Το Νεκρό Χέρι: Τι θα συμβεί αν η απειλή ενός απόστρατου των ΗΠΑ για «καταστροφικό χτύπημα» στη Ρωσία πραγματοποιηθεί

hucky / pixabay
Η Μόσχα έχει σχεδιάσει να ανταποκριθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος της σοβιετικής εποχής το οποίο μπορεί ακόμη και να αντεπιτεθεί εάν το ΝΑΤΟ καταφέρει να εξουδετερώσει τους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων

Φανταστείτε μια μέρα να λάβουμε ξαφνικά μια ειδοποίηση για να μας πουν πως το κουμπί έχει πατηθεί και πυρηνικός πόλεμος έχει εξαπολυθεί;

Του Abbas Duncan, συντάκτης RT / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέσα σε λίγες ώρες, εκατομμύρια θα ήταν νεκροί και εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι θα πέθαιναν τις επόμενες ημέρες. Γκρίζες στάχτες θα πετάγονταν στον αέρα και θα σκορπίζονταν στα ερείπια της Μόσχας. Οι ΗΠΑ θα είχαν ανατινάξει όλα τα κέντρα «λήψης αποφάσεων» στη σημερινή Ρωσία. Τι γίνεται όμως με την Ουάσιγκτον; Το ίδιο πράγμα, αλλά όχι μόνο η αμερικανική πρωτεύουσα – και άλλες βασικές πόλεις του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα καταστραφούν επίσης.

Αυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα για την ανθρωπότητα εάν ποτέ χρησιμοποιηθούν ατομικά όπλα. Διότι, όπως συχνά επισημαίνουν οι σύγχρονοι Ρώσοι ηγέτες – δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε μια τέτοια σύγκρουση.

Πρόσφατα, ο πρώην Ευρωπαίος διοικητής του αμερικανικού στρατού, Μπεν Χότζες, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ανταπαντούσε με «ένα καταστροφικό χτύπημα» κατά της Ρωσίας εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε την πυρηνική της ικανότητα στην Ουκρανία. Ο Χότζες, τώρα λομπίστας στο CEPA (ομάδα πίεσης που χρηματοδοτείται από αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων για την προώθηση και διατήρηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη) είπε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να στοχεύσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας ή να καταστρέψει τις ρωσικές βάσεις στην Κριμαία. 

Ζωντανός νεκρός επικεφαλής μιας υπερδύναμης

Το 1984, ο Konstantin Chernenko, ένας 72χρονος εργάτης του κόμματος και πρώην επικεφαλής του μηχανισμού του Leonid Brezhnev, άρρωστος από εμφύσημα τελικού σταδίου, έγινε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεδομένων των σημερινών γεγονότων, ο ένας ήταν Ουκρανός από την Ουκρανία και ο άλλος Ρωσικής καταγωγής Ουκρανός.

«Ο ηγέτης μιας μεγάλης δύναμης αποδείχθηκε ότι δεν ήταν απλώς ένας σωματικά αδύναμος, αλλά ένα σοβαρά άρρωστο άτομο, στην πραγματικότητα ένα άτομο με αναπηρία», έγραψε ο διάδοχός του, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε ένα από τα βιβλία του. Ο Anatoly Chernyaev, ο οποίος υπηρετούσε τότε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής, θυμήθηκε πως, όταν ο Chernenko επρόκειτο να συναντηθεί με τον βασιλιά της Ισπανίας, οι βοηθοί του ετοίμασαν κομμάτια της ομιλίας του σε μικρές χάρτινες κάρτες. «Αλλά ο Τσερνένκο δεν μπορούσε να διαβάσει ούτε ένα κομμάτι χαρτί, τραύλιζε, μη καταλαβαίνοντας τίποτα που διάβαζε».

Τέσσερα χρόνια πριν από την άνοδό του στην εξουσία στην ΕΣΣΔ, εν μέσω των αυξημένων εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου λόγω της σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, πέρα ​​από τον ωκεανό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπέγραψε την περιβόητη Οδηγία 59 (pD-59), «Πολιτική Απασχόλησης Πυρηνικών Όπλων». που είχε ως στόχο να δώσει στους ηγέτες των ΗΠΑ μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός πυρηνικού πολέμου. Ωστόσο, οι διαρροές του «άκρως απόρρητου» περιεχομένου του προκάλεσαν πρωτοσέλιδες ιστορίες στους New York Times και την Washington Post που πυροδότησε ευρέως διαδεδομένους φόβους για τις επιπτώσεις του στην ανεξέλεγκτη πυρηνική σύγκρουση.

Το έγγραφο προϋπέθετε τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας για τον εντοπισμό σοβιετικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Κορέα. Οι Αμερικανοί σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν χτυπήματα ακριβείας σε αυτές τις τοποθεσίες και, έχοντας λάβει στοιχεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν το συντομότερο δυνατό, να χτυπήσουν ξανά εάν χρειαστεί. Οι συντάκτες της Οδηγίας 59, μεταξύ των οποίων ήταν ο προεδρικός στρατιωτικός σύμβουλος William Odom, πίστευαν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον τακτικών μονάδων του σοβιετικού στρατού δε θα οδηγούσε σε πυρηνική αποκάλυψη. Ωστόσο, ο Odom και οι συνάδελφοί του προειδοποίησαν πως ο πόλεμος θα παραταθεί – κατά την εκτίμησή τους, μπορεί να χρειαστούν «μέρες και εβδομάδες» για να βρεθούν όλοι οι στόχοι άξιοι για ένα πυρηνικό χτύπημα ακριβείας.

Το 1983 – ένα χρόνο πριν ο Τσερνένκο ανέλθει στην ηγεσία του Κρεμλίνου – οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους νέους πυρηνικούς πυραύλους Pershing II στη Δυτική Γερμανία. Αυτό αύξησε σημαντικά την πιθανότητα τέτοιων όπλων να φτάσουν στην ΕΣΣΔ μέσα σε λίγα λεπτά.

Λοιπόν, τι θα γινόταν αν ο Τσερνένκο – «σκυφτή φιγούρα, χέρια που τρέμουν, μια σπασμένη φωνή που καλεί για πειθαρχία και ανιδιοτελή δουλειά, φύλλα χαρτιού που του πέφτουν από τα χέρια»,  όπως περιγράφει ο Γκορμπατσόφ – έπρεπε να πάρει μια απόφαση για μια πυρηνική αντεπίθεση; Τι θα γινόταν αν ολόκληρη η ηγεσία ήταν νεκρή πριν να είχε την ευκαιρία να διατάξει αντίποινα; Ποιος θα επικοινωνούσε με απομακρυσμένους σταθμούς διοίκησης και υποβρύχια; 

Αυτός ακριβώς ο φόβος, για μια χώρα αποκεφαλισμένη, μια χώρα που στερήθηκε την ευκαιρία να απαντήσει, μια ευπάθεια που δεν άφηνε χώρο για αντίδραση, είχε κάνει τους Σοβιετικούς να αρχίσουν να εξετάζουν τις επιλογές τους. Η προσέγγιση «αν πάω κάτω, παίρνω τους πάντες μαζί μου» ήταν ένας τρόπος να αποδειχθεί ότι δεν θα μπορούσαν και δεν θα έπρεπε να υπάρξουν νικητές στους μελλοντικούς παγκόσμιους πολέμους. Αυτό το επιχείρημα έπρεπε να κάνει τον πόλεμο τόσο άνευ σημασίας που θα γινόταν αδύνατος.

Το σύστημα του Doomsday

Το 1984, αμέσως αφότου ο Chernenko έγινε ο νέος σοβιετικός ηγέτης, ο Valery Yarynich, συνταγματάρχης των Ελίτ Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, απέκτησε μια νέα θέση, αυτή του αναπληρωτή επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πυραυλικών Όπλων. Ήταν αυτός ο συνταγματάρχης στον οποίο ανατέθηκε η τελειοποίηση ενός ελαττωματικού συστήματος, μερικώς αυτοματοποιημένου, που θα εκτόξευε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε ένα αντίποινα αν η σοβιετική ηγεσία είχε αποκεφαλιστεί σε πυρηνικό βομβαρδισμό.

Το σύστημα – πιθανώς το πιο θανατηφόρο έργο του Ψυχρού Πολέμου – ονομαζόταν περίμετρος, ή «το νεκρό χέρι», ανεπίσημα. Τέθηκε σε μάχιμη υπηρεσία το 1983.

Η Σοβιετική Ένωση δε θα μπορούσε να ήταν αυτή που θα εκτόξευσε πρώτα ένα πυρηνικό ICBM στους Αμερικανούς. Σε αυτό το σενάριο, στις ΗΠΑ θα είχαν απομείνει αρκετές δυνάμεις για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε αντίποινα με τα υπόλοιπα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Ήταν επίσης επικίνδυνο να εκτοξεύονται πύραυλοι μετά την ανίχνευση αμερικανικών κεφαλών που κατευθύνονται προς την ΕΣΣΔ, αφού μέχρι τότε είχαν ήδη υπάρξει αρκετές περιπτώσεις ψευδών συναγερμών από τα συστήματα προειδοποίησης. Ο μόνος τρόπος που απέμενε ήταν να αντεπιτεθεί μόνο αφού επιβεβαιωθεί μια επίθεση από τον εχθρό. Αλλά αυτό εξαρτιόταν υπερβολικά από την κατάσταση του μυαλού του γενικού γραμματέα. Θα μπορούσε να είναι φοβισμένος, μπερδεμένος ή πολύ αργός για να ενεργήσει ή θα μπορούσε να πιστέψει πως ήταν άλλος ένας ψευδής συναγερμός.

Οι προγραμματιστές του Perimeter προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν την ανθρώπινη παρέμβαση. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο γενικός γραμματέας μετά τη λήψη οποιασδήποτε πληροφορίας για εχθρικό χτύπημα ήταν να θέσει το Perimeter σε επιφυλακή. Μετά από αυτό, η μοίρα της ανθρωπότητας πέρασε στα χέρια αξιωματικών, οι οποίοι θα έπρεπε να πάρουν μια απόφαση. Απομονώθηκαν σε ειδικές σφαιρικές αποθήκες τόσο βαθιά κάτω από τη γη που ακόμη και ένα πυρηνικό χτύπημα δεν μπορούσε να τους καταστρέψει. Αυτοί οι αξιωματικοί είχαν μια λίστα με τρία κριτήρια για την έναρξη μιας επίθεσης:

– Κατάσταση Περιμετρικού συστήματος. Αν ενεργοποιούνταν, σήμαινε ότι είτε το γενικό επιτελείο είτε το Κρεμλίνο το είχαν θέσει σε επιφυλακή.

– Επικοινωνία με διοικητές και αρχηγούς κομμάτων. Εάν αυτή χαθεί, θα έπρεπε να υποτεθεί πως η ηγεσία είχε σκοτωθεί.

– Το γεγονός ενός πυρηνικού χτυπήματος. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε δίκτυο ειδικών αισθητήρων για τη μέτρηση του επιπέδου ακτινοβολίας και φωτισμού, σεισμικών κραδασμών και αύξησης της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Εάν το σύστημα ήταν ενεργοποιημένο, η ηγεσία ήταν νεκρή και είχε όντως λάβει χώρα πυρηνική επίθεση, οι αξιωματικοί έπρεπε να εξουσιοδοτήσουν την εκτόξευση των πυραύλων διοίκησης. Σε 30 λεπτά θα έδιναν εντολή να εκτοξευθούν όλοι οι πυρηνικοί πύραυλοι που ήταν ακόμη άθικτοι. Στόχος ήταν οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Yarynich, το σύστημα χρησίμευσε και ως ασφάλιση έναντι βιαστικών αποφάσεων της ανώτατης ηγεσίας της χώρας με βάση μη επαληθευμένες πληροφορίες. Έχοντας λάβει σήμα από το σύστημα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων, οι ανώτατοι αξιωματούχοι μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το σύστημα Perimeter και να περιμένουν την εξέλιξη των γεγονότων, έχοντας απόλυτη πεποίθηση ότι ακόμη και η καταστροφή όλων όσων είχαν την εξουσία να εκδώσουν εντολή για αντίποινα δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα αντίποινα.

Ένας από τους προγραμματιστές της Perimeter, ο Alexander Zheleznyakov, περιέγραψε ένα πιθανό σενάριο για τη χρήση του συστήματος ως εξής:

«Δύο ώρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, όταν φαινόταν πως δεν υπήρχε τίποτα και, το πιο σημαντικό, κανείς να πολεμήσει, στην απομακρυσμένη τάιγκα της Σιβηρίας, στις στέπες του Καζακστάν, στους βάλτους της κεντρικής Ρωσίας, οι καταπακτές των εκτοξευτών ναρκών σχεδόν ανοίγουν ταυτόχρονα και δεκάδες ασημένιοι γίγαντες όρμησαν στον ουρανό. Τριάντα λεπτά αργότερα, τη μοίρα της Μόσχας και του Λένινγκραντ, του Κιέβου και του Μινσκ, του Βερολίνου και της Πράγας, του Πεκίνου και της Αβάνας μοιράστηκαν η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, η Βόννη και το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη, το Σίδνεϊ και το Τόκιο.

Έχοντας ξεκινήσει ξαφνικά, ο πυρηνικός πόλεμος τελείωσε το ίδιο ξαφνικά, καταστρέφοντας τους πάντες. Δεν υπήρχαν νικητές ή ηττημένοι. Μόνο μικρές ομάδες ανθρώπων που δεν καταλάβαιναν τίποτα κάπου στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, γυρνώντας πυρετωδώς τα κουμπιά των σιωπηλών ραδιοφώνων αμέσως, παρακολουθώντας με φόβο τις αστραπές που φλέγονται στον ορίζοντα».

Ωστόσο, ήταν ακόμα οι αξιωματικοί που έπρεπε να κάνουν την τελευταία κλήση στην επίθεση που θα κατέστρεφε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Το ερώτημα παραμένει αν οι προγραμματιστές του Perimeter προχώρησαν παραπέρα και έκαναν το σύστημα εντελώς αυτόνομο, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικό Doomsday Machine (Μηχανή της Μέρας της Αποκάλυψης). Ο Yarynich ισχυρίζεται ότι οι στρατηγοί δε συμφώνησαν με αυτό, αν και οι απόψεις των συναδέλφων του διίστανται. Είπε επίσης στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Χόφμαν pvw πίστευε ότι ήταν απόλυτη βλακεία να κρατάς μυστικό το Νεκρό Χέρι, αφού ένα τέτοιο σύστημα ήταν χρήσιμο ως αποτρεπτικός παράγοντας μόνο αν ο αντίπαλός σου το γνώριζε.

Είναι το νεκρό χέρι..νεκρό; 

Ο Yarynich ήταν αυτός που σφύριξε το Perimeter μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μίλησε προσεκτικά για τις βασικές λεπτομέρειες του συστήματος Dead Hand με τον Αμερικανό ειδικό πυρηνικής ασφάλειας Μπρους Μπλερ, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη του συστήματος σε ένα άρθρο των New York Times, χωρίς να αναφέρει τον Ρώσο συνταγματάρχη, αν και οι συνάδελφοί του γνώριζαν καλά ποιος είχε διαρρεύσει τις πληροφορίες. Το 2003, ο ίδιος ο Yarynich έγραψε ένα βιβλίο, «C3: Nuclear Command, Control, Cooperation», παρέχοντας ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Είχε περάσει το υπόλοιπο της ζωής του παλεύοντας για διαφάνεια στους πυρηνικούς μηχανισμούς διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας και των ΗΠΑ. «Τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολιτικό εργαλείο», πίστευε.

«Σήμερα, αντιμετωπίζουμε έναν προφανή παραλογισμό», έγραψε ο Yarynich στην εισαγωγή του βιβλίου του. «Από τη μια πλευρά… οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν ανοιχτεί άνευ προηγουμένου μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες που ήταν εντελώς μυστικές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».

«Τώρα βάσεις δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι προσβάσιμες στο κοινό περιλαμβάνουν πληροφορίες για τους διάφορους τύπους αμερικανικών και ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών κεφαλών, τον αριθμό, τα χαρακτηριστικά, την τοποθεσία, τα γραφεία σχεδιασμού και τις εγκαταστάσεις παραγωγής… Τα αποτελέσματα τέτοιων αποφασιστικών βημάτων είναι προφανή: η διαδικασία μείωσης των πυρηνικών όπλων έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται με επιτυχία».

Ωστόσο, υποστήριξε ο Yarynich, αυτό δεν είναι αρκετό: η απόλυτη μυστικότητα εξακολουθεί να βασιλεύει όταν πρόκειται για τη διοίκηση και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

«Δύο ζητήματα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία εδώ», εξήγησε.

«Πρώτον, ποια μέτρα έχουν ληφθεί από τις πυρηνικές δυνάμεις κατά της τυχαίας ή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης πυρηνικών όπλων και πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα μέτρα; Δεύτερον, ποια είναι η ιδεολογία για την υποθετική εξουσιοδοτημένη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων;».

Το 2007, ο Yarynich έδωσε μια λεπτομερή συνέντευξη στο περιοδικό Wired. Σε αυτό, επανέλαβε την ιστορία του για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Perimeter, και το πιο σημαντικό, επιβεβαίωσε ότι το σύστημα ενημερώνεται συνεχώς και πως είναι περήφανος που συμμετείχε στην ανάπτυξή του: διαχειρίστηκε με επιτυχία το έργο του στον Ψυχρό Πόλεμο και μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί. Το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει λόγος για το σύστημα. Ο Yarynich πίστευε πως η δημοσιότητα γύρω από το σύστημα θα ήταν χρήσιμη για τη Ρωσία: κανείς δε θέλει να πεθάνει μάταια.

Σύμφωνα με τον Pyotr Kazulsky, πρώην ερευνητή στο Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, σήμερα το σύστημα Perimeter έχει ενημερωθεί και το νέο κέντρο ελέγχου είναι εξοπλισμένο με ένα νευρωνικό δίκτυο. Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση αυτού. Δεν υπάρχουν άλλες πηγές που θα μπορούσαν να μιλήσουν γι' αυτό, επομένως η αναβάθμιση της «ιδιαιτερότητας» παραμένει φήμη – και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι, αφού όλες οι πληροφορίες για το σύστημα (και το ανάλογό του) είναι διαβαθμισμένες. Ο Μπρους Μπλερ έχει επίσης επανειλημμένα ισχυριστεί πως το σύστημα ενημερώνεται συνεχώς.

Το Δεκέμβριο του 2011, ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Σεργκέι Καρακάεφ, δήλωσε ότι το σύστημα Perimeter υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι σε επιφυλακή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail