Η Ρωσία μπορεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία σιτηρών, εάν η Ουκρανία παραβιάσει τις εγγυήσεις — Πούτιν

Freepen.gr - Η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποχωρήσει από τις συμφωνίες σιτηρών, εάν το Κίεβο αθετήσει την υπόσχεσή του να μην χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη.

Είπε ότι το Κίεβο έδωσε στη Μόσχα εγγυήσεις πως δε θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς.

"Έδωσα οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας να επαναλάβει την πλήρη συμμετοχή μας σε αυτό το εγχείρημα. Ταυτόχρονα, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να αποσυρθεί από αυτές τις συμφωνίες, εάν αυτές οι εγγυήσεις παραβιαστούν από την Ουκρανία", τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης επέστησε την προσοχή στο γεγονός πως αρχικά ο σκοπός της συμφωνίας για τα σιτηρά ήταν να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες. Για αυτό δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός για την εξαγωγή σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία. "Όλοι γνωρίζουν ότι, δυστυχώς, η Ουκρανία χρησιμοποίησε αυτόν τον ανθρωπιστικό διάδρομο για μια απόπειρα επίθεσης στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε αυτές τις νηοπομπές σιτηρών", είπε ο Πούτιν.

Εξήγησε πως η Μόσχα ζήτησε από το Κίεβο «δεσμεύσεις και εγγυήσεις ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί στο μέλλον και πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δε θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η Τουρκία ενήργησε ως μεσολαβητής για τη διευθέτηση αυτής της κατάστασης.

«Το υπουργείο Άμυνας έλαβε πληροφορίες από την τουρκική πλευρά ότι η Ουκρανία έχει δώσει τέτοιες υποσχέσεις - αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δε θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς», είπε ο Πούτιν σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να επανέλθει στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail