Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης πιστεύουν ότι ο χειμώνας θα δώσει την ευκαιρία για διπλωματία στην Ουκρανία

SaveUkraine / pixabay
Ορισμένοι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως ο φετινός χειμώνας θα δώσει μια ευκαιρία για διπλωματία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς δεν πιστεύουν ότι καμία από τις δύο πλευρές μπορεί να επιτύχει πλήρως τους στόχους της στον πόλεμο, ανέφερε την Τετάρτη το NBC News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Dave DeCamp - news.antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Τον χειμώνα όλα επιβραδύνονται», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος. «Οι δυνατότητες για συνομιλίες, θα θέλαμε να το δούμε να συμβαίνει». Η έκθεση ανέφερε πως οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να διώξει τη Ρωσία από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Επίσης την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας. Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στο NBC ότι εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει τη Χερσώνα, θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε «καλύτερη θέση για διαπραγμάτευση».

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορεί να πιστεύουν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δυνατές εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει τη Χερσώνα. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο διπλωματίας λόγω της απειλής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων και του γεγονότος πως εάν η Ρωσία ηττηθεί στην Ουκρανία, μπορεί να έρθει πιο κοντά στην Κίνα.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης στο NBC ότι η απώλεια της Χερσώνας από τη Ρωσία θα μπορούσε να κάνει την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν λιγότερο πιθανό να συνομιλήσει, αλλά η Μόσχα επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες που αναδεικνύονται αυτή την στιγμή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δε θα ωθήσουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποθάρρυναν επίσης τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, όταν η συμφωνία ήταν εφικτή μετά τις κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και προέτρεψε την Ουκρανία να μη διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και οι διαπραγματεύσεις τελικά απέτυχαν. Αλλά τώρα, φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή στη δυτική προσέγγιση, με τις ΗΠΑ τουλάχιστον να διερευνούν την ιδέα της διπλωματίας.

Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο NBC πως όταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επισκέφθηκε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την ιδέα για το πότε θα τελειώσει η σύγκρουση με τον Ζελένσκι και εάν θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια διπλωματική λύση. Η έκθεση ανέφερε ότι ο Σάλιβαν δεν ήθελε να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί, αλλά είπε πως το Κίεβο πρέπει να αλλάξει την στάση του στις διαπραγματεύσεις για να διατηρήσει την υποστήριξη από τους δυτικούς υποστηρικτές του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την Τετάρτη τη δημόσια θέση της κυβέρνησης ότι εξαρτάται από την Ουκρανία πότε θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. «Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε πρόσφατα ένα διάταγμα που αποκλείει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι πρόεδρος, αλλά φάνηκε να εγκαταλείπει αυτή τη ζήτηση αυτή την εβδομάδα μετά την πρόταση του Σάλιβαν. Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά διατήρησε τους όρους που δεν είναι αρχικοί για τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποχώρησης της Ρωσίας και της πληρωμής της Μόσχας για τις πολεμικές ζημιές.

Ενώ συζητείται η διπλωματία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται επίσης για να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της για τα επόμενα χρόνια, και η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της μετά την κινητοποίηση 300.000 νέων στρατευμάτων, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να έρθει μια επίθεση. Σύμφωνα με το NBC, το Κογκρέσο σχεδιάζει να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία αξίας κάπου μεταξύ 40 και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail