Διαμαρτυρίες στην Πράγα: τοπική εκδήλωση ή ένδειξη επερχόμενης αναταραχής σε όλη την Ευρώπη;

Σα να μην ήταν αρκετά κακή η πολιτική αποσύνθεση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυνάμεις της πολιτικής Δύσης, οι άνθρωποι που έχουν βαρεθεί με τις καταστροφικές πολιτικές των αποτυχημένων κυβερνήσεών τους βγαίνουν επιτέλους στους δρόμους. Ωθούμενοι στο χείλος της φτώχειας (ή πέρα ​​από αυτό), με αυξανόμενα κόστη τροφίμων, ενέργειας και στέγασης, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά των πολιτικών της τσεχικής κυβέρνησης. Από την Παρασκευή, οι κάτοικοι της Πράγας βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της τσεχικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Petr Fiala, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, καθώς και άμεσες συνομιλίες και συμφωνία για μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Πρόκειται για μια νέα εθνική αναγέννηση και στόχος της είναι η Τσεχική Δημοκρατία να είναι ανεξάρτητη", δήλωσε ο διοργανωτής Ladislav Vrabel . «Όταν βλέπω μια γεμάτη πλατεία, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό».

Οι διαδηλώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Πράγα, αλλά έγιναν τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, το Μπρνο. Οργανωμένες υπό το σύνθημα «Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία», οι διαδηλώσεις απέσπασαν μεγάλης κλίμακας υποστήριξη και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, καθώς αριστερά και δεξιά κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν για τις υποτελείς πολιτικές της κυβέρνησης στην Πράγα.

«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας, η κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων είναι ο εχθρός», είπε ένας ομιλητής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press. Η Πράγα έχει στείλει πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και άλλα βαρέα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και έχει παράσχει περίπου 500.000 βίζες σε Ουκρανούς πολίτες, μαζί με πλήρη οφέλη. Αυτό έχει προκαλέσει απογοήτευση σε εκατομμύρια Τσέχους, πολλοί από τους οποίους τώρα αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά είδη πρώτης ανάγκης, καθώς η κυβέρνησή τους σπαταλά όλο και πιο πενιχρούς πόρους στέλνοντάς τους στη διεφθαρμένη κυβέρνηση στο Κίεβο. Μεταξύ των προαναφερθέντων αιτημάτων, όπως η παύση των αντιρωσικών πολιτικών, οι διοργανωτές διαμαρτυρίας απαιτούν επίσης να μη χορηγηθεί καθεστώς μόνιμης διαμονής στους Ουκρανούς πολίτες στην Τσεχία.

Αυτή η διαμαρτυρία ήταν η τρίτη από μια σειρά διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από μια τσέχικη ομάδα που απαιτούσε την αποχώρηση της Πράγας από το ΝΑΤΟ και τη δημιουργία κανονικών δεσμών με τη Μόσχα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Petr Fiala προσπάθησε να απορρίψει τις διαδηλώσεις ως υποτιθέμενες «εμπνεόμενες από προπαγανδιστικές αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου». Η τσεχική κυβέρνηση ήταν θλιβερά απροετοίμαστη για τις οικονομικές συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων και πολιτικών που διατάχθηκε να εφαρμόσει, με αποτέλεσμα το διαρκώς αυξανόμενο κόστος που δεν έχει αντιμετωπιστεί παρά τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και τα ανώτατα όρια τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά. Αντίθετα, οι έλεγχοι των τιμών γύρισαν μόνο μπούμερανγκ, προκαλώντας ελλείψεις και με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Παρά τις προσπάθειες της δυτικής κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής να παρουσιάσει τις διαμαρτυρίες της Πράγας ως «απλώς τοπικό φαινόμενο», η αλήθεια είναι ότι αποτελούν απλώς ένα σχετικά μικρό μέρος ενός αυξανόμενου κύματος δυσαρέσκειας όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στην Ευρώπη ως σύνολο. Στις 27 Οκτωβρίου, μόλις μια ημέρα πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις στην Πράγα, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Γαλλία, ζητώντας υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. Η απεργία περιελάμβανε επίσης δασκάλους, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και σιδηροδρόμους, μεταξύ χιλιάδων άλλων Γάλλων πολιτών. Τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες, παρόμοιες διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αυστρία.

"Αυτή είναι απλώς η σιωπή πριν από την καταιγίδα - η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και οι άνθρωποι δεν έχουν καμία αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει μια εύλογη στρατηγική για να ελέγξει την κρίση", δήλωσε ο Γερμανός δημοσκόπος Manfred Güllner στη Wall Street Journal.

Σε μια εποχή που περίπου το 75% των γερμανικών οικογενειών αναγκάζονται να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, μόλις το 9% των Γερμανών υποστηρίζει τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις πολιτικές του για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης που απειλεί να καταστρέψει τη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της ΕΕ. Αν και οι διαδηλωτές στη Γαλλία δεν έθεσαν τις αντιρωσικές κυρώσεις στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους, οι Γερμανοί διαδηλωτές ζήτησαν να σταματήσουν αυτές οι αυτοτραυματιστικές πολιτικές. Η μαζική δυσαρέσκεια στην Ευρώπη σίγουρα θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια συνειδητοποιούν τώρα πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των διαρκώς αυξανόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ζητημάτων της.

Δε χρειάζεται ένας ειδικός σε γεωπολιτικά ζητήματα για να συνδέσει τα σημεία και να καταλάβει πώς ο τελευταίος πόλεμος αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας επηρεάζει την ευημερία του κόσμου. Η κατάσταση στην ΕΕ έχει γίνει τόσο άσχημη τώρα που εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες που έχουν καταφύγει στην Ευρώπη επιστρέφουν στη (δύστυχη) χώρα τους που διοικείται από τη νεοναζιστική χούντα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IMO), πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Το καθεστώς του Κιέβου παλεύει τώρα να φιλοξενήσει τους πάντες και οι αξιωματούχοι του προτρέπουν τους πολίτες να μην επιστρέψουν αυτόν τον χειμώνα. Τα μπλακ άουτ έχουν γίνει ο κανόνας σε πολλές πόλεις και με τις ερχόμενες θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν η θέρμανση θα αποτελέσει μεγάλη ανησυχία τους επόμενους αρκετούς μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail