Μήνυμα προς την Ευρώπη: Ξεκινούν οι ρωσικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις υποδομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας

Freepen.gr - Μόλις τελείωσε η G20 στην Ινδονησία, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις μαζικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας εκτίμησε ότι ο βομβαρδισμός εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας στις 15 Νοεμβρίου ήταν ο μεγαλύτερος από την έναρξη των εχθροπραξιών. Στις 17 Νοεμβρίου, οι μαζικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σηματοδότησαν την έναρξη του δεύτερου σταδίου των ρωσικών χτυπημάτων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, αναφέρει το southfront.org.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τη διοίκηση της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz, ανέφεραν πως ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε ορισμένες εγκαταστάσεις υποδομής φυσικού αερίου στις περιοχές του Κιέβου και του Χάρκοβο.

Ο χειριστής του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου δεν αποκάλυψε τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν. Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι η ζημιά δεν ήταν στρατηγικής φύσης. Οι στόχοι πιθανότατα ήταν το εργοστάσιο επεξεργασίας αερίου Shebelinsky κοντά στο Balakleya στην περιοχή Kharkov και μια επιχείρηση εξόρυξης στην περιοχή του Κιέβου.

Τα πρώτα χτυπήματα στις εγκαταστάσεις υποδομής φυσικού αερίου αποτελούν προειδοποίηση όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους δυτικούς συμμάχους της, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η αρχική ελάχιστη ζημιά έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης. Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στην υποδομή φυσικού αερίου, η Ουκρανία θα μείνει χωρίς τον δεύτερο σημαντικότερο ενεργειακό της πόρο. Η Μόσχα προειδοποιεί επίσης την πολιτική Δύση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαφορετικά η Ευρώπη θα χάσει την ευκαιρία της να μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Οι προμήθειες φυσικού αερίου μπορούν ακόμα να ανανεωθούν για αμοιβαίο όφελος ή μπορούν να πληρωθούν με ρωσικούς πυραύλους.

Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, τη Βίνιτσα, το Ντνεπροπετρόβσκ και την περιοχή του Λβιβ υπέστησαν επίσης ζημιές. Από το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Ορισμένοι στρατιωτικοί στόχοι χτυπήθηκαν επίσης από ρωσικούς πυραύλους.

Στην πόλη Ochakov, ρωσικά UAV καμικάζι Geranium έπληξαν μια «εγκατάσταση υλικοτεχνικής υποστήριξης». Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να στόχευσε τις εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίες προετοιμάζονταν για την επιχείρηση στη χερσόνησο Kinburnsky. Στην περιοχή της Οδησσού, μια στρατιωτική μονάδα στην πόλη Zastava καταστράφηκε. Επιπλέον, το εργαστήριο Yuzhmash στο Dnepropetrovsk υπέστη επίσης ζημιές.

Με τη σειρά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχισαν τις επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος. Στην Κριμαία, ένα ουκρανικό UAV στόχευσε τον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας Kafa κοντά στην πόλη Feodosia. Ωστόσο, η επίθεση απέτυχε και οι εγκαταστάσεις δεν υπέστησαν ζημιές.

Συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν επίσης στη βόρεια Κριμαία στο Dzhankoy, αλλά δεν αναφέρθηκαν χτυπήματα σε στόχους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη Shebekino στη ρωσική περιοχή Belgorod. Αποτέλεσμα της τελευταίας επίθεσης ήταν να τραυματιστεί ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι.

Ένας άλλος στόχος ήταν ένας υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Belgorod όπου υπέστησαν ζημιές δύο μετασχηματιστές. Δεν υπήρξαν θύματα, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε άμεσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail