Δραματικό διάγγελμα Βούτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο πιέζει για σύγκρουση - Έρχονται πολλές άγρυπνες νύχτες

Freepen.gr - Απευθυνόμενος στο έθνος το βράδυ της Δευτέρας, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας αλλά όχι πανικού μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την αποσχισθείσα επαρχία του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες. Κατά την παραδοχή της ίδιας της ΕΕ, το πρόβλημα ήταν η άρνηση της Πρίστινα να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με το Βελιγράδι.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο από νωρίς αύριο, με πολλές άγρυπνες νύχτες μπροστά», είπε ο Βούτσιτς. Σύμφωνα με την αφήγηση του για τις συνομιλίες, ο Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell προειδοποίησε την αλβανόφωνη κυβέρνηση στην Πρίστινα πως διέθετε πληροφορίες που περιγράφουν την κατάσταση ως «στα όρια των συγκρούσεων», αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Ό,τι κάνει η Πρίστινα είναι παράνομο και το γνωρίζουν. Ο [Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς] Στόλτενμπεργκ τους προειδοποίησε, τους προειδοποίησαν όλοι», αλλά ούτως ή άλλως πιέζουν για σύγκρουση, είπε ο Βούτσιτς.

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν τον Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι τη Δευτέρα για να επιλύσουν το αδιέξοδο σχετικά με την επιμονή της Πρίστινα να καταργήσει τα σερβικά έγγραφα ταυτότητας και τις πινακίδες κυκλοφορίας. Το Κοσσυφοπέδιο ισχυρίζεται ότι η Σερβία συμφώνησε σε αυτό σε έγγραφο του 2013, αλλά το Βελιγράδι έχει επισημάνει ότι η Πρίστινα δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις της από αυτή τη συμφωνία.

«Υποβάλαμε μια πρόταση που ο Πρόεδρος Βούτσιτς αποδέχθηκε σήμερα, ενώ ο πρωθυπουργός Κούρτι όχι», είπε ο Μπορέλ στη συνέχεια. «Θα ενημερώσω τα κράτη μέλη για τη συμπεριφορά των δύο μερών και την έλλειψη σεβασμού των διεθνών νομικών υποχρεώσεων. Πρέπει να πω ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Κοσσυφοπέδιο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail