Ανοίγοντας τις πύλες για τους κερδοσκόπους του πολέμου

WikiImages / pixabay
Εάν περάσει, η τροπολογία Reed/Inhofe που επικαλείται τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης εν καιρώ πολέμου θα δώσει στους εμπόρους του θανάτου αυτό που αναζητούν, γράφουν οι Medea Benjamin και Nicolas JS Davies.

Από τη Medea Benjamin και τον Nicolas JS Davies - commondreams.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν οι ισχυροί ηγέτες της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, οι γερουσιαστές Jack Reed (D-RI) και Jim Inhofe (R-OK), έχουν τον τρόπο τους, το Κογκρέσο θα επικαλεστεί σύντομα εξουσίες έκτακτης ανάγκης εν καιρώ πολέμου για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα αποθέματα όπλων του Πενταγώνου.

Η  τροπολογία υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αναπλήρωση των όπλων που έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, αλλά μια ματιά στη λίστα επιθυμιών που εξετάζεται σε αυτήν την τροπολογία αποκαλύπτει μια διαφορετική ιστορία.

Η ιδέα των Reed και Inhofe είναι να ενσωματώσουν την τροποποίησή τους εν καιρώ πολέμου στον Νόμο για τις Πιστώσεις Εθνικής Άμυνας του FY2023 (NDAA) που θα ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Η τροπολογία πέρασε από την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών στα μέσα Οκτωβρίου και, εάν γίνει νόμος, θα επιτραπεί στο Υπουργείο Άμυνας να κλείνει πολυετείς συμβάσεις και να αναθέτει μη ανταγωνιστικές συμβάσεις σε κατασκευαστές όπλων για όπλα που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Εάν η τροπολογία Reed/Inhofe στοχεύει πραγματικά στην αναπλήρωση των προμηθειών του Πενταγώνου, τότε γιατί οι ποσότητες στη λίστα επιθυμιών του ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που  αποστέλλονται στην Ουκρανία;

Ας κάνουμε τη σύγκριση:

  • Το σημερινό «αστέρι» της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι το  σύστημα πυραύλων HIMARS της Lockheed Martin, το ίδιο όπλο που χρησιμοποιούσαν  οι Αμερικανοί πεζοναύτες για να μετατρέψουν σε ερείπια μεγάλο μέρος της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, το 2017. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 38 συστήματα HIMARS σε Ουκρανία, αλλά οι γερουσιαστές Reed και Inhofe σχεδιάζουν να «αναπαραγγείλουν» 700 από αυτά, με 100.000 πυραύλους, που θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Ένα άλλο όπλο πυροβολικού που παρέχεται στην Ουκρανία είναι το όπλο M777 των 155 χλστ. Για να «αντικαταστήσουν» τα 142 M777 που στάλθηκαν στην Ουκρανία, οι γερουσιαστές σχεδιάζουν να παραγγείλουν 1.000 από αυτά, με εκτιμώμενο κόστος 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την BAE Systems.
  • Οι εκτοξευτές HIMARS μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν τους πυραύλους MGM-140 ATACMS μεγάλης εμβέλειας (έως 190 μίλια) της Lockheed Martin, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν έχουν στείλει στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν εκτοξεύσει μόνο 560 από αυτούς, κυρίως στο Ιράκ το 2003. Ο ακόμη μεγαλύτερος βεληνεκούς "Πύραυλος Ακριβείας", που παλαιότερα απαγορευόταν βάσει της Συνθήκης INF που αποκήρυξε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα αρχίσει να αντικαθιστά το ATACMS το 2023, ωστόσο η τροποποίηση Reed-Inhofe θα αγόραζε 6.000 ATACMS, 10 φορές περισσότερα από όσα έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ οι ΗΠΑ, με εκτιμώμενο κόστος 600 εκατομμυρίων δολαρίων.Οι Reed και Inhofe σχεδιάζουν να αγοράσουν 20.000  αντιαεροπορικούς πυραύλους  Stinger από τη Raytheon. Αλλά το Κογκρέσο ξόδεψε ήδη 340 εκατομμύρια δολάρια για 2.800 Stingers για να αντικαταστήσουν τους 1.400 που στάλθηκαν στην Ουκρανία. Η τροπολογία των Reed και Inhofe θα «ξαναγεμίσει» τις μετοχές του Πενταγώνου 14 φορές, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ουκρανία με δύο αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα Harpoon - ήδη μια προκλητική κλιμάκωση - αλλά η τροπολογία περιλαμβάνει 1.000 πυραύλους Boeing  Harpoon (περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και 800 νεότερους  πυραύλους Kongsberg Naval Strike (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια), ως αντικατάσταση του Πενταγώνου για το Harpoon.
  • Το  σύστημα αεράμυνας Patriot είναι ένα άλλο όπλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν στείλει στην Ουκρανία, επειδή κάθε σύστημα μπορεί να κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια και η βασική εκπαίδευση για τους τεχνικούς για τη συντήρηση και την επισκευή χρειάζεται περισσότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Και όμως η λίστα επιθυμιών Inhofe-Reed περιλαμβάνει 10.000 πυραύλους Patriot, συν εκτοξευτές, που θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Τα ATACMS, τα Harpoons και τα Stingers είναι όλα όπλα που το Πεντάγωνο καταργούσε ήδη σταδιακά, οπότε γιατί να ξοδέψετε δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσετε χιλιάδες από αυτά τώρα; Τι ακριβώς είναι αυτό; Είναι αυτή η τροπολογία ένα ιδιαίτερα κραυγαλέο παράδειγμα πολεμικής κερδοσκοπίας από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κογκρέσου; Ή μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται πραγματικά να πολεμήσουν ένα μεγάλο χερσαίο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας;

Η καλύτερη κρίση μας είναι ότι και τα δύο είναι αληθινά. 

Εξετάζοντας τη λίστα των όπλων, ο στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος συνταγματάρχης πεζοναυτών Mark Cancian σημείωσε:

«Αυτό δεν αντικαθιστά αυτό που δώσαμε [στην Ουκρανία]. Δημιουργεί αποθέματα για ένα μεγάλο χερσαίο πόλεμο [με τη Ρωσία] στο μέλλον. Αυτή δεν είναι η λίστα που θα χρησιμοποιούσατε για την Κίνα. Για την Κίνα θα είχαμε μια πολύ διαφορετική λίστα».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει πως δε θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν τη Ρωσία γιατί αυτό θα ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος και όσο κλιμακώνεται, τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα σε πολλές πτυχές του πολέμου: βοηθώντας στον σχεδιασμό των ουκρανικών επιχειρήσεων, παροχή πληροφοριών βάσει δορυφόρου, διεξαγωγή  κυβερνοπολέμου και λειτουργούν κρυφά εντός της Ουκρανίας ως δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και παραστρατιωτικοί της CIA.

Τώρα η Ρωσία κατηγόρησε τις βρετανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων για  άμεσο ρόλο σε μια θαλάσσια επίθεση με drones στη Σεβαστούπολη και την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

Καθώς η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο έχει κλιμακωθεί παρά τις αθετημένες υποσχέσεις του Μπάιντεν, το Πεντάγωνο πρέπει να έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Εάν αυτά τα σχέδια εκτελεστούν ποτέ, και εάν δεν πυροδοτήσουν αμέσως έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, θα απαιτήσουν τεράστιες ποσότητες συγκεκριμένων όπλων και αυτός είναι ο σκοπός των αποθεμάτων Reed-Inhofe.

Καταγγελίες κατασκευαστών όπλων

Ταυτόχρονα, η τροπολογία φαίνεται να ανταποκρίνεται στα  παράπονα των κατασκευαστών όπλων ότι το Πεντάγωνο «προχωρούσε πολύ αργά» στη δαπάνη των τεράστιων ποσών που διατέθηκαν για την Ουκρανία. Ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα, οι συμβάσεις για την αγορά όπλων για την Ουκρανία και την αντικατάσταση αυτών που στάλθηκαν εκεί μέχρι στιγμής ανήλθαν συνολικά σε μόλις 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Έτσι, το αναμενόμενο μπόνους πωλήσεων όπλων δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί, και οι κατασκευαστές όπλων έγιναν ανυπόμονοι. Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος καλεί όλο και περισσότερο για διπλωματικές διαπραγματεύσεις, αν το Κογκρέσο δεν κινηθεί, ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει πριν φτάσει το πολυαναμενόμενο τζάκποτ των κατασκευαστών όπλων.

Ο Mark Cancian εξήγησε στο DefenseNews, «Ακούσαμε από τη βιομηχανία, όταν τους μιλάμε για αυτό το θέμα, ότι θέλουν να δουν ένα σήμα ζήτησης».

Όταν η τροπολογία Reed-Inhofe πέρασε από την επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου, ήταν ξεκάθαρα το «σήμα ζήτησης» που αναζητούσαν οι έμποροι του θανάτου. Οι τιμές των μετοχών των Lockheed Martin, Northrop Grumman και General Dynamics απογειώθηκαν σαν αντιαεροπορικοί πύραυλοι, εκτοξεύοντας στα υψηλά όλων των εποχών μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Julia Gledhill, αναλύτρια στο Project on Government Oversight, κατήγγειλε τις διατάξεις έκτακτης ανάγκης εν καιρώ πολέμου στην τροπολογία, λέγοντας πως «επιδεινώνει περαιτέρω τα ήδη αδύναμα προστατευτικά κιγκλιδώματα για να αποτρέψει την εταιρική αύξηση των τιμών του στρατού».

Το άνοιγμα των θυρών σε πολυετείς, μη ανταγωνιστικές στρατιωτικές συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει πώς ο αμερικανικός λαός είναι παγιδευμένος σε ένα φαύλο σπιράλ πολέμου και στρατιωτικών δαπανών. Κάθε νέος πόλεμος γίνεται πρόσχημα για περαιτέρω αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών, πολλές από τις οποίες δεν σχετίζονται με τον τρέχοντα πόλεμο που παρέχει κάλυψη για την αύξηση.

Ο αναλυτής του στρατιωτικού προϋπολογισμού Carl Conetta έδειξε (βλ. Εκτελεστική Περίληψη ) το 2010, μετά από χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ότι «αυτές οι επιχειρήσεις αντιστοιχούν μόνο στο 52% της αύξησης» στις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Andrew Lautz της Εθνικής Ένωσης Φορολογουμένων υπολογίζει τώρα πως ο βασικός προϋπολογισμός του Πενταγώνου θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως μέχρι το 2027, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Αλλά αν συνυπολογίσουμε τουλάχιστον 230 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δαπάνες που σχετίζονται με τον στρατό στους προϋπολογισμούς άλλων υπηρεσιών, όπως η Ενέργεια (για πυρηνικά όπλα), οι Υποθέσεις Βετεράνων, η Εσωτερική Ασφάλεια, η Δικαιοσύνη (κυβερνοασφάλεια του FBI) ​​και το κράτος, οι εθνικές δαπάνες για ανασφάλεια έχουν έχει ήδη φτάσει το όριο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, καταβροχθίζοντας τα  δύο τρίτα των ετήσιων προαιρετικών δαπανών.

Η υπερβολική επένδυση της Αμερικής σε κάθε νέα γενιά όπλων καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους πολιτικούς οποιουδήποτε κόμματος να αναγνωρίσουν, πόσο μάλλον να παραδεχτούν στο κοινό, ότι τα αμερικανικά όπλα και οι πόλεμοι ήταν η αιτία πολλών από τα προβλήματα του κόσμου, όχι η λύση, και πως δεν μπορούν να λύσουν ούτε την τελευταία κρίση εξωτερικής πολιτικής.

Οι γερουσιαστές Reed και Inhofe θα υπερασπιστούν την τροποποίησή τους ως ένα συνετό βήμα για να αποτρέψουν και να προετοιμαστούν για μια ρωσική κλιμάκωση του πολέμου, αλλά το σπιράλ της κλιμάκωσης στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί δεν είναι μονόπλευρο. Είναι το αποτέλεσμα κλιμακωτικών ενεργειών και από τις δύο πλευρές και η τεράστια συσσώρευση όπλων που επιτρέπεται από αυτήν την τροπολογία είναι μια επικίνδυνα προκλητική κλιμάκωση από την πλευρά των ΗΠΑ που θα αυξήσει τον κίνδυνο του Παγκόσμιου Πολέμου που ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να αποφύγει

Μετά τους καταστροφικούς πολέμους και τους διογκούμενους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς των ΗΠΑ των τελευταίων 25 ετών, θα πρέπει να είμαστε σοφοί τώρα για την κλιμακούμενη φύση του φαύλου σπιράλ στην οποία έχουμε εγκλωβιστεί.

Και αφού φλερτάραμε με τον Αρμαγεδδώνα για 45 χρόνια στον τελευταίο Ψυχρό Πόλεμο, θα πρέπει επίσης να είμαστε συνετοί απέναντι στον υπαρξιακό κίνδυνο να εμπλακούμε σε αυτού του είδους την σύγκρουση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία. Έτσι, αν είμαστε σοφοί, θα αντιταχτούμε στην τροπολογία Reed/Inhofe.

* Η Medea Benjamin , συνιδρυτής των  Global Exchange  και  CODEPINK: Women for Peace, είναι η συγγραφέας του βιβλίου του 2018, Inside Iran: The Real History and Politics of the Islam Republic of Iran. Τα προηγούμενα βιβλία της: Kingdom of the Unjust: Behind the US-Saudi Connection (2016); Drone Warfare: Killing by Remote Control (2013); Don't Be Afraid Gringo: A Honduran Woman Speaks from the Heart (1989) και, με την Jodie Evans, Stop the Next War Now (Inner Ocean Action Guide) (2005).

Ο Nicolas JS Davies  είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ερευνητής με το CODEPINK και συγγραφέας του Blood On Our Hands: the American Invasion and Destruction of Iraq.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail