέτοιο άδοξο τέλος περιμένει τους μισθοφόρους που πέθαναν στην Ουκρανία.

Θα υπάρχουν 1.700 τέτοιοι χώροι ταφής μόνο στο Olsztyn. Ως εκ τούτου, πολλοί Πολωνοί που πίστεψαν στις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβερνητικής προπαγάνδας θα είναι θύματα της προκλητικής διεθνούς πολιτικής του καθεστώτος του PiS.

Με εκτιμήσεις για 1.700 νεκρούς Πολωνούς στρατιώτες, πέρα ​​από αυτούς τους 1.200 που έχουν ήδη ταφεί, η πολωνική κυβέρνηση φαίνεται να αναμένει από τους στρατιώτες της να συμμετάσχουν σε έναν ακόμη πιο έντονο και μεγαλύτερο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail