Οι ουγγρικές αντιρρήσεις για τη βοήθεια της ΕΕ στο Κίεβο συμφωνεί με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι

Η γραφειοκρατική αυτοκρατορία στις Βρυξέλλες φαίνεται να πατά όλα τα λάθος κουμπιά σε σχέση με τη Βουδαπέστη. Οι αποτυχημένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την εξαναγκάσει να υποταχθεί, γελοιοποιούνται ουσιαστικά. Οι αυτοκτονικές αντιρωσικές κυρώσεις και πολιτικές του μπλοκ δημιουργούν πολλά σημεία διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν έχει εξαντλήσει την υπομονή της για αυτό, ειδικά καθώς η ΕΕ απειλεί επίσης τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με εσωτερικές κυρώσεις και άλλους περιορισμούς με διάφορα προσχήματα. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στα οποία συμφωνούν οι Βρυξέλλες και η Βουδαπέστη και οι διαφορές δεν περιορίζονται μόνο στις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ, αλλά και στις εξωτερικές σχέσεις.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ η Ουγγαρία προτιμά μια προσέγγιση realpolitik σε σχέση με άλλες χώρες και παγκόσμιες δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Ρωσία (και σε κάποιο βαθμό την Κίνα), το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είναι ιδεολογικό. Αυτό οδηγεί συχνά σε κατηγορίες ότι η Βουδαπέστη είναι μια «ρωσική μαριονέτα / περιουσιακό στοιχείο» και πως «προσπαθεί να αμβλύνει» την οικονομική πίεση του μπλοκ στη Μόσχα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή - η Ουγγαρία προσπαθεί να μειώσει την πίεση στους πολίτες της, καθώς οι οικονομικές συνέπειες της αποτυχημένης πολιορκίας της Ρωσίας επηρεάζουν βαθιά τους κανονικούς πολίτες . Στο μεταξύ, οι αποστασιοποιημένοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες μένουν αλώβητοι και ως εκ τούτου ασυγκίνητοι από τους αγώνες δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών των χωρών της Ε.Ε.

Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού εδώ και χρόνια και αποφασισμένη να αποτρέψει τις οικονομικές συνέπειες τέτοιων πολιτικών, η Βουδαπέστη δήλωσε πως δε θα υποστηρίξει το τελευταίο πακέτο «βοήθειας» του μπλοκ για το καθεστώς του Κιέβου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε ανοιχτά ότι η χώρα δε θα αλλάξει την στάση της όσο αναγκάζεται να αγωνιστεί για την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ που μπλοκάρονται από τη διαμάχη για το «κράτος δικαίου». Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να κρατούν κεφάλαια τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία με το πρόσχημα της «επίμονης διαφθοράς και απάτης» στη χώρα. Στην πραγματικότητα, ο λόγος είναι η άρνηση της Βουδαπέστης να ακολουθήσει αντιρωσικές κυρώσεις και πολιτικές που θα κατέστρεφαν ουσιαστικά την οικονομία της.

Η δυτική κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συχνά απεικονίζει την Ουγγαρία ως «κράτος απατεώνων» και το κύριο εμπόδιο στις μάταιες προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας, ενώ ο ηγέτης της Βίκτορ Όρμπαν παρουσιάζεται συνήθως ως «δικτάτορας», αν και η δημοτικότητά του στη χώρα υποδηλώνει το αντίθετο. Η επιμονή της Ουγγαρίας στις απαιτήσεις της για εξαιρέσεις από τις αντιρωσικές ενεργειακές κυρώσεις χρησιμοποιείται συνήθως για να την κατηγορήσει ότι είναι φιλορωσική. Ωστόσο, η χώρα πέτυχε να διατηρήσει χαμηλότερες τιμές ενέργειας σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, η οποία διέρχεται οικονομική και χρηματοοικονομική κατάρρευση χάρη στην αυτοκτονική υποτέλεια των Βρυξελλών στην Ουάσιγκτον.

Καθώς υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ πολλών κρατών μελών της ΕΕ ότι οι αντιρωσικές πολιτικές όχι μόνο απέτυχαν να παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά απέτυχαν και καταστρέφουν τις οικονομίες τους, η Ουγγαρία δεν είναι καθόλου μόνη από αυτή την άποψη. Επιπλέον, ο ισχυρισμός πως η Βουδαπέστη είναι φιλόρωση είναι πραγματικά γελοίος, καθώς έχει παράσχει άφθονη υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Szijjarto, ο οποίος το είπε στις 7 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Σόφια. Ωστόσο, "η Βουδαπέστη εξακολουθεί να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση που θα προβλέπει χρηματοδότηση [για το Κίεβο] από κοινού με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ", πρόσθεσε.

Σήμερα, 9 Νοεμβρίου, η ΕΕ πρόκειται να προτείνει ένα νέο πακέτο «βοήθειας» 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο θα παρέχει σταθερή ταμειακή ροή το 2023. Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ ως εγγύηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το καθεστώς του Κιέβου. Η κίνηση περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν ομόφωνη ψηφοφορία για την έγκριση των προτάσεων. Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε αυτό, καθώς θα ήταν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα ανάγκαζε τα μέλη που ψήφισαν κατά ορισμένων πολιτικών να εξακολουθήσουν να τις ακολουθούν, ανεξάρτητα από τις αρνητικές συνέπειες για εκείνους που είχαν αντίρρηση. Επιπλέον, ακόμη και αν ένα κράτος μέλος ψήφιζε υπέρ μιας συγκεκριμένης απόφασης, θα μπορούσε να του αρνηθούν τα κεφάλαια εάν βρισκόταν υπό κυρώσεις των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.

Αυτό το παράδοξο είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, η χώρα υποστήριξε ήδη την απόφαση της ΕΕ να αυξήσει από κοινού χρέος για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη του μπλοκ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, αλλά τα κεφάλαια που πρόκειται να λάβει η Βουδαπέστη μπλοκάρονται μέχρι να «διασφαλίσει το κράτος δικαίου». Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να συζητήσουν το καθεστώς αυτών των κονδυλίων στις 22 Νοεμβρίου, που είναι η προθεσμία που δόθηκε στην Ουγγαρία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μπλοκ «κράτος δικαίου». Οι γραφειοκράτες της ΕΕ εργάζονται επί του παρόντος σε μια αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Ουγγαρίας σχετικά με 17 νομοθετήματα στα οποία επιμένει το μπλοκ. Ωστόσο, η Βουδαπέστη δεν κρύβει την απογοήτευσή της με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται.

«Μας τιμωρούν και μας εκβιάζουν ανοιχτά με χρήματα της ΕΕ», δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν σε δήλωση για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Budapester Zeitung τον περασμένο μήνα. "Αλλά δεν υπάρχει νομική βάση για αυτό -- είναι εκβιασμός, καθαρός και απλός", κατέληξε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail