Όλοι θέλουν να ανέβουν στο BRICS Express

Η Ευρασία πρόκειται να γίνει πολύ μεγαλύτερη καθώς οι χώρες παρατάσσονται για να ενταχθούν σε BRICS και SCO υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας, εις βάρος της Δύσης

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια ιστορία του παγκόσμιου εμπορίου του Νότου μεταξύ δύο μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Στην καρδιά του βρίσκεται το ήδη διαβόητο drone Shahed-136 – ή Geranium-2, στη ρωσική του ονομασία: το AK-47 του μεταμοντέρνου εναέριου πολέμου.

Pepe Escobar  - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια ακόμη κατατεθείσα υστερία, γεμάτη ειρωνεία, κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τόσο για την Τεχεράνη όσο και για τη Μόσχα, το σούπερ σταρ, η σχέση ποιότητας-τιμής και τρομερά αποτελεσματικό drone που αφήνεται στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας είναι ένα κρατικό μυστικό: η ανάπτυξή του προκάλεσε σωρεία αρνήσεων και από τις δύο πλευρές. Είτε αυτά κατασκευάζονται στο Ιράν, είτε ο σχεδιασμός αγοράστηκε και η κατασκευή πραγματοποιείται στη Ρωσία (η ρεαλιστική επιλογή), δεν έχει σημασία.

Το αρχείο δείχνει πως οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία μέχρι το τέλος κατά της Ρωσίας. Η Αυτοκρατορία είναι ένας de facto πολεμιστής μέσω μιας σειράς «συμβούλων», συμβούλων, εκπαιδευτών, μισθοφόρων, βαρέων όπλων, πυρομαχικών, δορυφορικών πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου. Και όμως οι αυτοκρατορικοί λειτουργοί ορκίζονται ότι δεν είναι μέρος του πολέμου. Για άλλη μια φορά λένε ψέματα.

Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμη γραφικό παράδειγμα της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» στη δουλειά. Ο Ηγεμόνας αποφασίζει πάντα ποιοι κανόνες ισχύουν και πότε. Όποιος αντιτίθεται σε αυτό είναι εχθρός της «ελευθερίας», της «δημοκρατίας» ή οποιασδήποτε κοινοτοπίας και θα πρέπει –τι άλλο– να τιμωρείται με αυθαίρετες κυρώσεις.

Στην περίπτωση του υπό κυρώσεις μέχρι τη λήθη Ιράν, εδώ και δεκαετίες, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενα ένας ακόμη γύρος κυρώσεων. Αυτό είναι άσχετο. Αυτό που έχει σημασία είναι πως, σύμφωνα με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), τουλάχιστον 22 έθνη -και μετράνε- μπαίνουν στην ουρά επειδή θέλουν επίσης να μπουν στο αυλάκι του Shahed.

Ακόμη και ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συμμετείχε με χαρά στη μάχη, σχολιάζοντας πώς το Shahed-136 δεν είναι photoshop.

Ο αγώνας προς τους BRICS+

Αυτό που πραγματικά «πέτυχε» το νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν είναι να δώσει ένα επιπλέον πλήγμα στην ολοένα και πιο προβληματική υπογραφή της ανανεωμένης πυρηνικής συμφωνίας στη Βιέννη. Περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά θα ανακουφίσει ουσιαστικά τη δύσκολη θέση της Ουάσιγκτον μετά την πρόσφατη επική σνομπ συμπεριφορά από τον ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο, παραμένει μια κατηγορηματική επιταγή. Η ιρανοφοβία –όπως ακριβώς και η ρωσοφοβία– επικρατεί πάντα για τους Straussians/νεοσυνήγορους του πολέμου που είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους υποτελείς τους (Στραουσιανισμός είναι το όνομα που δίνεται «για να δηλώσει τις ερευνητικές μεθόδους, τις κοινές έννοιες, τις θεωρητικές προϋποθέσεις, τα κεντρικά ερωτήματα και το παιδαγωγικό ύφος διδασκαλίας χαρακτηριστικό του μεγάλου αριθμού συντηρητικών που έχουν επηρεαστεί από τη σκέψη και τη διδασκαλία του Leo Strauss).

Εδώ, λοιπόν, έχουμε άλλη μια εχθρική κλιμάκωση τόσο στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ όσο και στις σχέσεις Ιράν-ΕΕ, καθώς η μη εκλεγμένη χούντα στις Βρυξέλλες επέβαλε επίσης κυρώσεις στην κατασκευάστρια εταιρεία Shahed Aviation Industries και σε τρεις Ιρανούς στρατηγούς.

Τώρα συγκρίνετε αυτό με τη μοίρα του τουρκικού drone Bayraktar TB2 – το οποίο σε αντίθεση με τα «λουλούδια στον ουρανό» (Ρωσικά Γεράνια) έχει άθλια απόδοση στο πεδίο της μάχης.

Το Κίεβο προσπάθησε να πείσει τους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν ένα εργοστάσιο όπλων Motor Sich στην Ουκρανία ή να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία στην Transcarpathia/Lviv για την κατασκευή Bayraktars. Ο ολιγάρχης πρόεδρος του Μότορ Σιχ, Βιάτσεσλαβ Μπογουσλάγιεφ, σε ηλικία 84 ετών, κατηγορήθηκε για προδοσία λόγω των δεσμών του με τη Ρωσία και ενδέχεται να ανταλλαχθεί με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Στο τέλος, η συμφωνία απέτυχε λόγω του εξαιρετικού ενθουσιασμού της Άγκυρας να εργαστεί για τη δημιουργία ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία – μια προσωπική πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό μας φέρνει στην προοδευτική διασύνδεση μεταξύ των BRICS και της 9μελούς SCO – με την οποία αυτή η περίπτωση στρατιωτικού εμπορίου Ρωσίας-Ιράν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.

Η SCO, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, είναι ένας πανευρασιατικός θεσμός που αρχικά επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά τώρα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στη γεωοικονομική –και γεωπολιτική– συνεργασία. Οι BRICS, με επικεφαλής την τριάδα της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, επικαλύπτονται με την ατζέντα της SCO γεωοικονομικά και γεωπολιτικά, επεκτείνοντάς την στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και πέρα: αυτή είναι η έννοια των BRICS+, που αναλύθηκε λεπτομερώς σε πρόσφατη έκθεση του Valdai Club και πλήρως αγκαλιάζεται από την στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας.

Η έκθεση σταθμίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τριών σεναρίων που αφορούν πιθανούς, επερχόμενους υποψηφίους BRICS+:

Πρώτον, τα έθνη που προσκλήθηκαν από το Πεκίνο να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής BRICS του 2017 (Αίγυπτος, Κένυα, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Τατζικιστάν).

Δεύτερον, τα έθνη που συμμετείχαν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των BRICS το Μάιο του τρέχοντος έτους (Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, Νιγηρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη).

Τρίτον, βασικές οικονομίες της G20 (Αργεντινή, Ινδονησία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Τουρκία).

Και μετά υπάρχει το Ιράν, το οποίο έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι «αρκετές χώρες» πεθαίνουν απολύτως να ενταχθούν στους BRICS. Μεταξύ αυτών, ένας κρίσιμος παίκτης της Δυτικής Ασίας: η Σαουδική Αραβία.

Αυτό που το κάνει ακόμη πιο εκπληκτικό είναι πως μόλις πριν από τρία χρόνια, υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) – ο πραγματικός ηγέτης του βασιλείου – είχε βάλει σκοπό να ενταχθεί σε ένα είδος αραβικού ΝΑΤΟ ως προνομιούχος αυτοκρατορικός σύμμαχος.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι την επομένη της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι απεσταλμένοι του MbS ξεκίνησαν σοβαρές διαπραγματεύσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο.

Υποθέτοντας ότι οι BRICS εγκρίνουν την υποψηφιότητα του Ριάντ το 2023 με την απαραίτητη συναίνεση, μετά βίας μπορεί κανείς να φανταστεί τις καταστροφικές συνέπειές της για το πετροδολάριο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μην υποτιμάται η ικανότητα των ελεγκτών εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να προκαλούν τον όλεθρο.

Ο μόνος λόγος που η Ουάσιγκτον ανέχεται το καθεστώς του Ριάντ είναι το πετροδολάριο. Δεν επιτρέπεται στους Σαουδάραβες να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη, πραγματικά κυρίαρχη εξωτερική πολιτική. Εάν συμβεί αυτό, η γεωπολιτική αναδιάταξη δε θα αφορά μόνο τη Σαουδική Αραβία αλλά ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο.

Ωστόσο, αυτό είναι όλο και πιο πιθανό αφού ο ΟΠΕΚ+ επέλεξε de facto το δρόμο BRICS/SCO με επικεφαλής τη Ρωσία-Κίνα – σε κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως «μαλακό» προοίμιο για το τέλος του πετροδολαρίου.

Η τριάδα Ριάντ-Τεχεράνη-Άγκυρα

Το Ιράν έκανε γνωστό το ενδιαφέρον του να ενταχθεί στους BRICS πριν από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Περσικού Κόλπου, έχουν ήδη εμπλακεί σε ένα κάπως μυστικό κανάλι μέσω του Ιράκ που προσπαθούν να συνεννοηθούν. Σύντομα θα ακολουθήσει και η Τουρκία – σίγουρα στα BRICS και πιθανώς στο SCO, όπου η Άγκυρα φέρει επί του παρόντος την ιδιότητα του εξαιρετικά ενδιαφερόμενου παρατηρητή.

Φανταστείτε τώρα αυτή την τριάδα –Ριάντ, Τεχεράνη, Άγκυρα– να ενώνεται στενά με τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα (τον πραγματικό πυρήνα των BRICS) και τελικά στο SCO, όπου το Ιράν είναι ακόμη το μόνο έθνος της Δυτικής Ασίας που έχει ενταχθεί ως πλήρες μέλος.

Το στρατηγικό πλήγμα στην Αυτοκρατορία θα βγει από τα charts. Οι συζητήσεις που οδηγούν στο BRICS+ επικεντρώνονται στην απαιτητική πορεία προς ένα παγκόσμιο νόμισμα που υποστηρίζεται από εμπορεύματα, ικανό να παρακάμψει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ.

Πολλά διασυνδεδεμένα βήματα δείχνουν προς την αύξηση της συμβίωσης μεταξύ BRICS+ και SCO. Τα κράτη μέλη του τελευταίου έχουν ήδη συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για την σταδιακή αύξηση του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα σε αμοιβαίους διακανονισμούς.

Η Κρατική Τράπεζα της Ινδίας – ο κορυφαίος δανειστής της χώρας – ανοίγει ειδικούς λογαριασμούς σε ρουπία για το εμπόριο που σχετίζεται με τη Ρωσία.

Το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Τουρκία θα πληρωθεί 25 τοις εκατό σε ρούβλια και τουρκικές λίρες, με έκπτωση 25 τοις εκατό που ζήτησε προσωπικά ο Ερντογάν από τον Πούτιν.

Η ρωσική τράπεζα VTB ξεκίνησε μεταφορές χρημάτων στην Κίνα σε γιουάν, παρακάμπτοντας το SWIFT, ενώ η Sberbank άρχισε να δανείζει χρήματα σε γιουάν. Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom συμφώνησε με την Κίνα ότι οι πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου θα πρέπει να μετατοπιστούν σε ρούβλια και γιουάν, ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Το Ιράν και η Ρωσία ενοποιούν τα τραπεζικά τους συστήματα για το εμπόριο σε ρούβλια/ριάλ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου κινείται για να δημιουργήσει έναν δείκτη για τη λίρα – μέσω μιας ομάδας νομισμάτων συν χρυσό – για να απομακρύνει το εθνικό νόμισμα από το δολάριο ΗΠΑ.

Και μετά υπάρχει το έπος του TurkStream.

Αυτό το δώρο του κόμβου αερίου

Η Άγκυρα εδώ και χρόνια προσπαθεί να τοποθετηθεί ως προνομιακός κόμβος φυσικού αερίου Ανατολής-Δύσης. Μετά τη δολιοφθορά του Nord Stream  ο Πούτιν το έδωσε στο πιάτο προσφέροντας στην Τουρκία τη δυνατότητα να αυξήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω ενός τέτοιου κόμβου. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε πως η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν ήδη καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία.

Αυτό θα σημαίνει στην πράξη ότι η Τουρκία θα ελέγχει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και το Αζερμπαϊτζάν και μεγάλο μέρος της Δυτικής Ασίας, ίσως ακόμη και να περιλαμβάνει το Ιράν, καθώς και τη Λιβύη στη βορειοανατολική Αφρική. Οι τερματικοί σταθμοί LNG στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την ίδια την Τουρκία ενδέχεται να ολοκληρώσουν το δίκτυο.

Το ρωσικό αέριο ταξιδεύει μέσω των αγωγών TurkStream και Blue Stream. Η συνολική χωρητικότητα των ρωσικών αγωγών είναι 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Χάρτης της διαδρομής ρωσικού αερίου μέσω Τουρκίας

Ο TurkStream προβλεπόταν αρχικά ως τετράκλωνος αγωγός, ονομαστικής χωρητικότητας 63 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Ως έχει, μόνο δύο σκέλη – συνολικής χωρητικότητας 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων – έχουν κατασκευαστεί.

Επομένως, μια επέκταση θεωρητικά είναι κάτι παραπάνω από εφικτή – με όλο τον εξοπλισμό που κατασκευάζεται στη Ρωσία. Το πρόβλημα, για άλλη μια φορά, είναι η τοποθέτηση των σωλήνων. Τα απαραίτητα πλοία ανήκουν στον ελβετικό Όμιλο Allseas – και η Ελβετία είναι μέρος της τρέλας των κυρώσεων. Στη Βαλτική Θάλασσα, ρωσικά σκάφη χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Nord Stream 2. Αλλά για μια επέκταση του TurkStream, θα χρειαζόταν να λειτουργήσουν πολύ πιο βαθιά στον ωκεανό.

Ο TurkStream δε θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τον Nord Stream. Μεταφέρει πολύ μικρότερους όγκους. Η ανοδική πορεία για τη Ρωσία δεν ακυρώνεται από την αγορά της ΕΕ. Προφανώς η Gazprom θα αντιμετώπιζε τις σημαντικές επενδύσεις σε μια επέκταση μόνο εάν υπάρχουν σιδερένιες εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Και υπάρχει το πρόσθετο μειονέκτημα πως η επέκταση θα μεταφέρει επίσης φυσικό αέριο από ανταγωνιστές της Ρωσίας.

Ό,τι κι αν συμβεί, το γεγονός παραμένει πως ο συνδυασμός ΗΠΑ-ΗΒ εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στην Τουρκία – και η BP, η Exxon Mobil και η Shell, για παράδειγμα, είναι φορείς σχεδόν σε κάθε έργο εξόρυξης πετρελαίου στη Δυτική Ασία. Επομένως, σίγουρα θα παρέμβουν στον τρόπο λειτουργίας του τουρκικού κόμβου φυσικού αερίου, καθώς και στον καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου. Η Μόσχα πρέπει να σταθμίσει όλες αυτές τις μεταβλητές πριν δεσμευτεί για ένα τέτοιο έργο.

Το ΝΑΤΟ, φυσικά, θα είναι λυσσασμένο. Αλλά μην υποτιμάτε ποτέ τον ειδικό στα στοιχήματα αντιστάθμισης κινδύνου, τον Σουλτάνο Ερντογάν. Η ερωτική του ιστορία τόσο με τους BRICS όσο και με τη SCO μόλις ξεκινά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail