Το ΝΑΤΟ ελπίζει να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού — Λαβρόφ

Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ έχει σταματήσει να διεκδικεί την αμυντική του ουσία και τώρα ελπίζει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους την Κυριακή μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Ασία.

"Το ΝΑΤΟ δε λέει πλέον ότι είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία. Ήταν μια αμυντική συμμαχία όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Έχουν μετακινήσει τη γραμμή άμυνάς τους από τότε, όταν δεν υπάρχει πλέον το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ή η Σοβιετική Ένωση. Δεν είναι σαφές από ποιον αμύνονταν. Έχουν μετακινήσει αυτή τη γραμμή άμυνας πιο κοντά στα σύνορά μας αρκετές φορές, και τώρα ανακοίνωσαν στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης αυτό το καλοκαίρι ότι έχουν παγκόσμια ευθύνη και pvw η ασφάλεια του Ευρωατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού είναι αδιαίρετη», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

«Δηλαδή, στην πραγματικότητα, τώρα ισχυρίζονται ότι θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ (στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού) και ήδη μετατοπίζουν τη λεγόμενη αμυντική γραμμή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στην τάση για στρατιωτικοποίηση της περιοχής, αντιστοιχίζοντας τις προσπάθειες των τοπικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας, με μια διευρυνόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά περιέγραψε ειλικρινά τις εκτιμήσεις της στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και παρόμοιες προσεγγίσεις με τις ρωσικές εκφράστηκαν και από το Πεκίνο.

"Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό δύσκολα θα κάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα των περισσότερων χωρών που είναι εδώ", συνέχισε ο Λαβρόφ, "αλλά θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τη θέση μας. αν και δεν υπάρχει συναίνεση και στην ASEAN για το πώς να προχωρήσουμε στον τομέα της ασφάλειας σε αυτήν την περιοχή. Επομένως, εάν ο στόχος είναι να σπείρουν αμφιβολίες στην ASEAN και να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη μονολιθική τους θέση, τότε οι Αμερικανοί πέτυχαν τον στόχο τους".

Ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης σημείωσε τη θέση των περισσότερων χωρών της ASEAN, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, επικεντρώθηκαν στην υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων και όχι στην υποταγή των ενεργειών της ASEAN στα συμφέροντα των εξωπεριφερειακών παραγόντων. «Οι εταίροι μας εκτιμούν ιδιαίτερα τη θέση της Ρωσίας, τη θέση της Κίνας, που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του κεντρικού ρόλου του ASEAN», συνόψισε ο Λαβρόφ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail