Πολωνός ελεύθερος σκοπευτής που επέζησε στο Azovstal: «Φάγαμε κομμένα μέλη» για να αποφύγουμε την πείνα

Ο Krzysztof (δεξιά), ο μοναδικός Πολωνός αμυντικός της Azovstal της Μαριούπολης, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον πολεμικό ρεπόρτερ της Onet, Marcin Wyrwał. (πηγή: onet.pl)
Freepen.gr - Ο μόνος Πολωνός που πολέμησε στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal έδωσε την αφήγηση του για τις μάχες, τη ρωσική αιχμαλωσία και τις σκληρές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης.

Σε ένδειξη του πόσο απελπιστική έγινε η κατάσταση στο πολιορκημένο εργοστάσιο χαλυβουργίας καθώς τα τρόφιμα σπάνιζαν μέρα με τη μέρα, είπε στο πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Onet ότι «φάγαμε ακρωτηριασμένα πόδια και χέρια».

Ο Κριστόφ ήταν ελεύθερος σκοπευτής στο τάγμα του Αζόφ . Ρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητά του και τον αριθμό των σκοτωμένων Ρώσων.

«Παρατήρησα μέχρι και εκατό από αυτούς, στα εκατό συν, σταμάτησα να μετράω», είπε.

Ο Πολωνός τραυματίστηκε βαριά στις 20 Απριλίου.

«Έριξαν μια νάρκη από ένα ελικόπτερο που έπεσε 20 εκατοστά από το πόδι μου. Χτυπήθηκα από την πλήρη δύναμη της έκρηξης. Πληγώθηκα βαριά. Είχα δύο πόδια σκισμένα, μια σπασμένη σπονδυλική στήλη και κατεστραμμένα χέρια. Οι γιατροί είπαν ότι «ένα λεπτό ακόμη ή ενάμιση λεπτό» και θα είχα πεθάνει από αιμορραγία. Έχασα δυόμισι λίτρα αίμα. Οι γιατροί ήθελαν να ακρωτηριάσουν τα πόδια μου, αλλά από θαύμα τα άφησαν ολόκληρα», είπε.

Ο άνδρας παρείχε την αφήγηση του για τις σκληρές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Azovstal και την έλλειψη τροφής και νερού. 

«Δώσαμε το καλό φαγητό και ποτό σε πολίτες και παιδιά και φάγαμε χαλασμένο κρέας και πλιγούρι. Την τελευταία εβδομάδα, φάγαμε κομμένα πόδια και χέρια», δήλωσε.

Στις 16 Μαΐου, ο Krzysztof και άλλα μέλη του τάγματος Azov, που έχουν θεωρηθεί εθνικοί ήρωες στην Ουκρανία, περικυκλώθηκαν από τους Ρώσους.

«Στην αρχή, όλοι μας φοβόντουσαν, πολίτες και στρατιώτες. Είπαν ότι δεν είμαστε αιχμάλωτοι από αυτούς, αλλά αυτοί που αιχμαλωτίστηκαν από εμάς. Είπαν επίσης ότι δεν χρειαζόμασταν στην Ουκρανία, ότι θα μας πυροβολήσουν, για να συμμετάσχουμε στο πλευρό τους. Κανένας από το τάγμα του Αζόφ δεν συμφώνησε με αυτό», είπε.

Ο Πολωνός είπε ότι μετά την αποκατάσταση σχεδιάζει να επιστρέψει στο τάγμα του Αζόφ. Και να σκεφτεί κανείς πως οι Πολωνοί υπέφεραν τα πάνδεινα από τους ναζί.

«Είναι καλό να σκοτώνεις αυτούς τους Ρώσους», είπε.

* με πληροφορίες από rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail