Η ενεργειακή κρίση της ΕΕ θα διαρκέσει χρόνια – FT

stevepb / pixabay
Freepen.gr - Τα ενεργειακά προβλήματα της ΕΕ θα διαρκέσουν για χρόνια εάν η ζήτηση για φυσικό αέριο παραμείνει υψηλή, αλλά δεν εξασφαλιστούν νέες προμήθειες, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι στελέχη του κλάδου και αναλυτές στρατηγικής.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν πως ακόμη και οι πλήρως γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου πριν από τους χειμερινούς μήνες δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι επαρκείς προμήθειες θα είναι διαθέσιμες το επόμενο καλοκαίρι και για τον επόμενο χειμώνα.

Τα κράτη της ΕΕ κατάφεραν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους στο 90% στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η ζήτηση θέρμανσης αρχίζει συνήθως να αυξάνεται. Αυτό συνέβη παρά τη μείωση των ρωσικών προμηθειών εν μέσω πιέσεων κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», δήλωσε ο Sid Bambawale, επικεφαλής υγροποιημένου φυσικού αερίου για την περιοχή της Ασίας στη Vitol, στους FT στη σύνοδο κορυφής για τα προϊόντα της Ασίας στη Σιγκαπούρη. «Ας μην αναπτύξουμε λοιπόν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας». 

Οι αναλυτές που επικαλείται η FT τονίζουν πως η ΕΕ πρέπει να μειώσει δραστικά τη ζήτηση ενέργειας και να βρει πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου για την περιοχή.  

Σύμφωνα με τον Russell Hardy, διευθύνοντα σύμβουλο της Vitol, οι τιμές του φυσικού αερίου θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά υψηλές ώστε να καταστείλουν τη ζήτηση από τον βιομηχανικό τομέα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να ξαναγεμιστούν οι αποθήκες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail